Bisikletle Seyahat Ederken Dikkat Edilmesi Gereken İpuçları
Bisikletle yapacağınız bir yolculukta göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli ipuçları var. Karavan ya da diğer motorlu araçlarla yapılan gezilerden farklı olarak, bisikletle seyahat ciddi bir planlama ve hazırlık gerektirir. Yola çıkmadan önce bu detaylara dikkat ederek bir plan ve rota oluşturmanız, seyahatinizin daha konforlu geçmesini sağlayacaktır. Bisikletle seyahatinizde dikkat etmeniz gereken ipuçlarını gözden geçirmeden yola çıkmayın.
Açık havada zaman geçirip bol oksijen alarak bir seyahat deneyimi gerçekleştirmek herkesin hayalidir. Güneşin sıcaklığını, rüzgarın ferahlığını ve muhteşem manzaraları bir otomobilin camından bakmak yerine bizzat yaşamak çok daha keyiflidir. Bisikletle seyahat, daha yavaş ancak keşfetme fırsatını daha iyi değerlendirme imkanı sunar. Herhangi bir park sorunuyla karşılaşmadan dilediğiniz gibi bisiklet sürüşü yapabilir, her durakta istediğiniz gibi mola verebilirsiniz.

Bisikletle gezmenin avantajları;
Çevreyi daha etkili bir şekilde keşfetme imkanı sunar.
Geniş bir görüş açısına sahip olacağınız için rotanızda kaçırma olasılığınız oldukça düşüktür.
Ziyaret ettiğiniz yerlerde daha rahat hareket etmenizi sağlar.
Sağlıklı bir yaşam tarzını destekler.
Daha düşük maliyetli bir ulaşım aracıdır. Yakıt, otopark ücretleri gibi masraflar yoktur.
Otopark ya da benzinci aramanız gerekmeyecek.
Rüzgarı ve doğayı daha yoğun bir biçimde hissedersiniz.

Bisikletle seyahat etmenin dezavantajları;
Rota uzunluğuna bağlı olarak yorucu olabilir.
Yağış gibi hava şartlarından korunacak kapalı alan sunmaz.
Gerekli ekipmanlar tam sağlanmadığında kaza sırasında yaralanma riski daha yüksektir.
Eşyalarınızı sırt çantanızda taşımanız gerekecektir.
Bisikletin bozulması durumunda yaya olarak yolda kalabilirsiniz.

Bu harika yolculuğun size sunacağı avantajlar ve dezavantajlar üzerinde durduğumuza göre şimdi bisikletle seyahatte dikkat etmeniz gereken unsurlara geçelim.
1- Rotanıza uygun bir bisiklet seçtiğinizden emin olun.
Bisikletiniz, her durumda kullanılabilen, dayanıklı bir araç olmalıdır. Uzun mesafeler kat edeceğiniz için tekerlekleri ve frenlerinin yüksek performans göstermesi gerekmektedir.
2- Gideceğiniz yerlerde önceden otelde rezervasyon yaptırın.
Rotanızı oluşturduğunuzda, gideceğiniz yerlerde önceden yer ayırtmayı unutmayın. Açık alanda kalacak bir aracınız yoksa, otel bulamama endişesine kapılabilirsiniz.
Bunu, gezgin çantanıza yerleştireceğiniz bir çadırla çözebilirsiniz, ancak çadır ek yük getirecektir. Bunların yerine, sepetli bisikletleri tercih edebilir veya otel rezervasyonlarınızı önceden yapabilirsiniz.

3- Çantanızı iyi bir şekilde hazırlayın.
Bu konuda “Bir gezginin sırt çantasında neler olmalı?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Bu yazıda sırt çantanızda olması gereken tüm malzemeleri bulacaksınız. Ayrıca, bisikletle yolculuk ederken çantanızın boyutunu doğru seçmenin önemine de vurgu yapmak isteriz. Unutmayın, çantanız tüm seyahatinizi yönetmenize yardımcı olacak eşyaları barındıracak. Bu nedenle az ve öz malzeme almanız önemlidir.
4- Koruyucu giysilerinizi giyin.
Bisiklet sürerken her zaman koruyucu giysilerinizi giymeniz son derece önemlidir. Otomobillerin ya da karavanların sağladığı gibi sizi koruyacak metal yapıların olmadığı bu ortamda, herhangi bir kaza durumunda ciddi yaralanmalar yaşayabilirsiniz. Kask ve diğer koruyucu ekipmanlar hayatınızı kurtarabilir ve kaza sonrası kayıplarınızı en aza indirebilir.

5- Fren ve tekerlek sisteminin en iyi olduğu bisikleti seçin.
Bisikletle seyahat edecekseniz, sizi yarı yolda bırakmayacak bir bisiklet tercih etmelisiniz. İlk olarak fren sisteminin çok iyi olması, ardından tekerleklerin her tür arazide etkili bir şekilde ilerlemesi gerekmektedir. En küçük çakıllı yol koşulunda hasar görebilecek bir bisiklet tekerleği seçmemeniz önemlidir. Bunun için bisiklet markalarını araştırabilirsiniz.
6- Başlangıç ve bitiş noktalarınızı belirleyin.
Ayrıca, bisiklet seyahatinizde rotanızın bir başlangıcının ve sonunun olmasını sağlamak çok önemlidir. Bu iki nokta arasında birçok güzel anı biriktirebilir ve maceralar yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda başlangıç ve bitiş noktaları, bisiklet sürme enerji seviyeniz düştüğünde sizi motive edecektir.

7- Acele etmeyin.
Rotanızda ilerlerken aceleci olmayın. Eğer bir plan yaptıysanız ona sadık kalmanızda fayda var. Hızlı gitmek yalnızca sizi yorar ve durduğunuz yerlerde daha fazla zaman harcamanıza neden olabilir. Kas sisteminizi zorlamadan, yavaş ve keyifli sürüşlerle devam edin.
8- Olası kötü senaryolar için hazırlığınızı yapın.
Kötü düşünerek yola çıkmak doğru değil, ancak yolculuk sırasında karşılaşabileceğiniz olası aksiliklere karşı önceden hazırlıklı olmalısınız. Yol boyunca başınıza gelebilecek sorunları düşünerek, bunlarla baş etme yollarını şimdiden belirleyin.

9- Yolun uzunluğunu düşünmeyin.
Yola çıktığınızda asla hedefinize odaklanmayın. O an bulunduğunuz yerin keyfini çıkarın. Yolun sonunu düşünmek yalnızca sizi strese sokar ve geziyi zevksiz hale getirir. Ancak anı yaşamak, yolculuğun sonu hakkında endişelenmenizi engeller.
10- Eğer bisikletle ilk seyahatiniz ise rotanızı kısa tutun.
Bisikletle ilk geziniz olacaksa, kısa ve kolay bir rota belirlemelisiniz. Böylece sınırlarınızı görebilir ve sonraki adımda daha uzun mesafeleri planlayabilirsiniz. Bu şekilde bisiklet sürme yeteneğinizi de test etmiş olursunuz.