Gezi

Şehir İsimlerinden Daha Tanınmış Semboller

Dünya üzerinde bazı yerler, bulundukları şehrin sembolü haline gelmiştir. Hatta bazıları, öyle bir üne kavuşmuştur ki sadece kendi şehirlerini değil, aynı zamanda ülkelerini de temsil eder hale gelirler. Bu sembolik yapılar, turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Ülkeler, uluslararası düzeyde turist çekmek için bu cazip yapıları tanıtan reklamlar yapmaktadır.

Şehrin simgeleri haline gelmiş bu yapılar, sizi aniden seyahat etmeye teşvik edebilir. Belki bir fotoğrafa hayran kalıp “Ben buraya gitmeliyim!” diye düşünürken, kendinizi uçak bileti ararken bulabilirsiniz. Biz de kıtaları aşan ünlü şehir simgelerinin yer aldığı bir liste derledik.

PİRAMİTLER, KAHİRE, MISIR

Mısır denince akla gelen ilk yapılar tabi ki piramitlerdir. Kahire’deki piramitler, bu şehrin simgesi olmanın yanı sıra, ülkenin de sembolü haline gelmiştir. Gize piramitleri, bölgedeki en muazzam yapılardandır ve hala gizemini korumaktadır. Bu durum, piramitlerin popülaritesinin artmasına neden olmuştur. Ayrıca, Keops Piramidi, Dünyanın 7 Harikası arasında yer almaktadır.


Dünyanın en büyük tek-taş heykeli olan Büyük Gize Sfenksi, 73.5 metre uzunluğa, 6 metre genişliğe ve 20 metre yüksekliğe sahiptir. Mısır’ın başkenti Kahire’de Gize Piramitleri bölgesinde yer alan Sfenks heykeli, etkileyici görüntüsünün yanı sıra, hakkında üretilen varsayımlar ile de büyük ilgi toplamaktadır.

EYFEL KULESİ, PARİS, FRANSA

Dünyanın en romantik şehri Paris’in sembolü Eyfel Kulesi, 325 metre yüksekliğinde bir demir yapıdır. Son zamanlarda o kadar popüler hale geldi ki, muhtemelen dünya genelinde bilmeyen yoktur. 1,665 basamakla çıkılan bu kule, her yıl milyonlarca turiste kapılarını açmaktadır.


Eyfel Kulesi, hem Paris’in hem de Fransa’nın sembol yapısıdır. Paris’teki demir kule, adını inşa ettiren firma olan Gustave Eiffel’den almıştır. Ülke turizminin gözdesi olan bu 300 metre yüksekliğindeki yapı, pandemi öncesinde yılda ortalama 6 milyon turist tarafından ziyaret edilmekteydi.

TAC MAHAL, AGRA, HİNDİSTAN

Tac Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan’ın (1593-1666) emriyle Hindistan’ın Agra şehrinde, Yamuna Nehri’nin kıyısında yaptırılmıştır. Dünyada aşk için inşa edilmiş en estetik ve büyük anıt olarak kabul edilen bu yapı, Şah Cihan’ın büyük bir aşkla sevdiği eşi Mümtaz Mahal’in (Ercümend Banu Begüm) doğum sırasında ölümü üzerine anısına yaptırılmıştır.


Dünyanın en seçkin mimari eserlerinden biri olan Tac Mahal, Hindistan’ın Agra kentinde bulunmaktadır. Yamuna Nehri’nin hemen yanında yer alan bu yapı, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde ve görenleri hayran bırakan bir eserdir.

ÖZGÜRLÜK ANITI, NEW YORK, ABD

Amerika denildiğinde akla gelen ilk yapılar arasında yer alan Özgürlük Anıtı, New York’ta bulunmaktadır. Şehir için bir sembol niteliğindeki bu heykel, aynı zamanda bir gözlem kulesi işlevini de görmektedir. Heykelin tamamı bakırdan inşa edilmiştir. Özgürlük Anıtı, ABD’nin New York şehrindeki Özgürlük Adası’nda yer almaktadır.

Dünyanın en tanınmış heykelleri arasında yer alan Özgürlük Anıtı, ABD tarafından inşa edilmemiştir; bu heykel, ülkenin kuruluşunun 100. yılı şerefine Fransa tarafından hediye edilmiştir.


New York’un simgelerinden biri olan Özgürlük Anıtı (Statue of Liberty) dünyaca ünlü bir heykeldir. 28 Ekim 1886 tarihinde görkemli bir törenle açılmıştır ve ABD’nin simgesi niteliğindedir.

KOLEZYUM, ROMA, İTALYA

İtalya’da birçok simgesel yapı bulunmasına rağmen Roma’daki Kolezyum’un yeri bir başkadır. Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen bu arena, MS 72’de Komutan Vespasianus tarafından inşa edilmeye başlanmış ve MS 80’de tamamlanmıştır. Bu arena, imparator ve Roma halkının eğlenmesi için düzenlenen gladyatör dövüşleriyle tanınmıştır.


Roma’nın sembol yapılarından biri olan Kolezyum…

İSA HEYKELİ, RİO DE JANEİRO, BREZİLYA

Brezilya halkı tarafından “Kurtarıcı İsa” olarak anılan bu heykel, Brezilya’nın en bilinen sembolüdür. Rio de Janeiro’da bulunan bu görkemli heykel, 30 metre yüksekliği ve 1,145 ton ağırlığı ile izleyicileri etkilemektedir. Ayrıca, heykelin kollarının açılış genişliği de 30 metredir.


Brezilya – Rio de Janeiro – İsa Heykeli

ÇİN SEDDİ, ÇİN

Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan Çin Seddi, ülkenin en bilinen sembolüdür ve dünyanın en uzun savunma duvarıdır. MÖ 403’te inşasına başlanan bu seddin temellerinin 20’den fazla krallık tarafından atıldığı bilinmektedir. Duvarın inşa edilirkenki temel amacı, ülkenin dışarıdan gelen saldırılara karşı korunmak istemesidir.


Sonbahar mevsiminde dünyanın farklı noktalarından güzel fotoğraflar sunmaya devam eden Çin Seddi, “7 Harika”dan biri olarak anılmaktadır. Her iki yanında yer alan ormanlık alanların sararan yaprakları, bu muhteşem yapının görkemi ile uyumlu bir görüntü oluşturuyor.