Sinop’ta Keşfedilecek Harika 12 Yer!
Sinop, hem ülkemizin en kuzeyindeki nokta hem de büyüleyici doğal güzelliklere sahip şehirlerden biri. Belki buna dair bir rivayet yokudur ama Sinop’u bir kez ziyaret edenler, buraya geri dönmeden edemiyor. Zira Sinop, tarihi, doğası, yerel lezzetleri ve misafirperver insanlarıyla herkesi etkiliyor. Sinop gezilecek yerler listesi, hafızanızı kalıcı güzelliklerle doldurmayı vaat ediyor.
Sinop Gezilecek Yerler
Sinop, bulunduğu coğrafya sayesinde harika doğal manzaralar sunuyor. Bu nedenledir ki pek çok medeniyet, asırlardır bu topraklarda yaşam kurmuştur. Dolayısıyla, bu köklü geçmişin izlerini taşıyan tarihi yapılar da şehrin ayrılmaz bir parçasıdır. Sinop’taki gezilecek yerler ve eşsiz yöresel lezzetler, bu şehri unutulmaz kılacak. Hadi, bu güzel şehri birlikte keşfedelim. Memleketimi gezdirmekten büyük mutluluk duyarım. 😊
Sinop Gezilecek Yerler Listesi
- Hamsilos Tabiat Parkı
- Sinop Tarihi Cezaevi
- Sinop Kalesi
- Sinop Arkeoloji Müzesi
- Sinop Pervane Medresesi
- Balatlar Kilisesi
- Paşa Tabyaları
- İnceburun Feneri
- Erfelek Tatlıca Şelaleleri
- İnaltı Mağarası
- Akgöl
- Boyabat
Hamsilos Tabiat Parkı
Sinop’taki gezilecek yerler listemin belki de en favori noktası Hamsilos Koyu. Bu muhteşem koyda kendimi bir resmin içindeymiş gibi hissediyorum. Hiç kimsenin olmadığı huzur dolu bir anda, ormanın derinliklerinde gizlenmiş zümrüt yeşili sularda yalnız bir tekne gördüğümde bu hissiyatı yaşamıştım. Türkiye’nin tek fiyordu olarak bilinen Hamsilos Tabiat Parkı hakkında daha fazla bilgi için yazımı mutlaka okuyun; ihtiyaç duyacağınız her şey orada mevcut.
Hamsilos Tabiat Parkı konumu burada.
Sinop Tarihi Cezaevi
Anadolu’nun Alcatraz’ı olarak adlandırılan Sinop Tarihi Cezaevi, şehirdeki en tanınmış ve en çok ziyaretçi çeken yapılar arasında yer alıyor. Burası, 1999 yılından beri müze olarak ziyarete açık. Üç tarafı denizle çevrili olan ve tarihi derinliği olan bu cezaevi hakkında detaylı bilgi için bu yazımı incelemeyi unutmayın.
Sinop Tarihi Cezaevi konumu burada.
Sinop Kalesi
Sinop Kalesi, M.Ö. 7. yüzyılda şehrin koruma amacıyla inşa edilmiştir. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları dönemlerinde birkaç kez restore edilmiştir. Kale duvarları 25 metre yükseklik ve 3 metre kalınlığa sahiptir. Bu yapılar, Sinop’un önemli tarihi eserleri arasında sayılmaktadır. UNESCO tarafından 2013’te Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan bu kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Sinop Kalesi konumu burada.
Sinop Arkeoloji Müzesi
Sinop’ta müzecilik tarihi 1921 yılına kadar uzanıyor. İlin batısındaki nekropolden çıkan eserler, Mekteb-i İdadi’ de saklanıyordu. 1932’de artan eser miktarı ile birlikte bu eserler Pervane Medresesi’ne taşındı ve burada müzenin ilk çekirdeği oluşturuldu. Ardından yeni müze binasıyla arkeoloji müzesi faaliyete geçti. 2001’de restorasyondan geçti ve 2006’dan itibaren tekrar ziyaretçilere açıldı. Müze içerisinde Koridor, Küçük Buluntular Salonu, Taş Eserler Salonu, Amfora Salonu, Sikke Bölümü, İkona Salonu ve bahçe gibi sergi alanları bulunmaktadır.
Sinop Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 25 TL’dir. Müze kartı ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Müze, her gün açıktır.
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:00
Gişe Kapanış Saati: 16:30
Sinop Arkeoloji Müzesi konumu burada.
Sinop Pervane Medresesi
Sinop merkez gezilecek yerler arasında yer alan Pervane Medresesi, Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından 1262 yılında şehrin ikinci defa alınışı anısına yapılmıştır. Ana eyvanın sağındaki avluda, Pervaneoğulları’nın son hükümdarı Gazi Çelebi ve kızının kabirleri bulunmaktadır.
1932 ile 1970 yılları arasında müze olarak kullanılan Medrese, 2002’de Kültür ve Turizm amaçlı kullanılmak üzere Sinop Valiliği’ne tahsis edilmiştir. Medrese, Sinop’a özgü el sanatları ve mutfağı ile ilgili dükkanların bulunduğu bir çarşı haline getirilmiştir.
Sinop Pervane Medresesi konumu burada.
Balatlar Kilisesi
Gezintimize devam ediyoruz. Sıradaki durağımız Balatlar Kilisesi veya diğer adıyla Sinope Koimesis Kilisesi. Bu tarihi yapı, Bizans döneminden kalmadır. İlk kez MS 660 yılında inşa edilen bu bazilika, Roma döneminde bir hamam olarak hizmet verdiği düşünülmektedir. Yapı, 6.-7. yüzyıllarda kilise, 11-13. yüzyıllarda ise tahıl deposu olarak kullanılmıştır. Sinop’un Osmanlılar döneminde yönetimi altında, yerli Hristiyan halka bırakılarak, Meryem ve Baş Melek Mikail’in anıldığı bir manastıra dönüştürülmüştür.
Balatlar Kilisesi konumu burada.
Paşa Tabyaları
Paşa Tabyaları, denizden gelebilecek tehditleri önlemek amacıyla 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Yarım ay şeklindeki bu tabyanın üst bölümünde 11 adet top yuvası, alt kısmında ise cephanelik, koğuşlar ve mahzenler bulunmaktadır.
Paşa Tabyaları konumu burada.
İnceburun Feneri
Sinop’un Karadeniz’e açılan en uç noktasında konumlanan İnceburun Feneri, 1862 yılında inşa edilmiştir. Türkiye’nin en kuzey ucu olan bu fener, hem yerli hem de yabancı turistler için önemli bir ziyaret noktasıdır.
İnceburun Feneri konumu burada.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri
Sinop’un Erfelek ilçesinde, iki ormanın birleştiği derin vadiden akmaktadır Tatlıca Şelaleleri. Burada toplamda 28 şelale bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü yapabilir, veya en alt şelaleden başlayarak zirveye kadar uzanan parkuru tırmanabilirsiniz. Bazı yerlerde ahşap merdivenler ve halat ipler ile çıkış yapabilirsiniz. Ayrıca burası piknik yapmak için de tercih edilen bir yer olup, en tepede gözleme ve ayran yiyebileceğiniz bir işletme bulunmaktadır.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri konumu burada.
İnaltı Mağarası
Sinop’un doğal güzellikleri burada bitmiyor. İnaltı Mağarası, kendisine hayran bırakan bir başka güzellik. Ayancık İlçesi’ne 40 kilometre uzaklıktadır. Mağaranın alt kısmına kadar araçla ulaşabilir, sonrasında merdivenlerden çıkarak mağara girişine erişirsiniz. Ortalama uzunluğu 658 metre olan bu mağarada büyüleyici damlataşı oluşumları bulunmaktadır.
İnaltı Mağarası konumu burada.
Akgöl
Akgöl, Ayancık İlçesi’nin güneyinde yer almaktadır. Köknar ormanları içinden geçen iki çayın birleşimiyle oluşturulmuş yapay bir gölettir. Ancak doğayla o kadar iç içe geçmiş ki, yapay olduğu inanılamayacak kadar güzeldir. Göl, 3 dönümlük bir alana yayılıyor. Çevresinde piknik alanı bulunmakta ve yürüyüş yapabileceğiniz güzellikler sunmaktadır.
Akgöl konumu burada.
Boyabat
Boyabat, Sinop’un denizden uzak iç kesimlerindeki bir ilçedir. Boyabat Kalesi gibi önemli yapılar barındıran bu ilçede gezilecek birçok tarihi ve doğal yer bulunmaktadır. Boyabat Yeraltı Şehri, Kırkkızlar Kayası, Boyabat Evleri, Salar Kaya Mezarı, Bazalt Kayalıkları ve Çukurhan Köyü Şelalesi gibi yerler burada görülmeye değerdir. Hepsini buraya yazamadım, fakat mutlaka Boyabat gezilecek yerler yazımı okuyun.
Sinop Hakkında Hap Bilgiler
Sinop Nerede&Nasıl Gidilir?
Sinop, Karadeniz Bölgesi’nde Türkiye’nin en kuzey noktasında yer almaktadır. Orta Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ilin komşuları, Samsun, Kastamonu ve Çorum’dur. Sinop uçak bileti seçenekleri için mutlaka web sitemizi ziyaret edin.
Sinop’a ulaşım için buraya tıklayabilirsiniz.
Sinop‘a Ne Zaman Gidilir?
Sinop, hem tatil hem de keşif için tercih edilen bir destinasyondur. Eğer deniz tatili yapmayı planlıyorsanız, Temmuz ve Ağustos ayları ideal zamanlardır. Ancak gezi, keşif ve rahat bir seyahat için Haziran ve Eylül ayları, daha az kalabalık ve rahat bir gezi imkanı sunar.
Sinop‘ta Ne Yenir?
Sinop’ta tadabileceğiniz birçok lezzetli yöresel yemek bulunmaktadır. Şehrin en ünlü yemeği hiç kuşkusuz Sinop Mantısı’dır. Bu konuda tüm detaylar için Sinop’ta Ne Yenir yazımı inceleyebilirsiniz.
Sinop‘ta Nerede Kalınır?
Sinop’ta şehir merkezinde konaklayarak, ilçelere günübirlik geziler düzenleyebilirsiniz. Sinop otelleri seçenekleri için web sitemizdeki listeyi görebilirsiniz.
Sinop hakkında diğer içeriklerimin bağlantıları aşağıda yer almaktadır.
Sinop’a Nasıl Gidilir?
Sinop’un Doğal Güzellikleri
Sinop Plajları