Epilepsi Hastaları İçin 8 Beslenme Tavsiyesi
Epilepsi (sara) ciddi bir sağlık sorunudur
Epilepsi, sinir sistemi üzerinde etki yaratarak beyindeki işlevselliği geçici olarak bozabilen ve nöbetler şeklinde beliren önemli bir sağlık problemidir. Her yaştan bireyde uzun süreli olarak görülebilen bu durum, birçok semptomu da beraberinde getirir. Nöbetlerin, beynin hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak bireyler üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır.
Epilepsi hastalığının 5 temel belirtisi
Epilepsi hastalığının olası belirtileri şu şekildedir;
- Baş dönmesi nedeniyle yere düşme
- Kontrol edilemeyen titreme ile birlikte, boş boş bakma durumu
- Kollarda ve bacaklarda karıncalanma hissi
- Kol ve bacaklarda istemsiz kasılmalar, elleri kontrol edememe, çığlık atma
- Ağızdan köpük gelmesi, istemsiz idrar kaçırma.
Epilepsi hastalığının tedavisi mevcut mu?
- Anti-epileptik ilaçlar, ana tedavi yöntemidir.
- Cerrahi müdahale seçenekleri mevcuttur.
- Nöbetleri kontrol altına almaya yardımcı olabilecek bir cihazın vücuda yerleştirilmesi.
- Nöbetleri kontrol edebilecek özel bir diyet olan ketojenik diyet uygulanabilir.
Dengeli ve sağlıklı beslenme büyük önem taşır
Dengeli ve sağlıklı beslenme, tüm bireyler için temel ve vazgeçilmez bir unsurdur. Özellikle hastalık durumlarında bu kural akla gelse de, yaşamın her aşamasında bu ilkeleri benimseyen bireyler daha sağlıklı olmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, dengeli ve düzenli beslenmenin genel sağlık durumuna olumlu etkilerini kanıtlamıştır ve birçok hastalıkla mücadelede faydalı olduğunu ortaya koymuştur.
Epilepsi hastalığıyla başa çıkmada etkili temel beslenme önerileri şu şekildedir;
- Vücuttaki kan şekeri seviyesinin dengede olması, epilepsi dahil birçok hastalıkta kritik öneme sahiptir. Ani şeker yükselmeleri, epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir. Bu sebeple şekerli gıdalardan uzak durulmalı ve düşük şeker oranına sahip tahıllar tercih edilmelidir.
- Günlük beslenme programında sağlıklı yağlarla hazırlanmış gıdalara yer verilmelidir.
- Özellikle sağlıklı olan zeytinyağı kullanılmalı, Omega 3 ve Omega 9 içeren besinler tercih edilmelidir.
- Epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır.
- Kafein içeren kahve, çay ve kakaonun tüketimi sınırlanmalıdır.
- Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşim yaratabilecek gıdalar, uzman doktor kontrolünde tüketilmelidir.
- Kalsiyum, magnezyum ve sodyum açısından zengin baklagiller, tam tahıllı ürünler ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
- Yeterli miktarda vitamin ve mineral alımına özen gösterilmelidir.
Kan şekeri dengede olmalıdır
Epilepsi hastalarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalarından biri, kan şekerinin dengeli bir şekilde seyretmesidir.
Bu nedenle, epilepsi hastalarının şeker içeren besinlerden uzak durması ve beyaz un yerine tam tahıllı ürünleri tercih etmeleri sağlıkları açısından oldukça kritiktir. Hastaların öğün atlamaması gerekir; çünkü uzun süreli açlık, kan şekerinin aşırı derecede düşmesine neden olabilir.
Bu hastalar için balık tüketimi son derece önemlidir. Balık, Omega 3 ve Omega 9 gibi sağlıklı yağlarla zengindir ve epilepsi hastaları için faydalı bir besin kaynağıdır. Bu nedenle, epilepsi hastalarının balık tüketimine özen göstermeleri gerekir.
Epilepsi hastaları alkol, çay gibi içecekleri sık sık tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein barındıran içeceklerin alımını sınırlamalıdır. Bu içecekler, epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir.
Epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, nar ve greyfurt gibi meyvelerle etkileşime geçebilir bu da ilacın etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle, bu meyvelerin tüketimi dikkatli bir şekilde yapılmalı ve varsa uzmana danışılmalıdır.