Sağlık

Düzenli Yulaf Tüketimi Kalp Sağlığını Destekliyor

Yulaf (Avena sativa), tohumları için yetiştirilen bir tarım bitkisidir. Dünya tahıl üretim istatistiklerinde buğday, mısır, pirinç, arpa ve sorgumdan sonra altıncı sırada yer almaktadır. Yulaf, doğal haliyle gluten içermeyen bir tahıldır. Ancak, üretildiği ortamda glütenli bir besinle teması olduğunda glütensiz olma özelliğini kaybeder. Yulaftan üretilen yulaf sütü, bitkisel süt kaynakları arasında bulunmaktadır.

Güçlü bir fosfor ve lif kaynağı

80 gram yulaf, yani 8 yemek kaşığı yulaf, günlük fosfor, B1 vitamini ve lif ihtiyacının %40’ını, magnezyum ihtiyacının %35’ini, bakır, çinko ve demir ihtiyacının %20’sini karşılamaktadır. Yulaf, hem çözünür hem de çözünmez lifler içerir. Yulafın diyetinize eklenmesi, zengin makro ve mikro besin maddeleri, çözünür lifler (β-glukanlar) ve son zamanlarda keşfedilen yulaf polifenolleri sayesinde sağlık üzerinde faydalı etkiler sağlamaktadır.

Yüksek tansiyon ve kolesterole iyi geliyor

Yapılan bilimsel araştırmalar, yulaf kaynaklarının (yulaf kepeği, yulaf ezmesi ve tam yulaf unu dahil) tüketiminin toplam kolesterol ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL) seviyelerini azalttığını göstermiştir. Ayrıca, avenantramid olarak bilinen yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücutta nitrik oksit üretimini artırarak kan basıncını düşürmeye de yardımcı olur. Nitrik oksit molekülü, kan damarlarını genişleterek daha iyi kan akışına katkıda bulunur. Bu nedenle, yüksek tansiyon ve kolesterol hastalarının her gün yulaf tüketmesi önemlidir.

Kan şekeri düzeyini düşürüyor, uzun süre tok tutuyor

Yulaf, içeriğindeki beta-glukan sayesinde midenin boşalmasını ve glukozun kanda emilimini geciktiren kalın bir jel oluşturma özelliği sayesinde, özellikle fazla kilolu veya Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve insülin hormonunun aktivitesini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Yulaf, içerdiği çözünmez lif sayesinde kabızlığı azaltarak bağırsak sağlığını iyileştirir. Kilo yönetimi açısından da önemli bir besindir. Lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlar ve sonraki öğünlerde besin alımını azaltarak, kilo kaybı hedefleyen bireylerin porsiyon kontrolü sağlamalarına yardımcı olur.

Tok tutan kahvaltılık çıtır yulaf

Malzemeler:

1 bardak ceviz/badem/fındık (isteğe bağlı)

2 bardak yulaf ezmesi

2 adet olgunlaşmış büyük muz (püre haline getirilmiş)

1 bardak kuru meyve

Yarım çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı tarçın

Yapılışı:

Fırını önceden 150 derecede ısıtın ve bir fırın tepsisine yağlı kâğıt yerleştirin. Büyük bir kapta tüm malzemeleri (kuru meyveler hariç) iyice karıştırın. Karışımı tepsiye yayıp fırına verin. Her 10 dakikada bir tepsiyi çıkartıp karışımı karıştırın. Toplam 30 dakika boyunca yulaflar kızarana kadar pişirin. En son kuru meyveleri ekleyin ve karışımın soğumasını bekleyin. Soğudukça kıtır bir kıvama gelecektir. Kahvaltınızda veya atıştırmalık olarak, 1 dilim ekmek yerine 3 yemek kaşığı çıtır yulafı, 1 kâse süt veya yoğurt ile tüketebilirsiniz.