Bu Önerilerle Bayramı Kilo Almadan Geçirin
Klasik bayram beslenmenizin dışına çıkmayı deneyin
Bayram süresince evde kalınacağı ve hareket kısıtlı olacağı için ani beslenme değişiklikleri yapmak, aşırı yemek ve tatlı tüketmek, mide-bağırsak sorunları gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, alıştığınız beslenme düzeninizden fazla sapmadan, hafif yiyecekler ve tatlılar tercih etmek, daha rahat bir bayram geçirmenize katkı sağlar.
Bayram kahvaltınızı hamur işlerinden, kızartmalardan ve işlenmiş gıdalardan uzak tutun
Bayram sabahında sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlamanızı öneririz. Kahvaltıda patates kızartması gibi yağlı yiyecekler, salam, sosis ve sucuk gibi tuz ve kolesterol oranı yüksek işlenmiş etler, beyaz unlu poğaçalar ve böreklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, mantar ve biber gibi çeşitli sebzelerle hazırlanmış omlet veya menemen, az yağlı peynir, zeytin, bal, şekersiz çay ve tam tahıllı veya tam buğday unlu ekmek tercih ederek sağlıklı bir bayram sabahı geçirebilirsiniz.
Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenler
Öğle veya akşam yemeklerinde, bağırsak hareketlerini düzenlemek amacıyla lif açısından zengin salatalar, sebzeler veya kuru baklagil yemekleri tercih edilebilir. Daha uzun süre tokluk hissi ve kan şekeri dengesi için öğünlerinize protein açısından zengin ızgara veya fırında pişirilmiş et, tavuk, balık ve yoğurt eklemek faydalı olacaktır.
Ev yapımı dondurmalar ve içecekler hazırlayabilirsiniz
Gün içerisinde açlık hissedildiğinde 1 porsiyon meyve ile 1 bardak süt veya kefir tüketerek sağlıklı bir ara öğün oluşturabilirsiniz. Tatlı istenirse, şerbetli tatlılar yerine 1 küçük kase sütlü tatlı veya 1 top vanilyalı dondurma tercih edebilirsiniz. Dondurma olarak, evde donmuş muz, çilek ve süt, yoğurt, bal gibi malzemelerle hazırlanmış serinletici lezzetleri tercih edebilirsiniz.
Uykudan 4 saat önce yemek yemeyi bırakın
Ramazan ayı boyunca oruç tutarak midesini dinlendiren kişiler, öğün sayısını yavaşça artırmalı ve öğünler arasında 3-4 saat ara vermelidir. Yemekleri iyice çiğneyerek ve yavaş yiyerek tüketmek önemlidir. Sahur alışkanlığıyla gece yemek yemeye veya atıştırmalık yapmaya devam edilmemeli, bu durum kilo artışına ve uyku kalitesinin bozulmasına yol açacağından, uyumadan 3-4 saat öncesinde besin alımı sonlandırılmalıdır.
Bol hareket ederek kabızlığı önleyin
Yetersiz sıvı alımı kabızlık, ödem ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Günlük sıvı alımına dikkat edilmeli; her kişi yanında kilo başına 30 ml su (kg x 30 ml) tüketmeye özen göstermelidir. Sıvı alımını ödem atmaya yardımcı içeceklerle desteklemek mümkündür. Ayrıca, gün boyunca bol hareket ve egzersiz, kabızlık sorunlarını azaltmaya yardımcı olur.
Bayramda ödem atmaya yardımcı içecek tarifi
Malzemeler:
3 dal roka
5-6 dal maydanoz
1 adet salatalık
½ limonun suyu
1 küçük parça zencefil
1 bardak su
Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçirerek günde bir kez tüketebilirsiniz.