Gezi

Teknoloji ile Tatil: Seyahatinizi Kolaylaştıracak Mobil Uygulamalar” “Teknoloji Destekli Tatil: Seyahatinizi Kolaylaştıran Mobil Uygulamalar

Seyahatinizi Kolaylaştıracak Mobil Uygulamalar

Airalo

Airalo, kullanıcılara uluslararası dolaşım paketleri ve yerel SIM kartları olmadan, dünyanın farklı yerlerinde uygun fiyatlarla mobil veri imkanı sunar. 190’dan fazla ülkede internet paketi planı sağlayan Airalo, E-SIM teknolojisinden yararlanır. E-SIM, fiziksel bir SIM kart yerine, cihazınıza doğrudan indirilebilen ve entegre edilebilen elektronik bir SIM kartıdır. Bu sayede kullanıcılar, fiziksel SIM kart değiştirme gerekliliği olmadan, farklı ülkelerdeki veri planlarını kullanabilirler.

Nasıl Kullanılır?

  • Airalo uygulamasını App Store veya Google Play’den indirin.
  • Uygulama üzerinden bir hesap oluşturun.
  • Gideceğiniz ülke veya bölgeye uygun bir veri planı seçin.
  • Seçtiğiniz veri planının E-SIM’ini ekrandaki talimatları izleyerek kolaylıkla indirin.
  • E-SIM’i etkinleştirerek veri planınızı kullanmaya başlayın.

Airalo, kullanıcılara 7/24 müşteri hizmeti sunar; sorularınızı çözmek için canlı destek ve e-posta seçenekleri mevcuttur. Uygulama üzerinden paketinizde kalan internet miktarını görebilirsiniz. İnternet paketiniz %25 veya %10’un altına düştüğünde uyarı e-postası alırsınız. Paketinizin süresi dolduğunda, E-SIM’i silip yeni bir paket almak için, E-SIM kurulumundaki adımları tekrar edinmeniz gerekecektir.

Google Maps

Google Maps yurtdışında büyük bir kolaylık sunar. Dünya genelinde milyonlarca kullanıcının yol bulma ve navigasyon ihtiyaçlarını karşılayan kapsamlı bir harita uygulaması olan Google Maps, şehirleri ve caddeleri sokak seviyesinde görüntüleme imkanı verir.

Araç, yaya, bisiklet ve toplu taşıma için adım adım sesli ve görsel yönlendirme sunan uygulama, aynı zamanda seyahat sırasında trafik durumu güncellemeleri ile alternatif rotalar önerir. Otobüs, tren, metro ve diğer toplu taşıma araçları için güzergahlar, saatler ve ücret bilgilerini sağlar. Google Maps, bisiklet sürücüleri ve yayalar için en uygun yolları da gösterir.

 

 

Google Maps’i yurtdışında internet paketiniz bitmeden kullanmak için, internete bağlıyken gideceğiniz şehrin haritasını önceden indirmeniz gerekecek. Ayrıca, şehirde görmek istediğiniz turistik cazibe merkezleri, müze, restoran gibi yerler için favori listesi oluşturabilir ve haritada kaydettiğiniz yerleri görebilirsiniz.

Yurtdışında gitmek istediğiniz mekanların çalışma saatleri, telefon numaraları, web siteleri, fotoğrafları ve kullanıcı yorumları gibi bilgilere erişerek, uygulama üzerinden mekanlara rezervasyon yapma imkanı sunan Google Maps, restoranlar, kafeler, benzin istasyonları, oteller ve diğer önemli yerlere dair detaylı bilgileri sağlar.

Rome2Rio

Rome2Rio, kullanıcıların bir yerden diğerine seyahat ederken tüm ulaşım seçeneklerini karşılaştırmasına yardımcı olan çevrimiçi bir seyahat arama motorudur. Dünya genelinde 160’tan fazla ülke için rota gösterir.

Kullanıcılar başlangıç ve varış noktalarını girdiğinde, uygulama veya web sitesi, uçak, tren, otobüs, feribot, araba kiralama ve yaya rotaları dahil olmak üzere tüm ulaşım yöntemlerini ve kombinasyonlarını listeler.

En ucuz ve en kısa yol seçenekleri ile fiyatları da karşılaştırabileceğiniz farklı sıralama yapar. Rome2Rio, kullanıcıları doğrudan ulaşım sağlayıcılarının veya üçüncü taraf rezervasyon sitelerinin web sitelerine yönlendirir. Bu sayede, kullanıcılar kolayca bilet satın alabilir veya rezervasyon yapabilirler.

Google Translate

Belki İngilizcenize tam güvenmiyorsunuz, belki de yurtdışında bir şey sormak istediğiniz kişi İngilizce bilmiyor. Avrupa ve ABD dışında bir yere seyahat ettiğinizde, market, kafe ve restoranlarda insanlarla iletişim kurmakta zorluk yaşayabilirsiniz.

 

google-translate.webp

 

Yapay zekadaki teknolojik gelişmeler sayesinde oldukça gelişen Google Translate’i yurtdışında daha hızlı ve pratik kullanmak istersen, sesli dikte özelliğini kullanabilirsiniz. Karşı tarafın senin telefonuna konuşmasını isteyerek, söyledikleri cümlenin Türkçe çevirisini ekranda okuyabilirsiniz.

Örneğin, markette yiyeceklerin içeriğini merak ediyorsanız, Google Translate’de kamera simgesine dokunarak ürünün fotoğrafını çekebilir ve içeriğini Türkçe olarak görebilirsiniz. Uygulamayı çevrimdışı kullanmak için öncelikle ilgili dili cihazınıza indirmeniz gerekiyor.

Türkiye Amerika uçak bileti, Ankara uçak bileti, İstanbul otelleri ve seyahatinizle ilgili daha birçok konuda avantajlı fiyatlar ve kolay işlemler için Bilet Dükkanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

GetYourGuide

Dünya genelinde çeşitli etkinlikler ve turlar için rezervasyon yapılabilen çevrimiçi bir platform olan GetYourGuide, 2009 yılında Berlin’de kurulmuştur. Yüzlerce şehirde binlerce aktivite sunan uygulama, dünya çapında 150’den fazla ülkede hizmet vermektedir.

Şehir turları, rehberli yürüyüş turları, bisiklet turları, yemek turları, özel turlar, müze biletleri, tarihi anıt girişleri, nehir ve deniz turları, yelken ve tekne turları, şarap tadımı, yerel dans ve müzik etkinlikleri gibi çeşitli günübirlik aktiviteler için buradan rezervasyon yapabilirsiniz!

Google Lens

Google Lens, bir yapının fotoğrafını çekerek onun hakkında bilgi edinmenize yardımcı olan teknolojik bir uygulama. İlk olarak 2017 yılında tanıtılan Google Lens, sokaklarda yürürken bir binanın adını bilmediğinizde merakınızı gidermenize yarar.

Kullanıcının telefon kamerasıyla çektiği ya da galeriden seçtiği görüntüyü analiz ederek mekanla ilgili tüm bilgileri kullanıcının önüne çıkaran bu uygulama, seyahat dışında da kullanılabilir. İlgilendiğiniz bir çiçeğin ya da adını bilmediğiniz bir yemeğin fotoğrafını çekerek Google Lens’e sorabilirsiniz.

 

tatil-ve-teknoloji.webp

 

Uber

Türkiye’de Uber kalksa da (Uber Taxi hala devam ediyor) yurtdışında özel araçla taksiden daha uygun bir şekilde seyahat etmek mümkündür. Yoldan taksi çevirmeye gerek kalmadan, Uber uygulamasıyla bulunduğunuz ve gitmek istediğiniz yeri seçtiğinizde, yakınınızdaki araçlara bildirim gider. Yolculuğunuzu kabul eden araç bulunduğunuz yere gelerek sizi alır. Uber aracılığıyla seyahat ettiğinizde güvenli bir ulaşım sunan uygulama üzerinden kredi kartıyla ödeme yapabilirsiniz.

TripAdvisor

Seyahat edenler için otel, restoran ve turistik yerler hakkında onaylı kullanıcı yorumları ve derecelendirmeler sunan TripAdvisor, 2000 yılında kurulmuş ve dünya genelinde milyonlarca gezginin deneyimlerini paylaşmalarına olanak tanımıştır. Uygulama, ziyaret edeceğiniz şehirde mutlaka görmeniz gereken cazibe merkezlerini, yemek yemeniz gereken restoranları ve yapmanız gereken aktiviteleri sıralayarak gösterir.

WhatsApp

Günümüzde hemen herkesin kullandığı WhatsApp, yurtdışına çıktığınızda daha da önemli hale gelir. Telefonumuzdaki hatlar seyahat sırasında aramalara ve SMS göndermeye kapandığında, hem Türkiye’de hem de tatil yaptığınız ülkede etkinlik ve restoran rezervasyonu yapmak için iletişim kuracağınız kişiyle WhatsApp üzerinden konuşma olanağınız oldukça yüksektir.

Revolut

Banka ve döviz bürosundan daha uygun bir kur ile paranızı kullanabileceğiniz Revolut uygulaması, yurtdışına gittiğinizde o ülkenin parasını nakit olarak çekmenize olanak tanır. Global kullanım için hem fiziksel hem de sanal banka kartı sunan Revolut, 2015 yılında kurulmuştur.

Yurt Dışında İnternet Paketi Nasıl Yapılır?

Yukarıda bahsedilen 10 seyahat uygulamasından biri olan Airalo’yu telefonunuza indirerek E-SIM aracılığıyla yurtdışında internet paketi oluşturabilirsiniz. Artık birçok akıllı telefonda fiziksel bir SIM kart takmaya gerek kalmadan birkaç adımda E-SIM kurulabilir. Airalo hakkında detayları, ilgili başlıkta adım adım açıkladık.

Eğer Türkiye’de kullandığınız operatörden yurtdışı internet paketi satın almak isterseniz bunun en pahalı seçenek olduğunu hatırlatmak isteriz. Ancak bazı gezginler yurtdışında paket almakla uğraşmak istemediği için, halihazırda kullandıkları operatörden yurtdışı internet, SMS veya telefon görüşmesi paketi satın almayı tercih ediyor. Türkiye’de hizmet veren Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom gibi operatörlerin kişiye özel internet paketi kampanyaları olabiliyor.

Gezginler arasında en çok tercih edilen yurtdışı internet paketi, halihazırda Türkiye’de kullanılan tarifenin ek ücretle yurtdışında da kullanılmaya devam ettiği pakettir.
Bir diğer alternatif ise, Türkiye’deki operatörlerin sunduğu pahalı yurtdışı internet paketleri veya E-SIM ile uğraşmak istemeyen gezginlerin tercih ettiği geleneksel yöntemdir: yurtdışına gittiğinizde o ülkenin operatörlerinden bir turist SIM kartı almak.

Operatörlerin havalimanı şubelerine veya şehir içindeki mağazalarına giderek turist SIM kartı almak istediğinizi iletebilir, pasaportunuzu göstermek suretiyle sadece internet hizmeti sunan, arama ve SMS’e kapalı olan hattı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu kartlar tek kullanımlıktır. Örneğin, 30 günlük 30 GB’lık internet paketine sahip bir turist SIM kartı aldığınızda, eğer paketiniz erken bitirse kart kapanır; internet kullanmaya devam etmek istiyorsanız yeni bir SIM kart almanız gerekmektedir.

OnlineYaşam

Yaşamın "online" hali