Mardin’de Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler | Turna.com
Mardin, tarihi ve kültürel kayıtlara, arkeolojik unsurlara, etkileyici mimarisine ve zengin mutfağına sahip olan Türkiye’nin en etkileyici şehirlerinden birisidir. Farklı inanç gruplarının bir arada yaşadığı bu şehirde, her biri kendine has özellikler taşıyan cami, kilise, manastır ve türbe gibi birçok önemli yapılar bulunmaktadır. Anadolu topraklarında geçmişten günümüze izler taşıyan Mardin, Mezopotamya’nın büyüleyici atmosferiyle birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır. Renkli bir kültür mozaiği sunan Mardin’in ana mimari dokusunu kaleler, çarşılar ve tarihi Mardin Evleri oluşturmaktadır.
Mardin’de Keşfedilecek En İyi 17 Yer
Tarihin en köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapmasıyla bilinen Mardin, mimari yapıları, arkeolojik mirası ve kültürel birikimi ile Türkiye’nin en renkli destinasyonlarından biri haline gelmiştir. Bu tarihi yerleşim alanında Eski Mardin Evleri, Kırklar Manastırı, Meryem Ana Kilisesi ve Süryani kültürünün önemli yapılarından biri olan Deyrulzafaran Manastırı gibi yerler şehrin altın değerindeki yapılarıdır. Mardin, İslam mimarisinin en karakteristik örneklerini taşıyan Tahsiniye ve Zinciriye Medreseleri ile de dikkat çekmektedir.
Mardin’in gezilecek noktalarını genel olarak üç ana bölgeye ayırmak mümkündür: Şehir merkezindeki tarihi yapılar, Mardin’in dışında yer alan muhteşem bir Orta Çağ kenti olan Midyat ve modern yapılaşmalarıyla dikkat çeken Yenişehir. Aynı zamanda Dara Tarihi Kenti, oyulmuş kaya mezarlarının bulunduğu antik bir bölge olarak gezginlerin vazgeçilmez destinasyonları arasında yer alıyor.
Yüzyıllar boyunca farklı dinlerin ve kültürlerin birlikte yaşadığı Mardin’de, Eski Tunç, Orta ve Genç Tunç, Urartu, Pers, Roma ve Selçuklulara ait eserlerin sergilendiği Mardin Müzesi, Meryem Ana Kilisesi, Kırklar ve Deyrülzaferan Manastırları gezilmeye değerdir. Sayfanın devamında Mardin seyahatlerinizde keşfedilmesi gereken rotalar sizleri bekliyor.
Masal gibi bir diyarın kapılarını aralamak için, Mardin uçak bileti seçeneklerini Turna’da bulabilirsiniz!
1. Tarihi Mardin Evleri

Yöreye özgü sarı kalker taşından yapılan, taş işçiliği ile inşa edilmiş olan Tarihi Mardin Evleri, geleneksel mimari ile sanat eseri niteliğinde yapılardır. Bulundukları sahil sokakları, adeta bir açık hava müzesine dönüşmektedir. Kullanılan taşın yapısı sayesinde dışarıdaki sıcaklığı içeri yansıtmayan bu evlerin görüntüsü, akıllardan silinmeyecek kadar görkemlidir. Evlerin arasında dolaşırken kendinizi bir labirentte kaybolmuş gibi hissedeceksiniz.
2. Mardin Kalesi
Hamdaniler tarafından 10. Yüzyılda inşa edilen Mardin Kalesi, aynı zamanda “Kartal Yuvası” olarak da bilinir. Stratejik konumu sayesinde bölgedeki birçok medeniyetin gözdesi olmuş bu kalenin sunduğu manzara eşsizdir. Mardin’in muazzam görüntüsünü izleyebileceğiniz kale, pek çok şaire de ilham olmuştur. Kalenin önemli özelliklerinden biri, doğal kaya yapısı üzerine oldukça az ilave yapılarak inşa edilmiş olmasıdır.
3. Ulu Cami

Cami-i Kebir olarak bilinen Ulu Cami, Artuklular döneminin en değerli miraslarından biridir. Çeşitli yerlerine yerleştirilmiş 16 kitabesi ile dikkat çeken bu yapı, Osmanlı öncesi Anadolu İslam eserlerinin ve bölgenin mimari özelliklerini yansıtan eşsiz bir taş işçiliğine sahiptir. Mardin’in en eski camisi olan Ulu Camii’nin yapıldığı dönem itibarıyla iki minaresi olduğu, ancak günümüze sadece birinin ulaştığı bilinmektedir.
4. Deyrulzafaran Manastırı

İçerisinde 52 Süryani patriğinin mezarını bulunduran Deyrulzafaran Manastırı, farklı dönemlere ait üç bölümden oluşmaktadır. Süryani cemaatinin en önemli dini merkezlerinden biri olan bu manastır, 5. yüzyılda inşa edilmiştir ve Mardin’in 4 km doğusunda yer almaktadır.
Deyrulzafaran Manastırı, 1932’ye kadar Süryani Ortodoks patriğinin ikametgahı olmuş olup, en önemli bölümünü Mor Hananyo (Kubbeli), Meryem Ana Kiliseleri ve Azizler Evi ile Güneş Tapınağı oluşturmaktadır.
5. Kırklar Kilisesi
Süryaniler tarafından 569 yılında Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına yaptırılan Kırklar Kilisesi, aynı zamanda Mor Benham Kilisesi olarak da bilinmektedir. 1170 yılında kiliseye getirilen kırk şehide ait kemiklerden gelen “Kırklar” ismi, bu yapının Mardin’de tarihi ve mimari önemini artıran bir özelliktir. Yüzyıllık kök baskılı perdeleri ve etkileyici avlusundaki çan kulesi ile bu yapının süslü taş işçiliği ve tarihi eşyaları, ziyaretçilere büyüleyici bir deneyim sunmaktadır.
6. Kasımiye Medresesi

Artuklu devrinin son dönemlerinde 15. yüzyılda Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir tarafından kesme taşla inşa edilen Kasımiye Medresesi, medrese, cami ve türbeden oluşan bir külliye şeklinde yapılmıştır. Timur yönetimindeki Moğolların saldırıları nedeniyle yapımı yarım kalan Kasımiye Medresesi günümüzde El Cezire Sanat Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.
7. Zinciriye Medresesi
Mardin’de hüküm süren son Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa tarafından 1385 yılında yaptırılan Zinciriye Medresesi, Sultan İsa Medresesi olarak da bilinmektedir. Zarif bir yapı olan medrese, dilimli kubbeleri ile iki katlı ve iki avlulu olarak tasarlanmıştır. Taş işlemelerdeki ustalığı ile dikkat çeken bu medrese, geçmişte yaptığı gözlemcilik görevine uygun konumu ile de bilinir. Yapının içerisinde Sultan İsa’nın türbesi ve pek çok eski yazıt bulunmaktadır.
8. Dara Antik Kenti

Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak amacıyla askeri bir garnizon kenti olarak inşa edilen Dara Antik Kenti, Yukarı Mezopotamya bölgesinin önemli yerleşimlerinden biri olarak bilinmektedir. Geniş bir alana yayılan bu antik şehir, dünyanın ilk su barajına, kaya mezarlarına, kilise, saray, zindan ve çarşı gibi diğer önemli yapıtların kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Dara harabeleri, Nusaybin yolu üzerindeki Oğuz Köyü sınırları içinde yer almaktadır.
9. Deyrulumur Manastırı
Midyat’ın 18 km doğusunda bulunan Deyrulumur Manastırı, Mor Gabriel Manastırı olarak da anılmaktadır. Süryanilerin ana yurdu olarak bilinen Tur Abdin Yaylası’nda yer alan bu yapı, 4. yüzyılda Süryaniler tarafından inşa edilmiştir. Manastır, geniş bir kütüphanesi ile dikkat çekmektedir ve tarih boyunca “İkinci Kudüs” unvanına sahip çok önemli bir yapıdır.
10. Midyat

Mardin’e 1.5 saat uzaklıkta bulunan Midyat, tarihi evleri, taş konakları, kemerli geçitleri ve Süryani kiliseleri ile büyüleyici bir yerleşimdir. Bu bölge, gümüş, telkâri ve el sanatları açısından önemlidir ve turistler için eşsiz bir deneyim sunmaktadır.
11. Revaklı Çarşı
Sipahiler Çarşısı ya da Tellallar Çarşısı olarak da bilinen Revaklı Çarşı, yolun iki tarafından sıralanan revaklar ve dükkânlarla doludur. Revaklı Çarşı’nın taş duvarları arasında dükkanlardan alışveriş yapmak, Mardin seyahatinin vazgeçilmez bir parçasıdır.
12. Mor Yusuf Kilisesi
Mardin Ermeni Katolik Cemaati tarafından 1864-1894 yılları arasında inşa edilen Mor Yusuf Kilisesi (Surp Hovsep), il merkezinde yer almaktadır. Yüksek duvarları, çeşitli sütunları ve mimari detaylarıyla dikkat çeken bu yapı, kesme taş kullanılarak bazilika tarzında tasarlanmıştır.
13. Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi
Cumhuriyet Meydanı’nda, ana caddeyle paralel dar bir sokakta bulunan Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi, Süryani Katolik Cemaati’ne aittir. 860 yılında Antakya Patriği İgnatios Antuhan Semheri tarafından inşa edilen bu yapı, 1995 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir.
14. Mardin Müzesi

Mardin Müzesi, Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından 1895 yılında patrikhane olarak inşa edilmiş tarihi bir binada yer almaktadır. 2000 yılından bu yana müze olarak hizmet veren yapıda, her katta farklı dönemlere ait eserler sergilenmektedir.
Asur ve Roma, Bizans, Zengi ve Eyyübi dönemlerine ait eserler, ethnolojik zenginlikler ve mozaikler gibi birçok arkeolojik kalıntı bu müzede bulunmaktadır. Girnevaz Höyük, Kuzey Mezopotamya ve Güneydoğu Anadolu kültürlerine dair çok zengin bir koleksiyon buradadır.
15. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi, geçmişte süvari kışlası ve vergi dairesi olarak kullanılan bir binada yer almaktadır. Mardin’in tarihi ve kültürel birikimini ziyaretçilere sunmayı hedeflemektedir. Fotoğraf ve resim sergilerinin de düzenlendiği bu mekânda, modern ve çağdaş bir sanat platformu oluşturulmaktadır.
Mardin otobüs bileti almak için Turna’nın kapsamlı arama özelliği ile biletinizi güvenli bir şekilde ve pratik olarak satın alabilirsiniz.
16. Beyazsu Mesire Alanı
Mardin’in Midyat ile Nusaybin ilçeleri arasında yer alan Beyazsu Mesire Alanı, çevresini saran çay bahçeleri ve kamelyalarıyla yaz aylarında serinlemek isteyenler için ideal bir yerdir. Şehrin gürültüsünden uzaklaşarak, ayaklarınızı buz gibi suya sokup doğanın tadını çıkarabilir, piknik yapabilirsiniz.
17. Anıtlı Köyü
Midyat’a bağlı Anıtlı Köyü (Hah Köyü), binlerce yıllık tarihi ile Mezopotamya’nın kadim ruhunu taşımaktadır. Bu Süryani köyü, taş evleri ve dar sokaklarıyla zamanın durduğu bir yerdir. Mor Sobo Kilisesi gibi önemli bir yapıya da ev sahipliği yapan bu köy, keşif yapmak için huzurlu bir atmosfer sunmaktadır.
2 Günlük Mardin Gezi Rehberi

Mardin, taş konakları ve büyüleyici sokakları ile masal gibi bir yolculuğa çıkmanızı sağlıyor. İki günlük Mardin gezinizin ilk gününü eski şehir merkeziyle değerlendirin. Tarihi Zinciriye Medresesi’nde Mezopotamya manzarasına karşı nefes alarak güne başlayın. Hemen yakınındaki Mardin Müzesi’ni ziyaret ederek şehrin tarihi hikayesini keşfetmeye başlayın. Öğle saatlerinde tarihi Mardin Çarşısı’nda gümüş takılar, sabunlar ve baharatlar arasında dolaşabilir ve sonrasında öğle yemeğinde yerel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz. Öğleden sonra Mor Behnam Kilisesi’nin huzurlu atmosferinde dinlenebilir ve akşamüstü saatlerinde Dara Antik Kenti’nde Roma kalıntıları arasında keşif yapabilirsiniz.
İkinci güne, Deyrulzafaran Manastırı’nı ziyaret ederek başlayabilirsiniz. Ardından Kasımiye Medresesi’ni gezip, güneşin taş duvarlar üzerindeki oyunlarını izleyebilirsiniz. Öğleden sonra rotanızı Midyat’a çevirin. Tarihi sokaklarından geçtikten sonra Elbeğendi (Kafro) Köyü’nde odun ateşinde pişirilen ünlü Süryani pizzalarını tatmayı unutmayın. İki günün sonunda Mardin’in büyüsüyle karşılaşacak ve bu rotayla tekrar buluşmayı planlamaya başlayacaksınız.
Mardin seyahatinizde konforlu ve özgür bir ulaşım çözümüne ihtiyaç duyuyorsanız, Mardin araç kiralama seçenekleri Turna’da sizleri bekliyor.
Mardin’de Ne Yenir?

Mardin, gastronomik keşif arayanlar için eşsiz bir destinasyondur. Burada, damağınızı şenlendirecek kaburga dolması ve içli köfte (irok) gibi yerel lezzetleri denemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra kapalı lahmacun (sembusek) da sizleri kendine hayran bırakacak. Eğer yolunuz Süryani kültürünün kalbi olan Elbeğendi Köyü’nden geçerse, odun ateşinde pişirilmiş nefis pizzaların tadına bakmadan dönmeyin. Mardin’in meşhur kiliçe çöreğini ise çay eşliğinde denemeyi unutmayın.
Mardin’de Nerede Kalınır?
Mardin’de konaklamak, bir masalın içinden geçiyormuşsunuz hissi uyandırır. Eski Mardin’deki taş konaklar ve butik oteller, şehrin mistik ruhunu hissetmeniz için harika fırsatlar sunar. Artuklu bölgesinde Mezopotamya manzarasına hakim otellerde kalmayı seçerek sabah gözlerinizi uçsuz bucaksız ovaya açabilirsiniz. Tarih ile iç içe olmak isteyenler için Midyat’taki Süryani konakları da ideal bir seçenek olacaktır. Otantik atmosferiyle Zinciriye Medresesi çevresindeki butik oteller ise şehirde keşif yapmak isteyen gezginlerin favorileri arasındadır. Mardin otelleri avantalı fiyatlarla Turna’da sizleri bekliyor!
Mardin’den Ne Alınır?
Mardin’in tarihi çarşıları, hediyelik ve hatıralık eşyalar alışverişi için birçok seçenek sunar. Tarihi bakırcılar çarşısında el işçiliği ile yapılmış bakır tepsiler, cezveler ve kahve takımları dikkat çekici bir güzellikte. Ayrıca gümüş işlemeli takılar da sevdiklerinize güzel hediyeler olacaktır. Bıttım sabunu ve Süryani şarabı, Mardin’in simgesi haline gelen ürünler arasında yer almaktadır.
Mardin, adını Süryanice “kaleler kenti” anlamına gelen Marde’den alır ve Müslüman, Süryani, Yakubi, Keldani, Nesturi, Yezidi, Yahudi, Kürt, Arap, Çeçen ve Ermeni gibi pek çok etnik grup ve din, burada barış ve kardeşlik içinde yaşamaktadır. Türkiye’nin en farklı atmosfere sahip şehirlerinden biridir.