İlber Ortaylı: “Bu 5 Şehri Görmeden Ölmemelisiniz”
Prof. İlber Ortaylı, bir tarihçi olmanın yanı sıra modern zamanların bir kaşifi olarak dikkat çekiyor. Dünyanın pek çok yerini gezmiş, bu yerleri derinlemesine inceleyerek zengin deneyimler edinmiştir. Ziyaret ettiği her ülkede tarihi, mimarisi, gastronomisi, yaşam tarzı ve kültürü yakından gözlemleyerek, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır?’ adını taşıyan kitabını kaleme aldı. Bu eser, insanlar için bir yol gösterici rehber niteliğinde. İlber Hoca, hayatın anlamını ararken karşılaştıkları zorluklar ve bu süreçte yaşamın tadını nasıl çıkaracaklarına dair birçok önemli konuyu ele alıyor.
“Dünyayı görmeden hiçbir şey ifade edemezsiniz. Benim alışılmış tavsiyem: Okulu bitirir bitirmez evlenip mobilya dükkanlarına gitmek yerine dünyayı keşfedin. Evlenin, buna bir itirazım yok fakat mobilyalar her zaman mevcut. Önce bir keşfe çıkın…” diyen İlber Hoca, gençlere ufuklarını açacak birçok tavsiyede bulunuyor. Bunlardan biri de ‘görmeden ölmeyin’ dediği şehirlerdir.
İşte İlber Ortaylı’nın ‘görmeden ölmeyin’ dediği beş şehir.
SEMERKANT
Orta Asya’nın mavi kubbeli elmaslarından biri olan Semerkand, mutlaka görülmesi gereken şehirler arasında yer alıyor. İlber Hoca bu şehre aşık ve özellikle “Bilhassa geceleri Registan Meydanı’nda oturmalısınız. Ateş seyretmek gibi, büyüleyici bir deneyim. Düşüncelere dalıyor, hayaller kuruyorsunuz.” şeklinde ifade ediyor.
Özbekistan’ın özgün şehri Semerkand, üç bin yıllık köklü geçmişiyle göz alıcı bir bilim ve kültür merkezi durumundadır. 1365 yılında Timur İmparatorluğu’nun başkenti olarak keşfedilen bu masalsı şehir, birçok gezgin ve şairin ilham kaynağı olmuştur. Araplar, Türkler, Müslümanlar ve diğer milletlere de başkentlik yapmış olan Semerkand, pek çok devlet adamı ve bilim insanını da yetiştirmiştir.
BUHARA
Türk-İslam kültürünün önde gelen merkezlerinden biri olan Buhara, tarihin en seçkin şehirlerinden birisidir. Özbekistan’ın bu nadide şehri, yüzyıllardır koruduğu tarihi ve mimarisiyle etkileyici bir atmosfer sunmaktadır. Lezzetli mutfağı, ustalar tarafından dokunan halıları ile estetik yapılarıyla, görülmesi gereken yerler arasında en önplanda yer almaktadır.
Buhara’da; Leb-i Havuz Meydanı, Buhara Kalon Minaresi, Ark Kalesi, İsmail Samani Türbesi, Hazreti Eyüp Çeşmesi, Chor-Minor, Lyabi-Khauz Ensemble ve Ulugbek Medresesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
FLORANSA
Görkemli yapılar ile eşsiz mimarinin buluştuğu Floransa, İlber Hoca’nın hayran olduğu şehirlerden biridir. Toscana’nın başkenti, Rönesans’ın doğduğu yer ve Leonardo da Vinci’den Michelangelo’ya kadar tarih boyunca sayısız sanatçının yetiştiği bir şehirdir. Floransa, İtalya’nın sanat merkezi olarak öne çıkmaktadır. Şehirdeki müzeler ve sanat galerileri mutlaka ziyaret edilmelidir.
KUDÜS
Kudüs, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler için büyük bir manevi değerlere sahiptir. Tarihi sokakları, mimarisi ve kültürel dokusuyla bu şehir, sizi farklı bir dünyaya taşıyor. Mescid-i Aksa, Kubbetüs Sahra, Tapınak Tepesi, Ağlama Duvarı ve Kıyamet Kilisesi, ziyaret etmeniz gereken yerler arasında mutlaka bulunmalıdır.
ROMA
İtalya’nın başkenti Roma’nın bu listede yer almadığını düşünmüyordunuz. Şehir, tarihsel izlerin hala belirgin bir şekilde yaşandığı yerlerden biridir. Romantik ve tarihi yapılar, Roma’yı gerçek bir açık hava müzesine dönüştürüyor. Zengin bir mutfak kültürü sunan bu şehir, hem gözlerinizi hem de midenizi tatmin edecek bir ziyaret deneyimi sunuyor.