Sağlık

Sinameki Çayının Faydaları ve Yapılışı Nasıl?

Sinameki, Cassia familyasına ait bir bitki olup, latince ismi Cassia angustifolia’dır. Musilaj etkisiyle akıllarda yer eden bu bitki, alternatif tıpta önemli bir yere sahiptir. Günümüzde modern tıpta kolonoskopik uygulamalar öncesinde testin doğruluğunu artırmak amacıyla da kullanıldığı bilinmektedir. Sinameki çayı olarak günlük yaşamda yaygın bir şekilde kullanılır ve “Çin tarçını” ismiyle de halk arasında anılmaktadır. Bitkinin yapraklarından elde edilen ekstrakt, toz, kapsül, sıvı form ve çay gibi çeşitli şekillerde dünya çapında geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. İçeriği açısından daha çok kozmetik ve takviye edici gıda alanlarında etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Sinameki Çayı Nedir?

Sinameki çayı, sinameki bitkisinin yeşil-mavimsi yapraklarından yapılan ve özellikle bağırsak hareketlerini düzenlemek ile idrar söktürmek amacıyla kullanılan bir bitki çayıdır.

65-70 cm’ye kadar boylanabilen çalımsı yaprağın, yeşil-sarı rengini alana kadar 7-10 gün gölgede kurutulması gerekmektedir. Tuzlu suda yetişebilen bu bitki, özel bir yetiştirme koşuluna ihtiyaç duymadan rahatlıkla büyüyüp hasat edilmektedir. Kurutulmuş yapraklar, çay olarak kullanılmak üzere balyalar halinde toplanır.

Sinameki Çayı Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde esansiyel yağlar, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum, çinko, A, E, D, B-6 ve K vitaminleri bulunduran sinameki çayı, ağrıyı azaltma, kabızlık problemlerini giderme, mide ülserine neden olan bakterilerin önlenmesi ve idrar yolu enfeksiyonlarının etkilerini hafifletme amaçlarıyla kullanılabilir. Sinameki çayının faydaları şunlardır:

  • Hemoroid semptomlarını hafifletir
  • Anti-parazitik etkisiyle bağırsaklardaki parazitleri yok eder
  • Gastrit salgısını düzenler
  • Bağırsak iltihabının oluşumunu önler
  • Ciltte kolajen sentezini artırarak hücre yenilenmesini destekler
  • İltihap giderici ve rahatlatıcı etkisi ile kas spazmlarını azaltır
  • Müshil etkisiyle kabızlığı giderir
  • Ciltteki kızarıklık ve kaşıntıyı azaltır

İdrar Yollarına İyi Gelir

Diüretik özelliği nedeniyle idrar söktürür. Ayrıca, iltihap önleyici etkisi ile idrar yolu enfeksiyonlarının engellenmesine yardımcı olur.

Ağrı Kesici Özelliği Vardır

Ağrı kesici etkisi, kortizol ve dopamin hormonlarının dengelenmesi ile sağlanır ve bu durum ağrı eşiğini düşürür. Böylece migren tedavisine destek sağlar ve ani bağ ağrıları ile artan ışığa duyarlılığa mücadelede yardımcı olur.

Saçı Besler

Kanın filtrelenmesi, saç foliküllerinin daha iyi beslenmesini sağlar ve sağlıklı saç uzamasına yardımcı olur.

Kan Temizleyici Görevi Görür

Dolaşım sistemi ve lenf bezlerini destekleyerek kandaki toksinlerin atılmasına katkı sağlar.

Kabızlığa İyi Gelir

Müshil etkisi ve güçlü laksatif özelliği, bağırsakta su emilimini artırır ve dışkının yumuşamasını sağlayarak daha kolay çıkmasını sağlar. Böylece kabızlık problemi için bir alternatif çözüm sunabilir.

Sinameki Çayı Nasıl Yapılır?

Güneşte kurutulan sinameki yapraklarındaki etken maddeler değer kaybedebilir. Bu nedenle çay için gölgede kurutulmuş yaprakların seçilmesi önemlidir. Sinameki yaprakları, demleme işlemine tabi tutularak hazırlanmaktadır.

Hazırlık adımları; yapraklar ince ince kıyıldıktan sonra, 2 çay kaşığı kadar sinameki, 300-400 ml suya eklenir ve 5-10 dakika demlenmesi beklenir. Ardından, bir süzgeçle süzülerek içime hazır hale gelir.

Fonksiyonel şeker bağları sayesinde kendine özgü bir aroma kazandığı için ilave herhangi bir malzeme olmadan da tüketilebilir. Ancak, kür olarak hazırlamak isteyenler, papatya, rezene, melisa ya da zencefil gibi bitkileri ekleyerek demlenme işlemi yapabilirler. Bitkisel çaylar genelde acı bir tat taşıdığı için, arzu edenler 1 çay kaşığı ya da tatlı kaşığı bal ekleyebilirler.

Çayın etken maddelerinin kaybolmaması için, demlenme süresi sona erdikten sonra 10 dakika içinde tüketilmesi önerilmektedir.

Sinameki Çayı Nasıl Kullanılır?

Gölgede kurutulmuş yaprakları demleyerek kullanabildiğiniz gibi, hazır poşet formundaki çayları da sıcak su ile hazırlayarak içebilirsiniz.

Sinameki Çayı Zayıflatır mı?

Bağırsak detoksu olarak bilinen sinameki çayı, bağırsakları temizleyerek yalancı kilo görünümünü azaltmakta etkilidir. Ayrıca, kan şekerini dengeleyerek vücutta yağ ve karbonhidrat depolanmasını engelleyerek kilo artışını sınırlar. İnsülin direncine olumlu etkileri olduğu da düşünülmektedir, bu nedenle çayın zayıflatıcı etkisinden söz edilebilir.

Sinameki Çayı Yan Etkileri Nelerdir?

Bağırsak ve idrar söktürücü özellikleri nedeniyle potasyum seviyesini düşürebilir, elektrolit dengesini ve kalp ritmini etkileyebilir. Ek olarak, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, apandisit iltihabı ve su kaybı yaşayan kişilerin dikkatli kullanması önerilir. Yapılan bazı araştırmaları, östrojen içeren, ishal yapıcı veya kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşim yapma ihtimali nedeniyle doktor onayı ile kullanılması tavsiye edilmektedir.

Sinameki Çayı Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Etki süresi vücut metabolizmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir, ancak genellikle 6-12 saat içerisinde etki ettiği gözlemlenmiştir.

Sinameki Çayı Kaç Gün İçilir?

Günlük olarak demlenen bitkinin 1-2 bardak şeklinde kullanımı önerilir. Daha fazla tüketilmemesi tavsiye edilir. Kullanım süresi kişiden kişiye değişse de, müshil etkisinden dolayı uzun süreli kullanımı önerilmez.

Sinameki Çayı Aç mı Tok mu İçilir?

Aç ya da tok karnına içilmesinin bir önemi yoktur; tok karnına kullanıldığında hazımsızlık problemlerini hafifletebilir. Aç karnına alındığında ise eğer ani mide problemleri yoksa, toksinlerin daha hızlı atılmasına yardımcı olabilir.

Sinameki Çayı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sinameki Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Günlük bitki çayı olarak kullanılan sinameki yapraklarının sürekli içilmesi yerine maksimum 1-2 hafta boyunca kullanılması önerilir. Ayrıca, yemekten sonra bir tutam sinameki çayı yaprağını çiğneyerek de tüketebilirsiniz.

Sinameki Çayı Kabızlığa İyi Gelir mi?

Kabızlık sorununu ince ve kalın bağırsakta emilim dengesini sağlayarak olumlu yönde etkiler. Bu nedenle, kabızlık problemlerinin giderilmesine yardım edebilir.