Gezi

Türkiye’nin Doğa Harikası Turistik Köyleri

Türkiye, coğrafi ve kültürel çeşitliliği sayesinde her bir köşesinde yeşil dağlarla süslenmiş, pırıl pırıl denizlerle çevrili huzurlu köylere ev sahipliği yapmaktadır. Geleneksel köylerin yanı sıra, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken, kültürlerini koruyabilen turistik köyler de bulunmaktadır. Bu köyler, muhteşem manzaralarıyla birlikte yöresel lezzetleri ve el yapımı ürünleriyle, klasik deniz, kum, güneş tatil anlayışından farklı bir deneyim sunmaktadır.

Anadolu, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaparak zengin kültürlerin yaşatılmasına olanak tanımaktadır. Her bir köşesinde farklı hikayelere tanık olabileceğiniz, efsanelerini dinlerken masalsı bir yolculuğa çıkacağınız tarihi köylerde, dağların zirvelerinde huzurlu bir tatil geçirmenize ne dersiniz? Sessiz ve sakin bir atmosferde, birbirinden zengin hikayelerle dolu Türkiye’nin turistik köylerinden bazılarını derledik.

ŞİRİNCE-İZMİR

Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesinde sade bir köy görünümünde olmasına rağmen, 2012 yılında Mayaların kıyamet senaryoları nedeniyle bir anda dünya gündemine oturdu. O yıldan itibaren bölgeye olan turist akışı artarak devam etti ve Şirince, Türkiye’nin en çok tercih edilen turizm merkezlerinden biri haline geldi. Bu nefis çiçek kokulu köyde, bir günde hemen hemen her yeri gezebilir; sakin bir tatil geçirirken yerel halkın koşturmacasına tanıklık edebilirsiniz. Köydeki butik otellerden birinde konaklama fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Şirince

Şirince’de Tanzimat döneminden Cumhuriyet’e kadar olan eğitim tarihine dair eserlerin bulunduğu Taş Mektep’i ziyaret edebilir ve nesiller boyu matematiği eğlenceli hale getiren Nesin Matematik Köyü’nü gezmeyi ihmal etmeyin.

CUMALIKIZIK- BURSA

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2014 yılında dahil edilen Cumalıkızık, Osmanlı yaşam tarzını tarihi ve kültürel değerleri ile beraber koruyarak günümüzde de yaşatmaya devam etmektedir. Erken Osmanlı Dönemi mimarisinin izlerini taşıyan bu köy, geleneksel taş döşeli yolları ve ahşap ile kerpiçten yapılmış evleriyle Osmanlı yaşam tarzını en iyi sergileyen örneklerden biridir. Uludağ’ın eteklerindeki köyde, ziyaretçileri karşılayan yöresel ürünlerin ve hediyelik eşyaların satıldığı tezgahlar bulunmaktadır. Meydandan köy içine doğru geziye çıktığınızda, Uludağ’dan akan sular köyün renkli sokaklarına farklı bir hava katmaktadır.

Cumalıkızık

Cumalıkızık’ta Osmanlı ev yaşamını tanımak için bazı evler ziyarete açıktır. UNESCO tarafından Proje Uygulama Evi olarak sergilenen Küpeli Ev de bunlardan biridir. 350 yıldır ayakta duran bu ev, köyde yaşayan halkın kullandığı eşyaları ve eski dönem ev dekorasyonunu sergileyerek misafirlerini geçmişe götürüyor.

ADATEPE KÖYÜ- ÇANAKKALE

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış Adatepe Köyü, 1912 yılından beri aynı isimi taşımaktadır. Kazdağları eteklerinde yer alan Adatepe, İsviçre Alpleri ile birlikte dünyanın oksijen oranı en yüksek yerlerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Zeytin ve çınar ağaçları arasında bulunan taş evleri ile hem doğal hem de kültürel yapısını koruyan bu köy, tarihi açıdan Antik çağlara kadar uzanmaktadır.

Yunan mitolojisinden izler taşıyan bu köyde, Truva, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar gözlemlenebilir. Zeytin ağaçları ile ünlü Adatepe’de Zeytinyağı Müzesi ve Hüseyin Meral Zeytinyağı ve Sanat Evi’ni gezerek zeytinin yolculuğuna tanıklık edebilirsiniz. Yunan mitolojisinde önemli bir yer tutan Adatepe’nin bir diğer görülmesi gereken yeri Zeus Altarı’dır. Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği yer olarak bilinen bu noktada, Türkiye’nin en güzel manzaralarından biri olan Edremit Körfezi’nin sınırsız açıklarını izleyebilirsiniz.

HAMSİKÖY- TRABZON

Turistik köy denilince akla ilk gelen Ege köyleri olsa da, Karadeniz’in bol oksijenli yayla köyleri de muhteşem bir tatil deneyimi sunabilir. Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan Hamsiköy, Zigana Dağı eteklerinde kurulmuş olup, sislerle örtülü tepeleri ile hem doğal güzellik hem de nefis mutfağı ile göz dolduruyor. Hamsiköy’de dağ yamaçlarına inşa edilmiş evlerin çevresinde bisiklet turu yapabilir, ormanlarda trekking aktivitelerine katılabilirsiniz. Unutulmaz bir tatil deneyimi için Hamsiköy’ün ünlü sütlacını tatmadan dönmeyin.

GÖLYAZI-BURSA

Bursa’da Ulubat Gölü üzerinde bulunan minik bir ada olan Gölyazı, ince bir yol ile şehre bağlıdır. 1 saatte dolaşabileceğiniz bu güzel köyde, taş binaları, Rumlardan kalma kiliseyi ve diğer tarihi kalıntıları keşfedin ya da leyleklerin yanından uçarak geçtiği tekne turlarına katılarak keyifli bir gün geçirin.

Bölgedeki herkesin balıkçı olduğu köyde, göl kenarında teknelerinin yanına oturmuş ağ ören insanları izlemek ve yakaladığı balıkları evine taşıyanları görmek, Gölyazı’dan hafızalarınıza kazınacak anılarla dönmenizi sağlayacaktır. Leylek köyü olarak bilinen bu bölgede gözlerinizi çevirdiğiniz her köşede leylek yuvalarıyla karşılaşmaya hazır olun.

KAYAKÖY- MUĞLA

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Kayaköy, Türkler ve Rumların uzun bir süre dostça yaşadığı tarihi bir köydür. Kimsenin yaşamadığı harabe halindeki bu köy, “Hayalet köy” olarak nitelendirilse de sıkça ziyaret edilen bir merkezdir. Burada, büyük ve küçük kiliseler, şapeller, kütüphaneler ve zanaat atölyeleri bulunabilir. Kayaköy, Başbakanlık Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından 3. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Köydeki tarihi taş evleri gezdikten sonra, Soğuksu Koyu’nda denize girerek veya diğer koylar arasında tekne turuna çıkarak dinlenebilir, lezzetli deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz. Ayrıca, tarihi gezinin ardından deve ya da ata binip fotoğraf çektirebilirsiniz.

YÖRÜK KÖYÜ- KARABÜK

Osmanlı döneminin izlerini taşıyan ve tarihi ahşap konaklarıyla dikkat çeken Safranbolu, geleneksel köyleriyle de ilgi çekmektedir. Müze Köy olarak adlandırılan Yörük Köyü, hem Safranbolu’nun minyatürü hem de gerçek bir Türk-Türkmen köyü olması nedeniyle koruma altına alınmıştır. Yörükler, göçebe geleneklerinden vazgeçerek Safranbolu’ya yerleşip bu mirası günümüze dek taşımışlardır.

Yörük Köyü’nde tarihi konakları keşfedebilir; 300 yaşındaki Sipahioğlu Konağı, en iyi korunmuş olanlardan biridir. Konaklarında geleneksel Yörük evi bölümlerini ve eşyalarını görebilirsiniz.

LAVANTA KOKULU KÖY KUYUCAK- ISPARTA

Dünyaca ünlü Gül Şehri Isparta, son yıllarda lavanta turizmiyle dikkat çekmektedir. Lavanta kokulu köy unvanına sahip Kuyucak, doğal fotoğraf stüdyosu atmosferi, taş evleri ve lavantadan üretilen birçok çeşitli ürünle ziyaret edilmesi gereken özel rotalardan biridir.

Kuyucak’ta göz alabildiğine uzanan lavanta tarlalarında harika fotoğraflar çekebilir ve köyde yerel halkın ürettiği ürünlerden satın alabilirsiniz. Özellikle lavanta ve gül dondurmasını tatmadan dönmemenizi öneririz.