Gezi

Osmanlı İzleriyle Balkanlar’ı Keşfedelim

Balkanlar, coğrafi yakınlığı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalmış topraklar olması nedeniyle bizlere ait unsurlar barındırıyor. Yapılan araştırmalara göre Balkanlar’da 15,787 adet Osmanlı mirası eser bulunuyor. Kültürel birlikteliğin yanında mimari çekicilikleriyle de Osmanlı’nın izlerini taşıyan Balkan ülkelerinde dolaşırken kendinizi evinizde hissedebilirsiniz.

Tarih boyunca pek çok tahribata maruz kalan Balkan şehirlerinde, tüm ihtişamıyla zamanın testine direnmiş Osmanlı yapıları günümüzde de göz alıcı bir şekilde hayat buluyor. Eğer Balkan topraklarında Osmanlı’nın izlerini keşfetmek istiyorsanız, bu mirası yaşatan önemli eserleri derledik.

Mostar Köprüsü – Bosna Hersek

Balkanlar denince akla ilk gelen simgelerden biri olan Mostar Köprüsü, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından dokuz yıllık bir emekle inşa edilmiştir. Bosna Hersek’in sembolü olan bu köprünün iki yanında yer alan Tara ve Halebiye kuleleri, 160 askerin nöbet tuttuğu ve şehri korumakla görevli önemli yapılar olarak bilinir.

Bölgedeki geleneklere göre, şehrin cesur erkekleri düğün öncesinde cesaretlerini sergilemek amacıyla Mostar’dan suya atlarlar. Eğer yıl içinde bu geleneğe şahit olursanız, heyecan dolu anlara tanıklık edebilirsiniz.

Blagaj Alperenler Tekkesi

Anadolu’dan göç eden dervişler tarafından 600 yıl önce kurulan Alperenler Tekkesi, Buna Nehri’nin kaynağına konumlanmıştır. Osmanlı döneminde bölgedeki devlet görevlilerini yetiştirmek için kullanılan tekke, günümüzde Nakşibendi Tekkesi olarak faaliyet göstermektedir.

Tekkenin girişinde bulunan restoranlarda akarsudan yakalanan taze balıklardan tadabilir ya da tekne turu ile mağara içini keşfetme imkanı bulabilirsiniz.

Üsküp Taş Köprü – Makedonya

Osmanlı’nın Üsküp’teki simgesi olan Taş Köprü, asırlardır Vardar Nehri’nin iki kıyısını birbirine bağlıyor. Fatih Sultan Mehmed Köprüsü olarak da bilinen bu yapı, Üsküp’teki en değerli Osmanlı eserlerinden biridir.

Asırlardır Üsküplüleri bir araya getiren bu büyük köprü, Üsküp’ün modern merkezini tarihi Türk Çarşısı ile buluşturuyor. 12 ayaktan oluşan köprü, 220 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindedir. Yapımına Sultan II. Murad döneminde başlanmış ve Fatih Sultan Mehmed döneminde tamamlanmıştır.

Belgrad Bayraklı Camii – Sırbistan

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 1575 yılında inşa edilen Bayraklı Cami, Sırbistan’da ibadete açık tek cami olarak altı asra meydan okumaktadır. Caminin hangi ustaya ait olduğu bilinmemektedir. Kare planlı kesme taştan yapılan Bayraklı Camii, 22 yıl süreyle kilise olarak kullanılmıştır.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçmeyen bu caminin, o dönemde farklı bir isimle anıldığı düşünülmektedir. Camide 1930 yılından itibaren sadece ibadet değil, önemli dini toplantılar, reîsülulemâlık tevcihi gibi etkinlikler de gerçekleştirilmektedir.

Beyaz Kule – Yunanistan

Yunanistan’ın en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri olan Beyaz Kule, Selanik’in de simgeleri arasında yer alıyor. Bu kule, Selanik Körfezi ve çevresinin muhteşem manzarasına tanıklık ederken, aynı zamanda tarihi geçirdiği değişikliklerle de dikkat çekiyor. Beyaz Kule, tarih boyunca Aslan Kulesi, Kalamarya Kulesi ve Kanlı Kule gibi farklı isimlerle anılmıştır.

Beyaz Kule, geçmişte garnizon, hapishane, iletişim merkezi ve meteoroloji laboratuvarı gibi çeşitli amaçlara hizmet etmişken, günümüzde turistik bir cazibe merkezi olarak ziyaret ediliyor. Kule içerisinde aynı zamanda bir müze de bulunmaktadır.