Gezi

Atina’da Ulaşım Nasıl Yapılır?

Hepimiz Yunanistan’ı araba kiralayarak keşfetmeyi isterken, Atina şehrinde mümkünse araç kullanmaktan kaçınmak en iyisi olabilir. Ancak bu mümkündür. Uzun ve zor telaffuz edilen durak ve istasyon isimlerine bakmak başlangıçta göz korkutucu olabilir; fakat Yunanistan’ın başkenti Atina’da dolaşmak, ilk bakışta göründüğü kadar karmaşık değildir.

Atina’da toplu taşıma kullanmak, kesinlikle bir macera olabilir. En iyi öğrenme yöntemi, dışarı çıkıp şehrin tadını çıkarmaktır. Yürüyerek seyahat etmek, hem şehrin atmosferini solumak hem de turistik yerleri gezmek için harika bir fırsattır, özellikle de çoğu ana turistik mekan Atina’nın merkezinde yer alıyorsa…

Ancak, daha uzun mesafeleri kat etmek için Atina’daki toplu taşıma sistemi, sizi Pire, Lavrio ve Rafina gibi uzak noktalara götürebilir.

2004 Olimpiyatları’na ev sahipliği yaptıktan sonra, kalabalık ve canlı Atina şehri ulaşım alanında önemli adımlar attı. Toplu taşıma sistemini modern hale getirme çabaları kapsamında, Atina, Ekim 2017’de eski kağıt biletleri kaldırarak yeni bir plastik kart olan ‘Athena kartı’nı tanıttı. Ayrıca, bu yıl metroya entegre edilen metal parmaklıklar ile güvenlik önlemleri arttırıldı ve insanları biletsiz biniş yapmaktan caydırmak amaçlandı.

Bilet Dükkanı üzerinden alacağınız ucuz Atina uçak bileti ile Yunanistan’ın güzel başkenti Atina’da gezi yapmanıza dair kapsamlı bir rehber hazırladık.

Atina Hakkında

Tarihi ve kültürel açıdan büyük bir öneme sahip olan Atina, antik Yunan medeniyetinin merkezi olarak bilinir ve Avrupa’nın tarihi başkenti olarak anılır. Büyüleyici tarihinin yanı sıra, Atina günümüzde de rakipsiz cazibesiyle çekici bir metropol haline gelmiştir.

Atina, zengin tarihi mirası, müzeleri, antik kalıntıları, hareketli gece yaşamı ve lezzetli mutfağıyla ziyaretçileri kendine çekmektedir. Yedi tanesi tarihi olan toplamda on iki tepe bulunan Atina’da gezip görebileceğiniz birçok yer mevcuttur. Doğal güzellikler ve alışverişin keyfini çıkarabileceğiniz modern şehir, geleneksel zanaat ürünleri, el yapımı kıyafetler, antikalar ve Yunan kültürüne ait yiyecek ve içeceklerle dolu birçok mağaza sunuyor. Eğlenmeyi seven Atinalıların arasında yer alıp, ünlü Yunan eğlencelerini de deneyimleyebilirsiniz.

İstanbul Atina Uçak Bilet Fiyatları

İstanbul’dan Atina’ya sürekli olarak direkt uçuşlar mevcut. İstanbul-Atina uçuş mesafesi 573 kilometredir ve iki şehir arasındaki uçuşun süresi yaklaşık 1,5 saattir. En uygun İstanbul Atina uçak bilet fiyatlarını mı arıyorsunuz? Uçak biletleri, seyahat tarihi, hava yolu şirketi ve rezervasyon zamanı gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterir. İleri tarihlerde en ucuz İstanbul Atina uçak bilet fiyatları 3.950 TL’den başlamaktadır. Daha güncel ve kesin bilgiler için seyahat tarihinize uygun olarak Bilet Dükkanı sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

atina-gezilip-görülecek-yerler.webp

Atina Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Atina Uluslararası Havaalanı, şehir merkezine 30 km uzaklıkta, Spata bölgesindedir. Atina uçak bileti ile şehre gittiğinizde, Atina’nın merkezine, Pire limanına ve Rafina limanına haftanın 7 günü, 24 saat düzenli ulaşım imkanına sahip olacaksınız. Şehir merkezine ulaşım için Atina Havaalanı’nı Syntagma’ya bağlayan Metro Hattı 3’ü (mavi hat) kullanabilirsiniz. Aynı hat üzerinden Monastiraki İstasyonu’na giderek, burada Hat 1’e (yeşil hat) geçebilir ve Pire’ye ulaşabilirsiniz. Ayrıca havaalanında bulunan dört yerel otobüs, günün her saatinde çalışıyor ve uygun fiyatlı bir ulaşım seçeneği sağlıyor, ancak daha uzun bir yolculuk süresi teklif ediyor.

  • Χ93: Kifissos KTEL (Şehirlerarası otobüsler) İstasyonu – Havaalanı
  • X95: Syntagma – Havaalanı
  • Χ96: Pire – Havaalanı
  • Χ97: Elliniko Metro İstasyonu – Havaalanı

Atina Havalimanı’nın tren istasyonundan 15-25 dakikada bir kalkan Banliyö Demiryolu’nu kullanarak Plakentias İstasyonu’na ulaşabilir, burada tren değiştirebilir ve aynı biletle şehir merkezine (mavi hat) devam edebilirsiniz.

Atina’da Toplu Taşıma

Atina’da ulaşım için metro, otobüs/tramvay, tramvay ve taksi gibi seçenekler mevcuttur. Metro, Atina’da dolaşmanın en hızlı ve en pratik yoludur. Bazen Yunanca yazılı metro tabelalarını okumak zor olsa da, bu sistemi hızlıca kavrayacağınıza eminiz. Sadece üç hatla işleyen metro ağı, diğer karmaşık sistemlere kıyasla şehrin içindeki ulaşımınızı oldukça kolaylaştırır.

atina-otobus.webp

Atina’nın merkezindeki Syntagma İstasyonu, metro inşaatı sırasında keşfedilen antik eserleri sergileyen bir müze işlevi de görüyor. Eğer burayı ziyaret ederseniz, bu sanat sergisine göz atmak için biraz zaman ayırmalısınız.

Metro Hattı 1 (Elektrikli Demiryolu)

Hattı 1 (Yeşil hat), 1869’da faaliyete geçmiş olup, bu özelliğiyle Londra Metrosu’ndan sonra dünyanın en eski ikinci yeraltı hattıdır. Günde yaklaşık 600.000 yolcu taşıyan bu hat, Pire limanı ile Kuzey banliyösü Kifissia arasında bir saatten daha kısa bir sürede ulaşım sağlar. Bu hattın diğer iki hattan biraz farklı olduğunu belirtmek gerekir; çünkü daha eski ve yavaş bir sistemdir. 2. ve 3. hatlar açıldığından bu yana temizlik açısından da o kadar da önde değildir!

Metro Hatları 2 ve 3

Hattı 2 (kırmızı hat), Anthoupoli’den başlayarak Sardonik Körfezi’ndeki güney banliyösü Elliniko’ya kadar uzanırken, Hattı 3 (mavi hat) Dimotiko Theatro’nun batı banliyösünden başlayarak, Atina’nın merkezinden geçip havaalanına ulaşmaktadır. Havaalanından Syntagma’ya (Atina’nın merkezi) yolculuk 38 dakika sürmektedir.

atina-metro.webp

Banliyö demiryolu, Atina Havaalanı’nı şehir merkezine bağlarken, ulusal demiryolu ağına da entegre durumdadır. Büyük bir şehir olan Atina’nın gürültüsünden ve karmaşasından uzaklaşmak isterseniz, banliyö demiryolu ile diğer turistik şehirlere günlük geziler planlayabilirsiniz.

Atina’da otobüse binmek, metro kadar keyifli olmayabilir. Atina Kentsel Ulaşım Organizasyonu SA’nın (OASA) otobüs ağı bazen kafa karıştırıcı ve öngörülemez olabiliyor. Otobüs durakları genellikle ara sokaklarda gizli olduğundan, Google Haritalar’ı kullanarak bile doğru durağı bulmakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Çevre dostu tramvay, Syntagma Meydanı’nı Doğu’da Glyfada Mahallesi ve Batı’da Pire ile bağlamaktadır. Deniz kıyısındaki güzel manzara eşliğinde çalışan üç hat mevcut:

  • Hat 1 “Syntagma – SEF” – Atina şehir merkezini Barış ve Dostluk Stadyumu’na bağlar,
  • Hat 2 “Syntagma – Voula” – Şehir merkezi ile Voula’nın güney banliyösü arasında uzanır,
  • Hat 3 “Voula – SEF” – Kıyı bölgesi boyunca sefer düzenler.

Tramvay, 90 dakika içinde 5 kez aktarma yapabileceğiniz uygun fiyatlı bir seçenektir. Bu süre zarfında, taze ürünler almak için bir yerel pazara uğrayabilir ve ardından deniz kenarında serinletici bir içecek almak için plaja gidebilirsiniz.

Atina Para Birimi

Yunanistan’da dolar kullanamazsınız. Avrupa Birliği üyesi olduğundan, Atina’da para birimi ‘euro’dur. Sekiz madeni para ve altı farklı banknot bulunmaktadır. Eğer bir Atina Uçak Bileti alarak şehre gitmeyi planlıyorsanız, ABD dolarını euroya çevirmeli, kartlarınızı kullanmalı veya ATM’den euro çekmelisiniz. Otel ve restoran ücretlerini ödemek için yanınızda yüzlerce euro taşımanıza gerek kalmadı. Ancak yine de yanınızda bir miktar euro bulundurmanız iyi olacaktır, şişkin bir cüzdana ihtiyacınız yok! Banka kartlarınızı her yerde, köşe başındaki yerel kiosklarda bile kullanabilirsiniz.

Atina’da Gezilecek 5 Yer

Tarih meraklısıysanız, Atina’daki antik alanlardaki muazzam kalıntıları keşfetmekten keyif alacaksınız! Yunan mitolojisi hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız bile, Atina’nın sunduğu çok şey var.

Akropolis, muhtemelen Atina’nın en tanınmış manzaralarından birisidir. Kalabalıktan kaçınmak istiyorsanız, Parthenon’un bulunduğu bu yüksek kayaya sabah veya öğleden sonra gitmek en ideali. Ana Parthenon’un yanı sıra Erechtheion da ziyaret edilmesi gereken bir yapıdır; sütunlar, altı bakire şeklinde oyulmuştur ve detaylar için gösterilen özen göz alıcıdır.

Bu orijinal heykellerin beşi Akropolis Müzesi’nde sergilenmektedir. Yola çıkmadan önce Dionysos Tiyatrosu’na ve tepenin altında bulunan Herodes Odeon’a uğramayı unutmayın. Şanslıysanız burada gerçekleşen etkinliklere de katılabilirsiniz.

atinada-görülecek-yerler.webp

Akropolis’ten yalnızca kısa bir yürüyüş mesafesinde antik Agora vardır! Şu anda Agora Müzesi’ne ev sahipliği yapan Attalos Stoası, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yapıdır. Antik çağda alışveriş için kullanılan bu iki katlı kapalı alan, 45 sütunla desteklenmektedir.

Hephaestus Tapınağı da görülmeye değer! Bu yapı, Yunanistan’daki en iyi korunmuş tapınaklardan biridir. Zeus Tapınağı, yani Olimpiya Zeus Sütunları, Atina’nın merkezinde bulunan devasa bir tapınaktır; ayakta kalan on altı sütun, geçmişteki ihtişamını gözler önüne seriyor.

1896 yılında ilk modern Olimpiyat Oyunları’nın düzenlendiği yer olan Panathenaic Stadyumu’nu ziyaret etmeyi de unutmayın. Tamamen mermerden inşa edilmiş bu stadyum, türünde tek örnek olmakla birlikte, eski olimpiyat etkinliklerinin posterleriyle dolu soyunma odasına da girebilirsiniz.