Gezi

Türkiye’deki En İyi Kaplıcalar: Şifalı Suların Adresi

Türkiye, sahip olduğu zengin jeotermal kaynaklar ve kaliteli kaplıcalar ile sağlık turizminde dikkat çekiyor. Çeşitli hastalıkların tedavisi ve ruhsal rahatlama için mineral zengini suların iyileştirici etkisinden faydalanmayı düşünenler için kaplıcalar, ülkenin hemen her köşesinde şifa kaynağı olmaktadır. Yabancı turistlerin de ilgisini çeken bu merkezler, genelde sonbahar ve kış aylarında tatil için cazip alternatifler sunuyor.

Her kaplıca, farklı hastalıklara şifa olabilse de, ihtiyacınıza uygun tedavi yöntemlerini sunan bir kaplıca bulmak önemlidir. Birçok kaplıca tesisi yalnızca kaynak suyu ile hizmet vermekle kalmayıp, uzman doktorlar eşliğinde fizik tedavi ve rehabilitasyon imkanları da sunmaktadır.

Sizin için en uygun kaplıcayı bulmanıza yardımcı olabilecek Türkiye’nin en iyi şifalı kaplıcalarını burada derledik…

Yalova Kaplıcaları

Termal turizmin öncüsü ve kaplıca cenneti olarak bilinen Yalova, Türkiye’nin en çok tercih edilen kaplıca tesislerine ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakınlığı sayesinde, bu bölgelerden günübirlik ziyaretçiler de almakta. Yalova’nın termal sularının tarihi, 4000 yıl geriye dayanıyor. Bölgedeki ilk hamamlar, Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve Osmanlı döneminde köşklerle zenginleştirilmiştir.


Birinci derece doğal arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak kabul edilen Yalova termal suları, 55-60 derece arasında değişen sıcaklığı ile felçler, tansiyon, metabolizma hastalıkları, cilt sorunları ve kadın hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa şifa olmaktadır. Yalova’ya geldiğinizde, şehrin doğal ve tarihi güzelliklerini de keşfedebilirsiniz.


Kızılcahamam Kaplıcaları – Ankara

Ankara’nın maden suyuyla ünlü ilçesi Kızılcahamam, kaplıcaları ile de dikkat çekmektedir. Kızılcahamam’ın doğal suyu, 47 derece sıcaklığı ile safra kesesi, dolaşım hastalıkları, karaciğer, kalp ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına şifa olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, milli park içerisinde yer alan kaplıcanın suyu içilebilmektedir.

Karahayıt Kaplıcaları – Denizli

Denizli, dünyaca ünlü Pamukkale Travertenleri ile tanınmanın yanı sıra, termal kaplıcaları ile de adından söz ettirmektedir. Karahayıt Kaplıcaları, üç kaynaktan akan ve birçok diğer kaplıcadan daha yüksek sıcaklıkta suyu ile çeşitli hastalıklara şifa sunmaktadır. Pamukkale Travertenleri’nin kırmızı renkteki hali gibi görünen bu kaplıcalar, aynı zamanda görsel bir şölen de sunmakta.

Karahayıt Kaplıcaları

Bikarbonat, kalsiyum, sülfat ve karbondioksit içeren suları, ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırmada, romatizmal hastalıklar, fıtık, yorgunluk, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kemik erimesi, kadın hastalıkları ve cilt hastalıkları olanlara önerilmektedir.

Termal suyun hastalığa göre uygulanma şekli farklıdır. Bazı hastalıklar için su içilmesi gerekirken, cilt hastalıkları için çamur kürü olarak cilde uygulanmaktadır.

Kükürtlü Kaplıcaları – Bursa

Bursa’nın tarihi Kükürtlü Kaplıcaları, iki ayrı hamamdan oluşarak hizmet vermektedir. Erkekler ve kadınlar için ayrı olan kaplıca bölümleri, Sultan 1. Murad Hüdavendigar ve Sultan 2. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Yedi kaynaktan gelen su, 54-84 derece arasında değişmektedir.


Diğer kaplıcalarda olduğu gibi Kükürtlü Kaplıcaları da romatizmal hastalıklar, damar hastalıkları ve iltihaplı rahatsızlıkların tedavisinde tercih edilen bir noktadır.

İtalya’nın yüksek tirajlı “HuffingtonPost” gazetesi, Bursa’nın termal kaynaklarını Avrupa’nın en iyi 12 termal turizm merkezi arasında göstermiştir.

Diyadin Kaplıcaları – Ağrı

Diyadin Kaplıcaları, Ağrı’nın güneydoğusunda, Yılanlı, Davut, Tunca ve Köprü kaplıcaları olmak üzere geniş bir alanı kaplamaktadır. Sağlık turizminin önemli merkezleri arasında yer alan bu kaplıcaların suyunun sıcaklığı 72 ile 78 derece arasında değişmektedir.


Orta Doğu ülkelerinden çok sayıda ziyaretçi çeken kaplıca suyunun bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum ve karbondioksit gazı içermesi nedeniyle cilt hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, romatizma ve kadın hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Karacasu Kaplıcaları – Bolu

Bolu merkeze 5 kilometre mesafede olan Karacasu Kaplıcaları, Batı Karadeniz Bölgesi’nin tek kaplıca alanıdır. Su sıcaklığı 44 derecede ve kendine özgü tadı bulunuyor.


Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, kronik ağrılar, eklem rahatsızlıkları, beyin ve sinir problemleri gibi birçok rahatsızlığı tedavi ettiği Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylıdır. Ayrıca bölgede, Sağlık Bakanlığına bağlı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi de bulunmaktadır.


Afyon Kaplıcaları

Afyon, Hüdai çamur banyoları, Bolvadin Heybeli ılıcaları, Ömer ılıcası, Gecek, Gazlıgöl ve Sandıklı gibi birçok kaplıcaya ev sahipliği yaparak adeta bir kaplıca cenneti konumundadır. Kral Midas’ın kızının yaralarını iyileştirdiği söylenen bu kaplıcalar, kronik bronşit, diyabet, deri hastalıkları ve kilo sorunları yaşayanlar için önerilmektedir.

Nevşehir Kaplıcaları

Son yıllarda hızla gelişen Kapadokya, sadece peri bacaları ve tarihi güzellikleriyle değil, şifalı kaynaklarıyla da misafirlerini cezbetmektedir.


Romatizmal hastalıklar, ameliyat sonrası iyileşme süreçleri, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıkları, böbrek ve idrar yolu sorunlarının yanı sıra daha pek çok hastalığın tedavi edilmesi için tercih edilen Nevşehir kaplıcaları, sodyum, kalsiyum ve klor içeren 27 ile 93 derecelik sıcaklığa sahip sulardan oluşmaktadır. Nevşehir’de hem peri bacalarının muhteşem atmosferini yaşayabilir hem de şifalı sularda tedavi olabilirsiniz.


Sarıkaya Kaplıcaları – Yozgat

Efsaneye göre Roma krallarından birinin kızının hastalığına şifa olduğu bilinen Sarıkaya Kaplıcaları, Balkanlar Kurulu tarafından termal turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Uzman doktorlar ve fizyoterapistler eşliğinde sunulan sağlık hizmetleri sayesinde, bu kaplıcalar 48 derecelik suyu ile beslenme bozuklukları, mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi gibi pek çok hastalık için şifa kaynağı olarak ortaya çıkmaktadır.


İzmir Kaplıcaları

Bergama, Dikili, Menemen, Seferihisar ve Gülbahçe ilçelerinde pek çok şifa kaynağı kaplıca bulunmaktadır. M. S. 2. yüzyıldan kalma Bergama Kaplıcaları, tarihi dokusu içerisinde 41-45 derece arasındaki suyuyla kronik romatizma, kadın hastalıkları ve metabolizma hastalıklarının tedavisine yardımcı olmaktadır.

Sıcak Çermik Kaplıcaları – Sivas

Sıcak Çermik kaplıca suları, sodyum, sülfat, hidrokarbonat ve magnezyum bileşenleri içermekte olup, romatizma, sinir sistemi hastalıkları, solunum yolu rahatsızlıkları, böbrek ve idrar yolu sorunları gibi çeşitli hastalıklara şifa sunduğu bilinmektedir.


Sivas Belediyesi tarafından işletilen bu kaplıca tesisi, 457 yatak kapasitesinin yanı sıra 4 ayrı termal otelden oluşmaktadır. Ayrıca, Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi de kaplıcada yer almaktadır.

Gönen Kaplıcaları – Balıkesir

Dünyaca ünlü Gönen Kaplıcaları, Gönen çayı kenarında yeşil bir alanda yer alıyor. Sıcak su kaynaklarına sahip olduğu için Antik Çağlarda “Artemea” olarak bilinen Gönen, uzun süre bölgenin halkı tarafından bir şifa kaynağı olarak tercih edilmiştir.


Kaplıca suyunun bel ve boyun fıtığı, bel kayması, tendon rahatsızlıkları ve bazı sinir felçleri üzerinde olumlu etkiler yarattığı söylenmektedir. Kaplıcayı ziyaret ederken, tesisin yakınında bulunan Bizans Dönemi’ne ait Mozaik Müzesi’ni de gezmeyi unutmayın.

Uğurlu Termal Kaplıcaları – Gaziantep

Gaziantep Şahinbey’de bulunan Uğurlu kaplıcaları, modern olanaklara sahip bir otel içinde yer almaktadır. Bu tesisin içinde kadın ve erkekler için ayrı havuzlar bulunmaktadır ve açık yüzme havuzu da mevcuttur. Hem sağlık hem de eğlenceyi bir arada arıyorsanız, büyük su kaydıraklı havuzlarda da vakit geçirebilirsiniz. Uğurlu Kaplıcaları’nda ayrıca SPA hamam, sauna, buhar odası, cilt bakımı uygulamaları ve masaj imkanları sunulmaktadır.


Hamamboğazı Kaplıcaları – Uşak

Uşak’ta kaplıcaların en yoğun olduğu bölgede yer alan Hamamboğazı Kaplıcaları, şifalı sularıyla olduğu kadar çevresini saran çam ormanlarıyla da bir oksijen deposu gibidir.


Hamamboğazı’nda, minerallerine ve sıcaklıklarına göre ayrılan Gazoz, Sarı kız ve Kara kız adında üç kaplıca bulunmaktadır. Sarı kız kükürtlü ve ılık suyken, Kara kız orta sıcaklıktaki su ile karakterizedir. Gazoz, diğer sulardan farklı olarak kükürtün yanı sıra demir ve farklı mineraller de içeriyor. Hamamboğazı sularının mide, karaciğer, bağırsak ve özellikle kronik dejeneratif romatizmal hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.