Balık Tutma İpuçları
Kimileri için hayatın anlamını keşfetme ve derin felsefi düşüncelere dalma fırsatı, kimileri içinse yoğun iş ve günlük yaşamdan kaçış, dinlenme alanıdır… Kendinizle baş başa kalmak ve doğayla iç içe olmak için oldukça ideal bir aktivite olan balık tutmanın inceliklerini paylaştığımız yazımızda, deyim yerindeyse size balık vermek yerine balık tutmayı öğreteceğiz.
Balık Nasıl Tutulur?
Balık tutmanın birçok yöntemi bulunmaktadır. Tekne ile denize açılan balıkçılar genellikle ağ kullanırken, bireysel olarak göl, deniz ya da akarsu kenarındaki balıkçılar genelde oltalarını tercih ederler. Bu noktada, ülkemizde ve birçok yerde yasaklanan bir yöntemden de bahsetmekte fayda var: patlatma… Dinamit ile balıkların geçiş yollarında yapılan patlatmalarla balık avlamak mümkündür. Ancak, bu tür bir avlanma Türkiye’de ve pek çok diğer yerde yasaklanmıştır.
Balık Tutmak İçin Gerekli Ekipmanlar
Olta ile balık tutmaya hazırlananlar için, gerekli ekipmanları da konuşmak istiyoruz. Zira, balık tutmanın yanı sıra birçok spor aktivitesinde ekipmanlar büyük bir öneme sahiptir.
Balık Tutmanın İncelikleri
Bu yazımızda, olta ile balık tutacak olanlar için bilmesi gereken önemli püf noktalarını derledik.
-
Ekipmanlarınızı Eksiksiz Hazırlayın
Balık tutmanın püf noktalarını ele alıyorsak, ekipmanları kesinlikle ilk sıraya koymalıyız. Güçlü ve tüm gereksinimleri karşılayan ekipmanlar, işinizi kolaylaştırmakla kalmayıp zorunlu durumlarda da yardımcı olacaktır. Balık tutarken ihtiyaç duyulacak ekipmanlar şunlardır:
Olta
Olta Misinası
Yem
Fırdöndü
Klips
Şamadıra
Olta İğnesi
Misina Makası
İğne ÇıkarıcıKurşun
Kova
-
Her Zaman Yedeğiniz Olsun
Balık tutarken birçok aksilikle karşılaşabilirsiniz. Tuttuğunuz balığın oltanızı kaldırabilecek kadar büyük olması, yırtıcı bir balığın misinanızı koparması, balık sürüsünün ekipmanlarınıza zarar vermesi, kurşununuzu kaybetmeniz gibi durumlarla karşılaşabileceğinizi unutmamalısınız. Bu nedenle, olumsuzluklarla karşılaştığınızda balık tutmaya devam edebilmek için yedeğinizi bulundurmayı ihmal etmeyin.
-
Yanınıza Yiyecek ve İçecek Almayı Unutmayın
Balık tutmak, uzun saatler gerektiren bir aktivitedir. Bu nedenle, aç kalmamak için yanınıza kan şekerinizi düşürmeyecek yiyecekler ve bol içme suyu almayı unutmayın.
-
Sabırlı Olun
Bir önceki başlıkta da belirttiğimiz gibi, balık tutmak oldukça zaman alabilir. Bu nedenle, sabırlı olmalısınız. Bazen saatlerce tek bir balık bile yakalayamazken, bazen de kısa sürede kovanızı doldurabilirsiniz. Bu sebeple, balık tutmanın püf noktaları arasında en önemlisi sabrın önemi olduğunu belirtmek gerekir.
-
Gürültü Yapmamaya Dikkat Edin
Balıklar gürültüden uzak durur. Bu nedenle, sessiz bir ortamda ve sakin bir ruh haliyle balık tutmaya dikkat edin. Balık tutacağınız yeri seçerken, sessiz bir alan olduğuna dikkat edin. Yoğun trafik olan yerlerden ziyade, daha sakin ve huzurlu ortamları tercih edin.
-
Günlük Hava Durumunu Kontrol Edin
Bulunduğunuz yere bağlı olarak hava durumu oldukça değişken olabilir. Bu nedenle, balık tutmak için evden çıkmadan önce o günkü hava durumunu kontrol edin. Güneşli bir günse yanınıza şapka almayı unutmayın. Yağmur bekleniyorsa da su geçirmez kıyafetler giymeniz faydalı olacaktır. Ayrıca, uzun süre aynı yerde oturacağınızı aklınızda bulundurarak soğuk havalara karşı da bir mont veya hırka almayı ihmal etmeyin.
-
Avlanma Zamanına Dikkat Edin
Olta ile balık tutacaklar için gerekli ekipmanları ele aldık. Yem seçimi konusunu avlanma zamanına atfettik çünkü her balığı aynı yem ile avlayamazsınız. Bu yüzden, balık tutacağınız zamana göre yemlerinizi belirlemelisiniz. Peki, hangi balık ne zaman tutulur?
Ocak, Şubat ve Mart aylarında mezgit, hamsi, barbunya, kefal ve istavrit gibi balıkları tutabilirsiniz.
Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında balık tutmak isterseniz, çipura, tekir, levrek, torik ve sardalya gibi balıkları avlayabilirsiniz.
Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ise orkinos, palamut, levrek, çipura, lüfer ve torik balıklarını tutmak mümkündür.
Son olarak Ekim, Kasım ve Aralık ayları istavrit, sardalya, mezgit, barbunya, çipura ve kefal balıklarının tutulabileceği dönemlerdir.
Yukarıda belirtilen avlanma dönemine ek olarak, bazı balık türlerinin popülasyonlarının azalmasını önlemek amacıyla yılın iki ila üç ayı boyunca avlanması yasaktır. Bu balıklar arasında en çok bilinenler: sazan, şiraz, yayın ve kadife balığıdır. Bu türlerin ne zaman avlanmaması gerektiği ise 15 Mart’tan 15 Haziran’a kadar sürmektedir.
Bilet Dükkanı olarak, amatör ama gerçek bir balıkçı olmanız için gereken tüm püf noktalarını paylaştık. Şimdi yapmanız gereken tek şey, ekipmanlarınızı hazırlayıp, avlamak istediğiniz balığın türünü göz önünde bulundurup sabrınızı yanınıza alarak balık tutmaya gitmek.
Sabır dolu, keyifli ve bereketli bir balık tutma deneyimi geçirmenizi umarız. Hatta her yıl profesyonel balıkçıların av sezonu başladığında söyledikleri gibi; Vira Bismillah!