Gezi

Roma Tarihi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Roma, MÖ 625 civarında, antik İtalya’nın Etruria ve Latium olarak bilinen bölgelerinde kurulmuştur. Roma İmparatorluğu’nun tarihi, Krallar Dönemi, Cumhuriyetçi Roma ve İmparatorluk Roması olmak üzere üç ana döneme ayrılmaktadır. İmparatorluk Dönemi, Roma’nın milattan önce 31’den milattan sonra 476’daki çöküşüne kadar süren son evresidir. Bu süreçte Roma, uzun yıllar süren barış, refah ve genişlemeye şahit olmuştur. MS 117 itibarıyla, Roma İmparatorluğu üç kıtaya yayılmıştır.

MS 286’da, Roma İmparatorluğu doğu ve batı imparatorluklarına ayrıldı; her biri kendi imparatoru tarafından yönetiliyordu. Batı imparatorluğu, Gotik istilaları ve 455’te Vandalların saldırısına maruz kaldı. Bu olayların ardından Roma, 476’da Batı Roma İmparatorluğu’nun sona ermesine kadar gerilemeye devam etti. Daha sonra Bizans İmparatorluğu olarak bilinen Doğu Roma İmparatorluğu, MS 15. yüzyıla dek varlığını sürdürdü. 1453’te Türklerin Konstantinopolis’i (günümüz İstanbul) ele geçirmesi, “insan uygarlığı tarihindeki en çarpıcı çöküşlerden biri” olarak tanımlandı.

Roma Hakkında

Roma, İtalya’nın en göz alıcı şehridir. 2000 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan bu şehir, antik kalıntılarının yanı sıra bir açık hava müzesinden çok daha fazlasını sunmaktadır. Tarihi bir merkez olarak eşsizdir; modern bir Avrupa başkenti olarak ise tamamen kendine özgüdür. Kültürü, mutfağı ve insanlarıyla, canlı ve dinamik bir şehir olmasının yanı sıra, ziyaret etmeye değer bir destinasyon olarak öne çıkmaktadır.

Sanat, inanç ve tarih bakımından zengin bir merkezdir. “Ebedi Şehir” olarak adlandırılması da şaşırtıcı değildir. Köklü geçmişi ile Roma, her geçen gün daha da güçlenerek yoluna devam etmektedir. Şehir, antik Roma’nın özelliklerini taşımaktadır. Bununla birlikte, erken dönem Hristiyan bazilikalarından Romanesk kiliselere, Rönesans dönemine ait saraylara ve Barok çeşmelere kadar çok sayıda eser ile günümüzdeki görünümünü belirleyen unsurlar barındırır. Roma’da, dünyanın en güzel freskleri arasında sayılan 500 yıllık tabloları görebilir, insanları izlemek için ideal olan büyük açık meydanlarda dolaşabilir ve zarif kiliseleri keşfedebilirsiniz.

Roma Tarihi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir zamanlar kudretli Roma İmparatorluğu’nun merkezi ve hala papalığın evi olan Roma’nın modern dünyamıza yaptığı katkılar oldukça önemlidir. Bu katkılar, günümüzde hayatımıza dokunmaya ve dünyaya şekil vermeye devam etmektedir. İşte Roma İmparatorluğu’nun en etkileyici 10 icadı.

roma-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.webp

Çimento

Roma’yı ziyaret ettiğinizde, hala ayakta kalan çeşitli etkileyici antik yapıları göreceksiniz. Pantheon, Kolezyum ve Roma Forumu, Romalılar tarafından geliştirilmiş bir tür çimento ile inşa edilmiştir. Günümüzde kullandığımız çimento olmasa da, bu erken dönem malzemesi birçok yapı inşa etmeye yardımcı olmuştur.

Su Kemeri

Romalılar su taşıma fikrini icat etmemiş olsalar da, antik Roma öncesinde ilkel su taşıma sistemleri mevcuttu. Ancak bu fikirleri geliştirdiler ve mühendislik becerilerini su kemerlerini inşa etmekte kullandılar. Bu oldukça çarpıcı bir gelişmeydi, çünkü kasabalara temiz su ulaştırarak sanitasyon gibi diğer ilerlemeleri de mümkün hale getirdi.

Sanitasyon

Romalılar hijyenin sağlanmasına büyük önem verdiler. Su kemerleri aracılığıyla şehir ve kasabalara temiz su getirdiler, atıkları temiz sudan uzakta tutmak için çözümler geliştirdiler ve atıkların şehir dışına atılması için kanalizasyon sistemlerini tasarladılar. Roma’nın merkezindeki çoğu ev, detaylı bir kanalizasyon yapısına vinc doldurdu. Bu gelişmeler, halk sağlığı açısından büyük bir adım kabul edildi.

Yollar

Romalılar karmaşık bir yol ve otoyol ağı inşa etmiştir. Bu tür bir yapı, geniş bir imparatorluğu yönetmenin temel bir parçasıdır. Avrupa ve Akdeniz üzerinde 55.000 mil yol inşa ederek, askerlerin, malzemelerin ve iletişimin verimli bir şekilde taşınmasını sağladılar. Romalılar ayrıca yollara yönlendirme işaretleri yerleştirdiler.

roma (2).webp

Sosyal Bakım ve Refah

Antik Roma yönetimleri, refah odaklı programlar geliştirdi. Yetimlerin ve toplumdaki yoksul çocukların beslenmesine ve eğitimine yardım etmek için yasalar ortaya koydular.

Jülyen Takvimi

Romalılar, 365 gün ve 12 aydan oluşan Jülyen takvimini geliştirdi. Güneş yılını esas alan bu takvim, bu uygulamayı başlatan Julius Caesar’ın adını taşımaktadır. Hala bazı dini kurumlar bu takvimi tatil hesaplamalarında kullanmaktadır.

Cerrahinin Unsurları

Romalılar, Yunanların cerrahide yaptığı ilerlemelerin üzerine yeni teknikler ve aletler geliştirdiler. Ayrıca, antiseptik uygulamalarının ilk temellerini attılar; çünkü cerrahi aletlerin kullanılmadan önce temizlenmesi gerektiğine inanıyorlardı. Sezaryen fikrini de geliştirdiler ve savaş alanı cerrahisinde önemli adımlar attılar. Askerlerine tıbbi yardım sağlamanın, savaşa hazır olmanın bir parçası olduğunu anlıyorlardı.

Modern Hukuk Sisteminin Unsurları

Roma’nın hukuk sistemi, günümüzdeki birçok hukuk sisteminin temelini oluşturdu. Masumiyet karinesi ilkelerini geliştirdiler. Ayrıca cezalara ilişkin ‘on iki tablo’ isimli bir kod oluşturdular. ‘Pro bono’, ‘mahkeme celbi’ ve ‘yeminli beyan’ gibi terimler, Roma hukuk sistemine dayanmaktadır.

roma-hakkinda-her-sey.webp

Gazeteler/Kamu Basını

Romalılar, yurttaşlara günlük haberler dağıtan ilk topluluk oldular. El yazması duyuru sayfaları Roma’da halka açık yerlerde sergilenmekteydi. Ayrıca siyasi ve askeri gelişmeleri, büyük skandalları veya hikayeleri detaylandıran içerikler sundular. Julius Caesar, senatoda olan bitenler hakkında duyurular yaparak bu bilgilerin kamuya açık bir biçimde ulaştırılmasını sağladı.

Posta Servisi

Roma İmparatorluğu’nun büyüklüğü ve genişlemesi, etkili iletişimi gerekli kıldı. İmparator Augustus, imparatorluk genelinde yetkililer arasında iletişim sağlayan, devlet tarafından işletilen ilk kurye ve taşıma hizmetini geliştirmiştir.

Roma Uçakla Kaç Saat Sürer?

Bilet Dükkanı üzerinden alacağınız Roma uçak bileti ile birçok havayolu şirketinin uçuşlarını karşılaştırabilir ve en uygun fiyatları bulabilirsiniz. İstanbul’dan direkt, Ankara ve İzmir’den ise aktarmalı uçuşlarla Roma’ya ulaşım mümkündür. Yolculuk süresi direkt uçuşlarda yaklaşık 2 saat 30 dakika sürmektedir. Roma’ya seyahat etmeden önce Bilet Dükkanı üzerinden otel ve araç kiralama hizmetlerine yönelik detaylı bilgi alabilir, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsiniz.

Roma’ya Hangi Mevsim Gidilir?

Roma’yı ziyaret etmek için kötü bir zaman yoktur, fakat yaz aylarında şehir oldukça kalabalık hale gelir. Haziran ile Eylül arasındaki bunaltıcı sıcaklarda ziyaret ederseniz, deneyiminiz mutlaka etkilenir. Bu nedenle, ilkbahar ve sonbahar Roma’yı keşfetmek için ideal zamanlardır. Yaz sonrası Roma’da meydana gelen kutlamalar o kadar ünlüdür ki, buna özel bir terim bile vardır: Ottobrata Romana (“Roma Ekimi”). Geleneksel hasat dönemine dayanan bu erken sonbahar dönemi, Romalıların yazın sona erdiği günlerde taze üzümün tadını çıkarmak için şehirden ayrılma zamanıdır. Günümüzde ise Romalılar bu dönemi şehirde uzun yürüyüşler yaparak değerlendirmektedir.

roma-ile-ilgili-bilgiler.webp

Roma’nın En Meşhur Lezzetleri

Sonunda Roma’da ayak bastınız! Gezi planınızı oluşturmuş olabilirsiniz, ancak hala eksik bir parça var… Burada ne yenecek? Roma ziyareti, kaçınılmaz olarak sık yürümeyi gerektirir ve gün boyunca aç kalmanız neredeyse kesin. Öyleyse, keşif yaparken ihtiyaç duyacağınız enerjiyi sağlayacak türden lezzetlerin peşindesiniz. Peki, bu ‘Ebedi Şehir’de denemeniz gereken lezzetler hangileri? Gelin birlikte Roma’da açlığı gidermek için en popüler lezzetlere bakalım…

  • Carbonara: Pancetta (İtalyan jambonu), yumurta, peynir, sarımsak ve taze makarnadan yapılan nefis bir sos.
  • Cacio e pepe: Sadece pecorino peyniri ve taze çekilmiş karabiber ile hazırlanan, basit ama lezzetli bir makarna sosu.
  • Pizza romana: İnce hamurlu, çıtır kenarlı ve çeşitli malzemelerle yapılan Roma tarzı pizzasıdır.
  • Saltimbocca alla Romana: İnce dilimlenmiş dana eti, taze kekik, jambon ve beyaz şarapla pişirilen lezzetli bir et yemeğidir.
  • Supplì: Dışı kızarmış pirinç toplarıdır; içinde mozzarella peyniri bulunur. Peynir eridiğinde muhteşem bir lezzet oluşturur.
  • Carciofi alla Romana: Roma usulü enginar, limon suyu, sarımsak ve taze otlarla hazırlanan bir yan yemektir.
  • Gelato: İtalya’nın ünlü dondurması olan gelato, Roma’da da oldukça popülerdir. Her türlü meyve ve tat seçeneği mevcut.
  • Tiramisu: İtalya’nın meşhur tatlılarından biri olan tiramisu, kahve, kakao ve mascarpone peyniri ile yapılan hafif ve lezzetli bir tatlıdır.