Gezi

Ege Bölgesi’nin Gizli Kalmış 6 Antik Kenti!

Ege Bölgesi, tarihi boyunca stratejik coğrafi konumuyla pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Doğa ve tarihin eşsiz buluşma noktalarından biri olan Ege, Efes, Afrodisias, Hierapolis ve Teos gibi tanınmış antik kentlerin yanı sıra, keşfedilmeyi bekleyen pek çok tarihi siteye de ev sahipliği ediyor. İşte Ege’de pek az kişinin bildiği ve keşfedilmeye hazır 6 antik kent…

Ege’de keşfedilmeyi bekleyen 6 antik kent

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan bu antik kent, Roma Dönemi’nin en önemli merkezlerinden biridir. Dünyanın ilk borsa binasını barındıran Aizanoi, içinde “Zeus Tapınağı, Stadyum, Tiyatro Kompleksi ve Macellum” gibi önemli yapılar yer almaktadır.

Bir tepe üzerine inşa edilen antik kentin dini merkezi olan Zeus Tapınağı, dünyanın en iyi korunan Zeus tapınakları arasında bulunuyor. Ayrıca, 13.500 kişilik stadyumu ve 20.000 kişilik tiyatro kompleksi, antik dönemlerde başka hiçbir antik kente örneği olmayan özelliklerdir.

Euromos Antik Kenti, Muğla

Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan bu antik kentin adı, Yunanca “güçlü” anlamına gelmektedir ve antik çağda “Kyromos” veya “Hyromos” olarak anılmaktaydı. Büyük İskender’in fetihlerinin ardından, Euromos Antik Kenti, Makedonya, Mısır ve Suriye krallıkları arasında el değiştirmiştir. Kentin sütunlarındaki yazıtlar, çeşitli medeniyetlerin yaşam tarzları hakkında çağdaş bilgilere ışık tutmaktadır.

Kaunos Antik Kenti, Muğla

Kaunos Antik Kenti, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yer almaktadır. Antik Çağ’ın ekonomik açıdan önemli liman kentlerinden biri olan Kaunos, birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır. Bu antik kentteki en dikkat çekici yapılar arasında kayalara oyulmuş “Kral Mezarları” bulunmaktadır.

Laodikeia Antik Kenti, Denizli

Denizli’nin 6 km kuzeyinde bulunan bu antik kent, Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına inşa ettirilmiştir. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine ev sahipliği yapan bu yer, Erken Bizans Dönemi’nin önemli dini merkezlerinden biridir.

Pınara Antik Kenti, Muğla

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunan Pınara Antik Kenti, tarihle ilgili ve epigrafik kaynaklara göre, Xanthos’tan gelen kolonistler tarafından kurulmuştur. Antik kentin doğu yamacındaki sarp alanında oyulmuş yüzlerce kaya mezarları, ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Sardes Antik Kenti, Manisa

Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti, Lidya Devleti’nin başkenti olarak bilinir. Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerleşim alanı olan bu kent, tarihin ilk para basımının yapıldığı yerlerden biridir.

OnlineYaşam

Yaşamın "online" hali