Sağlık

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi İçin 10 Önemli Kural

Çocuklukta Beslenme Alışkanlıkları Gelişiyor

Beslenmenin her yaşta belirleyici bir önemi bulunmaktadır; ancak, özellikle büyüme dönemlerinde bu önem katlanarak artar. Beslenme alışkanlıklarının temeli çocukluk döneminde atılır. Bu temeli sağlamca koruyarak, hayatını sağlıklı beslenme alışkanlıkları üzerine inşa eden çocukların sağlıklı bir yaşam sürme olasılıkları çok daha yüksektir. Doğru beslenme alışkanlıkları kazanan çocuklar, hastalıklara karşı daha iyi korunacak ve büyümeleri ile gelişimleri daha hızlanacaktır.

Posa Zengini Besinler Tercih Edilmeli

Çocukların monoton bir beslenme düzenine sahip olmaları engellenmelidir. Öğünlerdekaş besin çeşitliliği artırılmalıdır. Fast food gibi hızlı ve kolay erişilebilen yiyecekler yerine, sebze ve meyve gibi posa açısından zengin besinlerin tüketimine yöneltilmelidir. Posasız gıdalar arasında yer alan rafine edilerek işlenmiş tahıllar, beyaz ekmek, pirinç ve makarna gibi yiyeceklerin fazla miktarda tüketimi önlenmelidir. Ayrıca pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli ve mümkün olduğunca kızartmadan kaçınılmalıdır.

Yemekleri Çocuğunuzla Birlikte Hazırlayıp Yiyin

Çocuğun sevmediği bir yiyeceği yemesi için ısrarcı olunmamalıdır. Birkaç gün sonra aynı besini tekrar sunarak çocuğun sevebilmesi sağlanabilir. Çocuğun tüketmesini istediğiniz gıdalar, ebeveynler tarafından da çocuk ile birlikte tüketilmelidir. Onunla birlikte düzenli yemek saatleri belirleyip yemek hazırlarken yardım alması teşvik edilmeli; masada birlikte olmanın ve yemeklere zaman ayırmanın önemi vurgulanmalıdır. Çocuklara mutlaka su içme ve yavaş yeme alışkanlıkları kazandırılmalıdır.

Sağlıklı Ara Öğünler Hazırlayın

Büyük porsiyonlar azaltılmalı, çocuk ideal porsiyonlara alıştırılmalıdır. Fast food, çikolata ve bisküvi gibi gıdalar kesinlikle yasaklanmamalıdır. Unutulmamalıdır ki yasaklanan besinler, çocuk için daha çekici hale gelecektir. Bunların düzenli aralıklarla makul miktarlarda tüketilmesine izin verilmelidir. Ayrıca çocukların fast food veya çikolata ile ödüllendirilmesi yanlıştır; bunun yerine ödül olarak meyve tercih edilmelidir. Çocukların beslenme çantalarına dikkat edilmeli; ara öğünler için meyve, süt veya peynirli sandviçler hazırlanarak daha sağlıklı öğünler tüketmeleri sağlanabilir.

Fiziksel Aktiviteleri Artırın

Çocukların fiziksel aktivitelerini artırmaları teşvik edilmelidir. Okuldaki spor etkinliklerinin desteklenmesi yanı sıra, aileleriyle birlikte hafif veya orta tempolu egzersizler yapmaları sağlanabilir. Eğer çocuğun kilo ile ilgili bir problemi varsa, kesinlikle diyet uygulamaya zorlanmamalıdır. Bu konuda, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazandırma konusunda bir beslenme ve diyet uzmanından danışmanlık alınması önemlidir.

Çocuklarda sağlıklı beslenme programı uygularken dikkat edilmesi gereken öneriler;

  1. Tüm aile için uygun düzenli yemek ve atıştırma saatleri belirleyin. Yemek zamanlarını paylaşın ve çocuklarınızla birlikte yiyin.
  2. Yemek saatlerinde tüm besin gruplarından dengeli ve çeşitli yiyecekler sunun.
  3. Yiyecekleri kolayca yönetebilecekleri şekilde sunun, örneğin küçük çocuklarda boğulmayı önlemek için yiyecekleri parçalayın veya ezin.
  4. Tatlıları rüşvet olarak kullanmaktan kaçının. Meyve tabağı veya yoğurt/meyveli yoğurt gibi sağlıklı tatlı alternatifleri sunun.
  5. Çocuğunuza yiyeceği kadar yemek porsiyonları hazırlayın. Fazla yemek koyup, bitirmeden kalkamazsın gibi cezalandırıcı ifadeler, daha büyük yaşlarda psikolojik olarak fazla yeme isteğini artırabilir.
  6. Farklı yiyeceklerin nasıl yetiştirildiğini birlikte öğrenin.
  7. Yeni yiyecekler ve tarifler deneyin.
  8. Evdeki atıştırmalık miktarını sınırlayın.
  9. Atıştırmalıklar için her zaman elinizin altında bir kase meyve bulundurun.
  10. Fast food restoranlarından kaçının ve çocuklarınıza sağlıklı ev yapımı yemekler sunarak ailece yemek yemenin önemini vurgulayın.