Gezi

Dünyanın En İlginç Müzeleri: Türkiye de Listede!

Müzeler, bir ülkedeki tarih ve kültür mirasını ya da sanat eserlerini sergileyen yapılar olarak, hem yerli hem de yabancı turistlere detaylı bilgiler sunmaktadır. Dünyada arkeolojik müzelere, modern sanat müzelerine, oyuncak müzelerine ve daha birçok farklı türde müzelere rastlamak mümkündür.

Ancak bazı müzeler, daha önce gördüğünüz veya hakkında bilgi sahibi olduğunuz ilginç nesneleri ziyaretçilere sunmaktadır. Türkiye’nin de yer aldığı dünyadaki en ilginç müzeleri sizler için derledik.

Tuvalet Müzesi – Hindistan

Hindistan, belki kimsenin düşünmeyeceği türde bir müze açarak, dünyanın çeşitli ülkelerinden toplanan tuvaletleri Tuvalet Müzesi’nde sergilamaktadır. Kuveyt, Lüksemburg, Arjantin ve Senegal gibi birçok ülkeden getirilen tuvaletlerin sergilendiği müzede, MÖ 2500 yılından günümüze kadar tuvaletlerin gelişimini gösteren yazılar, resimler ve şiirler de yer almaktadır. Farklı şekil ve desenlerde klozetlerin yanı sıra, pisuvar, komodin ve bir tuvalette karşılaşabileceğiniz çeşitli araç gereçler bulunabilir.

Müzenin koleksiyonunda yer alan tuvalet fotoğrafları, ilgili ülkenin bayrağı ile birlikte sergilenmektedir.

İşkence Müzesi – Hollanda

Amsterdam’da mutlaka görülmesi gereken bir yer olan İşkence Müzesi, 500 yıl geçmişe uzanan suçlulara uygulanan işkence aletlerini sergileyen bir turistik mekandır. Müzede, öldürmek ya da acı vermek için kullanılan büyük çiviler, giyotin, engizisyon sandalyesi gibi pek çok işkence aleti yer alıyor.

Ortaçağ mimarisinin oluşturduğu karanlık ortamda, gerçekçi şekilde canlandırılan cezalandırma sahneleri izleyicilere oldukça etkileyici bir deneyim sunmaktadır.

Deney Müzesi – Rusya

Rusya’nın en eski ve dünyanın da en eski müzelerinden biri olan Deney Müzesi, Neva Nehri kıyısında kurulu ve ilginç olmanın yanı sıra biraz tüyler ürpertici bir niteliğe sahiptir.

Müzede, çeşitli deneyler sonucu elde edilmiş yarı insan-yarı hayvan yaratıklar, yapışık insanlar ve çift başlı hayvanlar gibi korkutucu anatomi çalışmaları sergilenmektedir. 1714 yılında Çar I. Pedro tarafından kurulan müzenin ilk yıllarında, fiziksel engelleri bulunan insanlar da sergilenmekteydi. 300 yıldır korunmakta olan bu çalışmalar, her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Patates Kızartması Müzesi – Belçika

Dünyanın tek patates kızartması müzesi olarak bilinen Fries Müzesi, Belçika halkının patates kızartmasının tarihini araştırarak ziyaretçilerine sunma amacındadır. 14. yüzyıldan kalma bir binada bulunan müzede, İnka döneminden günümüze kadar patatesin hikayesi, lezzetli ikramlar eşliğinde sergilenmektedir.

Saç Müzesi – Türkiye

Saç Müzesi’nin kaynağı, Nevşehirli çömlek ustası Galip Körükçü’nün 37 yıl önce aşık olduğu Fransız kadın tarafından kendisine bırakılan bir tutam saçın hikayesidir. Nevşehir’e turistik gezisi sırasında bu çömlek ustasına aşık olan Fransız kadın, ayrılmadan önce bir tutam saçını ona bırakır. Galip Usta, bu saçı mağara duvarına asar ve o günden sonra çömlekçiyi ziyaret eden her kadın, bir dilek tutarak saçlarını bu mağaraya bırakmaya başlar.

Bugün, 16 bin kadın turistin saçının sergilendiği bu müze, Nevşehir’in en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline gelmiştir. Dünyanın en ilginç müzeleri arasında gösterilen Saç Müzesi, 1998 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na da girmiştir.

Kanalizasyon Müzesi – Fransa

Dünyanın en ilginç müzelerinden biri olan Kanalizasyon Müzesi, Paris’in yer altındaki iskeletleri ve sırlarıyla dolu mezarlıklarını ziyaretçileriyle buluşturuyor. Müze, 1200’lü yıllarda Kral Philippe Auguste’nin emriyle kurulan ve günümüzde oldukça düzenli bir şekilde korunan Paris kanalizasyon sisteminden oluşmaktadır. Gerçek bir kanalizasyon kokusuna dayanabilirseniz, 450 metre boyunca yürüyerek bu ilginç müzeyi keşfedebilirsiniz.