Gezi

Bağışıklığı Güçlendiren 5 Yöntem

Önemli bir not! Bu metin bir makale değil. Ancak, sağlığımıza daha fazla dikkat etmemiz gereken dönemlerdeyiz. Bu nedenle yazımızda tarihsel bir bağlam yaratacağız. Zira, günümüzde bağışıklık sistemimizin bu kadar düşük olmasının nedenlerini açıklamak istiyoruz. Sıkılmadan sonuna kadar yazıyı okumanızı öneriyoruz.

Bilet Dükkanı olarak kaleme aldığımız “Bağışıklığı Artıran 5 Yöntem” başlıklı yazımızda, geçmişten günümüze insanların bağışıklık sistemlerindeki bozulmaları inceleyeceğiz; ayrıca günümüzde bağışıklığı güçlendirecek yiyecek, içecek ve aktivitelerden de bahsedeceğiz.

Bağışıklık Nedir?

Bağışıklık artırıcı faktörlere geçmeden önce, bağışıklığın ne olduğunu tanımlamak istiyoruz. Bağışıklık, kelime anlamı itibarıyla tıbbi terimlerde belki de Türkçeye en uygun ve anlaşılır şekilde geçen bir kavramdır. Çünkü bağışıklık, çok hücreli canlılar olmamızın bir sonucu olarak, zararlı mikroorganizmalar karşı vücudumuzun gösterdiği dirençtir. Bağışıklık sistemi, aslında vücudumuzdaki koruma mekanizmasıdır. Bir dizi karmaşık işlemle, zararlı patojenleri ya da tümörleri tespit edip yok eden sisteme bağışıklık sistemi denir. Tıp literatüründe bu sisteme immün sistem de denmektedir.

Bağışıklık Neden Düşer?

Sağlıklı bir bireyde bağışıklık sistemi mükemmel bir biçimde çalışarak hastalıklara karşı koruma sağlar. Ancak günümüzde birçok insanın bağışıklık sistemi neden bu kadar zayıf? Bunun geçmişle bağlantısını kurarak düşünelim…

Aşina olduğumuz bir konudan bahsedeceğiz: Sanayi Devrimi… Gerçekten de 1760’larda başlayıp 1830’da sona eren Sanayi Devrimi, günümüz otomasyon sistemlerinin temellerini attı ve Endüstri 4.0 ile 5.0’a kadar uzandı. Peki, Sanayi Devrimi nedir?

Nüfus artışıyla birlikte üretimin yetersiz kalması, seri üretim ihtiyacını gündeme getirdi. Bu dönemde mühendisler, buharla çalışan makineler üreterek fabrikaların çok daha hızlı üretim yapmasını sağladılar. Günlük yaşamımızı kolaylaştıran birçok ürünün üretimi seri hâle getirildi ve kısa süre içinde gıda maddeleri de bu üretim yöntemine dâhil oldu.

Seri üretimle sunulan gıdalar, raf ömürleri düşünülerek katkı maddeleri ile zenginleştirilmiş ve böylelikle paketli gıda tüketiminin temelleri atılmıştır. Ayrıca ilaçlı tarım, daha fazla mahsul almak için genetiği değiştirilmiş gıdaların ekilmesine yönelmiş; sonuçta sofralarımıza kadar kimyasallar doluşmaya başlamıştır.

bagisiklik-neden-duser.webp

Paketli Gıdaların Sağlık Üzerindeki Zararları

Sanayi Devrimi’ni ele aldığımız bir blog yazısında, koruyucu katkı maddelerinin içerikleriyle sizleri daha fazla sıkmak istemiyoruz. Kısaca özetlemek gerekirse; Sanayi Devrimi’yle beraber yaşamımıza giren paketli gıdaların içinde, raf ömrü ve kârlılık dikkate alınarak çok sayıda koruyucu katkı maddesi eklenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye Cumhuriyeti, bu maddeleri belirli standartlara indirgemiş olsa da, uzmanlar paketli gıdaları tüketmekten mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Bağışıklık Sistemimiz Neden Zayıfladı?

Tarımda kullanılan kimyasallar, paketli gıdalar ve koruyucu katkı maddeleri, uzun süreli tüketimlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, hareketsiz yaşam tarzı ve kapalı ortamda uzun süre çalışmak gibi faktörler de eklenince, düşük bağışıklık sistemlerinin yaygın hale gelmesi anlaşılır bir durumdur.

Bilet Dükkanı olarak, bağışıklık sistemini güçlendiren unsurlardan bahsetmeden önce, hayatımızda olması gereken fakat günlük hayatımızda yerine getiremediğimiz unsurları yeniden kazanmalıyız.

bagisiklik-sistemi-nasil-guclenir.webp

Bağışıklık Düşerse Ne Olur?

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için, öncelikle en temel soru hakkında bilgi vermek istiyoruz: “Bu bağışıklık düşerse ne olur?”. Daha önce belirttiğimiz üzere, bağışıklık sistemi, vücudumuz için koruyucu bir kalkan işlevi görmektedir ve bu kalkan hasar gördüğünde birçok farklı sağlık problemi ile karşılaşabiliriz. En yaygın görülen sağlık sorunları şunlardır:

  • Alerjik semptomlar
  • Solunum yolu hastalıkları
  • Sindirim sistemi sorunları

Bağışıklık düşerse ne olur sorusunun en kapsamlı cevabı, vücudumuzun hastalıklara karşı savunmasız hale gelmesidir. Bağışıklık düştüğünde alerjiler açığa çıkabilir. Bununla birlikte, savunmasız kalan vücudumuzda genellikle dış etkenlerden kaynaklanan alerjik tepkimeler devam edebilir ve sıradan grip virüsleri ile bile başa çıkamamızı sağlayacak şekilde solunum yolu hastalıkları oluşabilir. Düşük bağışıklık sistemi aynı zamanda sindirim sistemi ile ilgili sağlık sorunlarının da başlıca nedenidir. Peki, bağışıklığımızı nasıl artırabiliriz?

Bağışıklığı Artıran Yöntemler Nelerdir?

2019 yılının sonunda patlak veren ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, bireylerin sağlığına ne kadar dikkat etmeleri gerektiğini, bağışıklık sisteminin önemini ve sağlıklı yaşamın gerekliliğini vurgulamamıza yardımcı oldu. Doğru beslenmenin ve gün içinde hareket etmenin bağışıklığı artırmada oynadığı rol sıklıkla dile getirildi. Bilet Dükkanı olarak, bağışıklığı artıran en önemli davranışları listelediğimiz “Bağışıklığı Artıran 5 Yöntem” başlıklı yazımızı sunuyoruz. İşte bağışıklığı artıran 5 yöntem…

bagisikligi-artiran-yontemler.webp

  • Stresten Uzaklaşma

    Bu başlığı gördükten sonra okumayı bırakmayı düşünenler, özellikle size sesleniyoruz; stresin günümüzde kaçınılmaz bir durum olduğunu biliyoruz. Seyahat sektöründe hizmet verdiğimiz için birçok kişiye hitap ettiğimiz ve bu doğrultuda bir o kadar stresli işlerle meşgul olduğumuzun farkındayız.

    Hayatta sıfır stres oluşturmanın mümkün olmadığını ve bu durumun oldukça ütopik olduğunu biliyoruz. Ancak buna rağmen stresten uzaklaşmayla ilgili bir madde listelemediğimizde zihnimiz geçerli bir sebep bulamıyor. Hemen açıklayalım…

    Daha önce de belirttiğimiz gibi, gün içinde stresten tamamen uzak olmak mümkün değil. Ancak güne 24 saat var ve bu süre içinde kendinize ayıracağınız 10-15 dakikalık boş vakitler bile stresinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu süre içinde sessiz bir ortamda, düşüncelerinizi boş bırakarak meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Beyaz gürültü diye bilinen müzikler dinleyebilir veya sevdiğiniz bir hobiyle ilgilenebilirsiniz. Bir hobiye günde 15 dakika ayırdığınızda, yılda ortalama 92 saat boyunca rahatlama şansı bulmuş olursunuz.

  • Organik Beslenme

    Sanayi Devrimi’nin getirdiği ilaçlı tarım ve hızlı tüketim alışkanlıklarıyla birlikte paketli gıdalar hayatımıza girmiştir. Organik, özellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, bağışıklığınızı artırmanın yollarından biridir. Bu noktada, mevsiminde sebze ve meyve tüketimini asla ihmal etmemelisiniz.

hareket-etmek.webp

  • Hareket Etme

    Spor yapmak günümüzde zorlayıcı olabilir. Özellikle daha önce spor yapmamış insanlar, bu alışkanlığı hayatlarına katmakta zorluk çekebilir. Ancak burada bahsettiğimiz bağışıklığı güçlendiren etmenlerin günlük yaşamınızı ne kadar kapsayabileceğini unutmayın. Gün içerisinde yapacağınız her ekstra hareket, sağlıklı bir hayat için önemli bir çaba olacaktır. Hareket ederek formda kalabilir, fazla kilo alımının önüne geçebilir ve daha enerjik hissedebilirsiniz.

    Burada kastettiğimiz hareket etme, yalnızca spor salonunda ağırlık kaldırmakla sınırlı değil elbette. Yürüyüşe çıkmak, mini egzersizler yapmak, park veya bahçe gibi alanlarda kısa gezintilere çıkmak, asansör yerine merdiven kullanmak gibi basit hareketler de hayatınıza kolayca dâhil edebileceğiniz eylemlerdir.

  • Hava Kirliliğinden Korunma

    Ne yazık ki, şehirlerde yaşayan birçok insan hava kirliliğinden etkileniyor. Bağışıklığı artıracak yöntemlerden biri de soluduğumuz havanın temiz ve kaliteli olmasıdır. Bu yüzden bulunduğunuz ortamda hava temizleyici filtreler bulundurmaya özen gösterebilirsiniz. Eğer metropol hayatından kaçıp doğa ile iç içe bir zaman geçirmek isterseniz, Bilet Dükkanı otel sayfamızda avantajlı otelleri inceleyebilir, erken rezervasyon fırsatlarımızdan faydalanabilirsiniz.

bol-su-icmek.webp

  • Bol Su İçin

    Sindirim sisteminin en iyi şekilde çalışabilmesi için düzenli ve yeterli miktarda su tüketimi gereklidir. Sağlıklı bir beden, yüksek bir bağışıklık ve güzel bir cilt için günlük olarak bolca su içmelisiniz. Ancak, her şeyde olduğu gibi burada da aşırıya kaçmaktan kaçınmalısınız. Ortalama 1.5-3 litre arasında su tüketmek sağlığınız için yeterlidir. Aksi takdirde su zehirlenmesi riski olduğunu da hatırlamalısınız.

Bilet Dükkanı olarak, bağışıklığınızı artıracak yöntemler hakkında bilgiler verdik. Sizlere sağlıklı bir gün dileriz.

Sitemiz üzerinden “Güneş Çarpmasına İyi Gelecek 5 Çözüm” ve “Bahar Alerjisine İyi Gelen 5 Çözüm” başlıklı yazılarımıza göz atabilirsiniz.