Türkiye’nin En Göz Alıcı Tren Rotaları
TCDD Taşımacılık’ın işlettiği Doğu Ekspresi’ne gösterilen büyük ilginin ardından, bu sefer gözler, farklı rotalarıyla doğal güzellikleri keşfetme fırsatı sunan tren hatlarına çevrildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, son yıllarda gençler ve doğa gezgini seyahat severlerin ilgisini çeken Doğu Ekspresi, çeşitli rotalardaki tren yolculuklarını öne çıkardı. TCDD Taşımacılık tarafından işletilen bu az bilinen trenler, sadece ulaşımda değil, turizmde de yeni bir yıldız olarak değerlendiriliyor.
Van Gölü Ekspresi, Ankara’dan Van’a ulaşıyor
Ankara-Tatvan hattında haftada iki gün karşılıklı olarak çalışan Van Gölü Ekspresi, Doğu Ekspresi’nden sonra parlayacak etkileyici rotaların başında geliyor. 1315 kilometre uzunluğundaki rotası, Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Muş ve Tatvan dahil 60 duraktan oluşuyor.
Van Gölü Ekspresi, Ankara’dan salı ve pazar günleri saat 11.20’de hareket ederek, bir sonraki gün saat 12.28’de Tatvan’da yolculuğunu sonlandırıyor. Özellikle doğası, inci kefali ve kahvaltısıyla meşhur Van, tüm gezginleri Van Gölü Ekspresi ile güzelliklerini keşfetmeye davet ediyor. Tatvan’dan ise salı ve perşembe günleri kalkış yapıyor.
Lavanta kokulu Göller Ekspresi
İzmir Basmane ile Isparta arasında 1993 yılında haftada üç gün seferlerine başlayan Göller Ekspresi, yoğun talep üzerine 1995 yılından itibaren her gün hizmet vermeye başladı.
Basmane’den saat 23.05’te kalkan tren, 07.24’te Isparta’ya ulaşarak 475 kilometrelik seyahatini tamamlıyor. Basmane’den başlayarak Aydın, Denizli, Burdur ve Isparta üzerinden devam eden Göller Ekspresi, Göller Bölgesi’nin turizminde önemli bir rol oynuyor. Bu hat, Akdeniz Bölgesi’ndeki Acıgöl, Akgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Eğirdir, Gavur, Ilgın (Çavuşçu), Işıklı, Karamık, Karataş, Kovada, Salda, Suğla ve Yarışlı gibi doğal güzelliklerle yakınlığı nedeniyle de dikkat çekiyor.
Göller Ekspresi’nde, lavanta bahçeleri ve verimli meyve tarımı yanında doğal güzellikler yolculuk ediyor.
Toroslar’ın zirvesinden verimli ovalara yolculuk
Konya ve Adana’yı bir araya getiren Toros Ekspresi, 370 kilometrelik mesafeyi her gün karşılıklı olarak hareket eden trenlerle yaklaşık 6 saatte kat ediyor. Konya’dan saat 14.15’te hareket eden tren, yolculuğunu saat 20.00’de sona erdiriyor.
Verimli toprakların merkezi olan Adana’ya doğru gece yol alan Toros Ekspresi, tarihi köprüler ve Toros Dağları’nın eşsiz manzarasında mis kokulu çam ormanlarıyla 24 durak kat ederek Adana’ya varıyor. Konya ile Adana gibi iki tarihi şehri birbirine bağlayan bu ekspres, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir katkı sağlıyor.
Doğu Ekspresi
Geçmişi 1949 yılına dayanan Doğu Ekspresi, son yıllarda sosyal medya fenomenlerinin de desteğiyle büyük bir ilgi görerek Turistik Doğu Ekspresi olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Yerli ve yabancı gezginlerin favorisidir. Doğu Ekspresi rotası, dünya çapında görülmeye değer dört seyahat rotasından biri olarak kabul edilmektedir.
Ankara’dan başlayan 1360 kilometrelik yolculuk, yaklaşık 26 saatin sonunda Kars’ta sona eriyor. Güzergahındaki 55 durakta konforlu bir seyahat imkanı sunan Ekspres, pulman, örtülü kuşetli ve yemekli vagonlarıyla dikkat çekiyor.
Kış turizmini seven gezginler tarafından özellikle tercih edilen Doğu Ekspresi, Çıldır Gölü’nde kızakla gezintinin yanı sıra Kars’ın özgün mutfağı ile tanışma fırsatı sunuyor.
Kurtalan Ekspres 1957 yılından bu yana hizmet veriyor
İlk seferini 2 Haziran 1957’de gerçekleştiren Güney Kurtalan Ekspresi, Ankara-Kurtalan-Ankara hattında haftada beş gün sefer yapmaktadır.
Ankara’dan Kurtalan’a pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri, Kurtalan’dan Ankara’ya ise pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri hareket eden bu tren, gidiş ve dönüşte Ankara’dan Kayseri, Sivas, Malatya, Diyarbakır güzergahını takip ederek 1263 kilometre mesafeyi yaklaşık 26 saatte kat ediyor.
Son yıllarda alternatif turizmdeki gelişmelere paralel olarak ana ve bölgesel tren hatlarına olan ilginin artması bekleniyor.