Yatırım Tavsiyeleri
Warren Buffett’ın yatırım önerileri, zamanla değerini kaybetmeyen nitelikteki önerilerdir. Yıllar içinde yaptığım yatırım hatalarının sayısını artık saymakta zorlanıyorum; ancak bu hataların neredeyse hepsi, Buffett’ın verdiği aşağıdaki 10 yatırım tavsiyesiyle ilişkilidir.
Yatırımcılar, Buffett’ın borsa tavsiyelerini akıllarında tutarak, yatırımlarını riske atabilecek yaygın tuzaklardan korunma şansı yakalayabilirler.
Warren Buffett’ın Yatırım Stratejileri Nedir?
Uzun bir değerlendirme sürecinin ardından, Warren Buffett’ın en sevdiğim 10 yatırım tavsiyesini aşağıda derledim.
Güvenli hisse senetleri arayışındaki yatırımcılar için bu altın değerindeki tavsiyeler, Buffett’ın özlü sözleriyle desteklenmiştir. Hadi vakit kaybetmeden okumaya başlayalım.
Borsaya Yatırım Yapacaklara Warren Buffett’ın En İyi Tavsiyeleri
1. Yalnızca bildiğiniz konulara yatırım yapın.
Kaçınılmaz bir hataya düşmenin en kolay yollarından biri karmaşık yatırımlar yapmaktır. Birçoğumuz kariyerimizi farklı sektörlerde yüksek risklerle geçirmek yerine kolayca bilgi sahibi olduğumuz alanlarda ilerlemeyi tercih edebiliriz. Ancak, halka açık şirketlerin çoğu doğrudan deneyimimiz olmayan sektörlerde faaliyet göstermektedir.
“Anlamadığınız bir sektörde asla yatırım yapmayın.” – Warren Buffett
Bu, bu alanlarda yatırım yapamayacağımız anlamına gelmez; ama bu konulara temkinli yaklaşmakta fayda var. Kişisel yatırım felsefemde aklımdan çıkarmadığım en önemli noktalardan biridir. Biyoteknoloji alanında bir şirketin geliştirdiği bir ilacın gelecekteki başarısını tahmin etmenin zorluğundan ya da gençler için yeni bir modanın ne olacağına dair spekülasyon yapmanın imkansızlığından bahsetmeye bile gerek yok.
Bu tür karmaşık konular, birçok şirketin kazancını belirgin şekilde etkileyebilen, fakat tahmin edilmesi güç olan unsurlar arasında yer alıyor. Karşılaştığımız karmaşık fırsatların çoğunda cevabım her zaman basit oluyor: “Pas.”
Anlaşılması zor olan sektörlerde yatırım yapabilmek için önümüzde pek çok alternatif varken, Warren Buffett da uzun süre teknoloji sektörüne yatırım yapmaktan kaçındı (tabii ki, IBM hisselerini alma durumu hariç). Eğer bir şirketin nasıl para kazandığını ve sektörün temel dinamiklerini 10 dakikada anlayamıyorsam, bu durumda başka bir yatırım fırsatına geçme zamanı gelmiştir.
Piyasa karmaşıklığı açısından değerlendirdiğimde, büyük çoğunluğu benim anlayışımı zorlayacak sektörlerde operasyon göstermektedir. Nitelikli yatırımlara yönelmek daha mantıklı olacak ve bazı endüstriler, yüksek temettü getirisi elde etme potansiyeline sahip hale gelecektir.
Peter Lynch bir keresinde şöyle demişti:
Boya kalemleriyle basit bir resmini çizerek açıklayamayacağınız bir fikre asla yatırım yapmayın.
Bu şekilde yetkinlik alanımızda kalmak ve daha fazlasını riske atmadan birçok hatadan kaçınma şansımız olacaktır.
2. İşin kalitesinden ödün vermeyin.
Karmaşık işler için “hayır” demenin açık bir şekilde ifade edilebilmesi kadar yüksek nitelikli iş fırsatlarını ayırt etmek de kolay bir iş değildir.
Warren Buffett, yalnızca sürekli büyüme vaat eden yüksek kaliteli şirketlere odaklanan bir yatırım felsefesi geliştirmiştir ve bu süreç tam olarak 50 yıl sürmüştür.
Birçok yatırımcı, Berkshire Hathaway adının Buffett’ın en kötü yatırımlarından birinin ürünü olduğunu öğrendiğinde hayrete düşebilir. Berkshire, tekstil alanında faaliyet gösteren bir şirkettir ve Buffett, hisselerini satın alarak düşük fiyat cazibesine kapılmıştır.
Buna göre, Buffett’ın görüşüne göre, düşük fiyatlı bir hisse senedi satın almanız durumunda, her zaman iyi bir kar elde edebileceğiniz olumlu gelişmelerle karşılaşmanıza imkan vardır; ancak şayet şirket uzun vadede kötü performans sergilerse bu durum geçerli değildir. Uzun yıllar üst üste deneyim kazanan Buffett, “sigara izmariti” olarak adlandırdığı düşük fiyatlı hisse senetleri anlayışında bir değişim yaşadı ve bunun akılsızca bir yaklaşım olduğunu iddia etmeye başladı.
“Mükemmel bir şirketi yüksek bir fiyata almak, vasat bir şirketi makul bir fiyata almakla karşılaştırıldığında çok daha iyidir.” – Warren Buffett
İşin kalitesini ölçmede benim için en değerli kriterlerden biri, yatırılan paranın geri dönüş oranıdır. Yüksek sermaye gelirine sahip olan şirketler, düşük sermaye getirisi olanlardan daha hızlı gelir konsolidasyonu gerçekleştirebilirler. Bu durum, işletmelerin gerçek değerlerinin zamanla artmasına katkı sağlar.
“Zaman, başarılı şirketlerin dostuyken, sıradan olanların düşmanıdır.” – Warren Buffett
Bu yüksek kazanç, genelde şirketin rekabet avantajının bir işareti olarak kabul edilir. Ben de yüksek ve stabil sermaye getirisine sahip (%10-20 arası) şirketlerde yatırım yapmayı tercih ediyorum.
Bir temettü getiren hisse senedi satın almadan veya mükemmel bir geri dönüş vaat eden bir şirketin hisselerini ele almadan önce, o şirketin faaliyet alanındaki nitelik hakkında emin olmalısınız.
3. Bir hisse senedi satın aldığınızda, sonsuza kadar tutacakmışsınız gibi planlayın.
Yüksek nitelikli bir işte uygun bir fiyatla yatırım yaptığınızda, bu yatırımı ne kadar süre tutmalısınız?
“Eğer bir hisse senedini 10 yıl boyunca tutmayı düşünmüyorsanız, onu 10 dakika bile tutmamalısınız.” – Warren Buffett
“Hisse senetlerinin elde tutulma süremiz sonsuzdur.” – Warren Buffett
“Bir adi hisse senedi satın alındığında doğru bir iş yapıldıysa bu senedi satma zamanı neredeyse hiç değildir.” – Phil Fisher
Warren Buffett’ın benimsediği açık yaklaşım “satın al ve tut” felsefesidir. Bugün bile, on yıllar önce yaptığı bazı yatırımları elinde tutmaya devam etmektedir. Bunun nedenlerinden biri, harika iş fırsatlarının piyasalarda bulunmasının zor olmasıdır. Bir diğeri ise, nitelikli işlerin yüksek geri dönüş sağlaması ve zamanla değer kazanacak olmalarıdır. Buffett’ın dediği gibi, “Zaman, başarılı şirketlerin dostudur.” Piyasa kurallarının hisse fiyatlarını etkilemesi yıllar alabilir; fakat bu süreçte sabırlı olabilen yatırımcılar, sabrının ödülünü alabilir.
Son olarak, sürekli alım satımın getirdiği maliyetler de yatırımın getirisini olumsuz etkilemektedir. Yatırım yapmak yerine satın alıp beklemek en doğru yöntemdir.
“Borsa, parayı sabırsızlardan alıp sabırlılara veren bir mekanizmadır.” – Warren Buffett
4. Çeşitlilik tehlikeli olabilir.
Yakın zamanda kaleme aldığım bir yazıda borsa portföyü oluşturma yöntemleri içinde çeşitliliğe dair de bazı görüşlerimi paylaşmıştım. Benim düşünceme göre, bireysel yatırımcılar farklı sektörlerden 20-40 hisse satın alarak çeşitlilikten faydalanabilirler. Ancak Warren Buffett, bu konuda tamamen farklı bir tutum sergilemektedir. 1960’larda, Buffett’in portföyünün %35’ini tek bir yatırım oluşturuyordu.
Warren Buffett yatırımlarını kendine olan güvenle yönlendiren ve büyük şirketlerin nadiren uygun fiyatlarla portföyde yer aldığını biliyor. “Elimizde bulundurduğumuz başlıca sermayenin göreceli olarak ne kadar az olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Uzun vadeli dönemde yapacağımız yatırımları belli kriterler ışığında değerlendirliz, bu faktörler faaliyet gösteren bir şirketin %100’ünü satın alırken değerlendireceğimiz faktörlerle aynıdır. Uzun vadede ekonomik özellikler uygunsa, yeterli yönetim yapısı mevcutsa, alım fiyatı cazipse ve aşina olduğumuz bir sektör ise, o zaman cazip yatırımlara ulaşmamız muhtemeldir.” – Warren Buffett
Ancak Buffett, bu kriterlere uygun bir fırsatla karşılaştığında hızlıca harekete geçmekten de geri kalmaz.
“Fırsatlarla sıkça karşılaşmazsınız. Altın yağmaya başladığında, kalkanlarınızla değil, paralarınızla dışarı çıkın.” – Warren Buffett
Öte yandan, bazı yatırımcılar korkularını ya da bilgisizliklerini aşmak adına çeşitliliği aşırı derecede artırmaya çalışır. Oysa 100 hisseye sahip olmak, bu yatırımcıların o firmalardaki gelişmeleri takip etmesini neredeyse imkansız hale getirir. Ayrıca, aşırı çeşitlilik çoğu zaman portföyün zayıf iş fırsatlarına yapılan yatırımlardan oluştuğunu ve bu durumun yüksek kaliteli yatırımlardaki getiriyi zayıflattığını gösterir.
“Çeşitlilik, bilgisizlikten korunma yöntemidir; ne yaptıklarını bilen insanlara ise çeşitlilik önemli değildir.” – Warren Buffett
Bu durumu en iyi özetleyenlerden biri Charlie Munger’dır: “Fazla çeşitlilik fikri akıl dışıdır.” Ne kadar fazla hisse senediniz var? Eğer cevap 50-60 arasında bir sayıysa, belki de en nitelikli yatırımlarınıza daha iyi odaklanmak için portföyünüzü hafifletmeyi düşünmelisiniz.
5. Çoğu haber, yalnızca gürültüdür.
Her gün gelen finans haberlerinin sayısında bir azalma gözlemlemiyorum. Genelde haberleri hızlıca geçiyorum; bu nedenle sık sık haber başlıklarını okumadığım söyleniyor.
80-20 kuralı, bir olayın sonuçlarının %80’inin kökeninin %20’sine bağlı olduğunu ifade eder. Ancak finans haberleri bağlamında bu durumu 99-1 kuralına dönüştürebileceğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Yatırım kararlarımızın %99’u, okuduğumuz finans haberlerinin sadece %1’i ile ilgili. Haber başlıkları ve televizyondaki tartışma programlarının çoğu, yalnızca spekülasyon yaratmaya ve büyük resme bakmamızı engellemeye yarar.
“Hisse senedi sahipleri, meslektaşlarının belirsizlik içerisinde değişen ve çoğunlukla da mantıksız olan tutumlarından etkilenerek, kendileri de akıldışı davranma eğilimi gösterirler. Etrafta sürekli dönen bir sürü insan var, pazarlar, ekonomik koşullar, faiz oranları, hisse senedi fiyatları gibi pek çok konuda konuşan ve bazı yatırımcılar bu ‘uzmanlarla’ iletişim kurmanın, dahası onların görüşlerine göre hareket etmenin önemli olduğunu düşünürler.” – Warren Buffett
Odaklandığım şirketler, bugüne dek zamanın testinde geçmiş olan şirketlerdir. Bazıları 100 yıldır iş dünyasında ve her tür zorlukla karşılaştı. Geçmişte “vahim” olarak adlandırılan birçok haberle mücadele etmişlerdir. Ancak buna rağmen hâlâ ayakta durmaktadırlar.
İlk satın alımım sırasında hisse değerleri %10 değer kaybettiği için elden çıkarılmalı mı? Düşen petrol fiyatları bazı ürünleri etkiliyor diye o sektördeki hisselerimi satmalıyım? Bu tür sorunlar gündeme geldikçe hisse senedi fiyatlarının etkilenebileceğini biliyorum, ama bu durumdaki yanıtım neredeyse her zaman güçlü bir “hayır” olacaktır. Çünkü finans haberleri, iş dünyasında kalabilmek için bu tür meseleleri geniş manşetlerle aktarır.
“Hisse senedi piyasasının manik depresif olduğunu unutmayın.” – Warren Buffett
Bir yatırımcı olarak, karşılaştığım haberlere karşı dikkatli olmalı ve bunların şirketimizin uzun vadeli kazanç potansiyelini etkileyip etkilemeyeceğini sorgulamalıyım. Eğer yanıt “hayır” ise, görünen o ki piyasanın tersine hareket etmeliyim (örneğin, Coca Cola’nın geçici nedenlerden dolayı %4’lük bir düşüş yaşadığını görürsem, hisse satın alma fikrini gözden geçirebilirim).
Piyasa, önceden tahmin edilemeyecek bir dinamiğe sahiptir. Bu nedenle, duyduğumuz haberlere karşı oldukça seçici olmalı ve dikkatlice yaklaşmalıyız. Bunu en önemli yatırım tavsiyelerinden biri olarak görüyorum.
6. Yatırım, düşündüğünüz kadar zor değil; ama sihirli bir değnek yok.
Yatırım dünyasıyla ilgili en büyük yanılsamalardan biri, borsa işlemlerinin sadece tecrübeli ve bilgili kişiler tarafından başarıyla gerçekleştirileceği inancıdır. Oysa, doğal bir akıl yürütme yeteneği, yatırım başarısının en önemli faktörlerinden biridir.
“Roket bilimcisi olmanıza gerek yok. Yatırım yaparken IQ’su 160 olan biri ile 130 olanı arasındaki fark fazla değil.” – Warren Buffett
Warren Buffett’ın yatırım felsefesi uygulamak için dahi olamayız; ancak piyasada sürekli başarı sağlamak için bazı davranışsal hatalardan kaçınmanın herkesin yapabileceği bir şey olmadığını unutmamalıyız.
Aynı zamanda, yatırım dünyasında sizi her alanda başarıya ulaştıracak bir dizi olağanüstü kurallar ya da sihirli formüller bulunmuyor. Herhangi bir formül ya da yöntem mevcudiyetinde, bunu sunmaya çalışan kişiler genellikle ya tecrübesizdir ya da örnek oluşturacak bir duruma sahip olmayanlardır.
“Aptal yerine koymak, aptal olduğuna ikna etmenin daha kolay bir yoludur.” – Mark Twain
Kapsamlı yatırım prensiplerine bağlı kalmak doğru bir davranış olsa da, bunu yaptığınızda dahi yatırımın, düşünmeyi gerektiren bir çaba olmaya devam edeceğini unutmamalısınız.
7. Fiyat ve değer arasındaki farkı bilin.
Hisse senedi fiyatları, her zaman hangi yönde işlem yapmamız gerektiğini belirleyen önemli bir etkendir. Çeşitli sebepler nedeniyle, yatırımcılar ekranlarında gördükleri fiyat tekliflerine sıklıkla odaklanırlar.
“Hisse senedi piyasası, her şeyin fiyatını bilmesine rağmen, hiçbir şeyin değerini bilmeyen insanlarla doludur.” – Phil Fisher
Fakat birçok durumda hisse senedi fiyatları, esas iş unsurlarından daha değişkendir. Yani, piyasa belli dönemlerde bir şirketin iş değeri ile hisse fiyatı arasında bir bağ kurmaktan uzaklaşabilmektedir.
Piyasa, çoğunlukla yatırımcıların işin niteliğini ya da uzun vadeli kazanç potansiyelini dikkate almadan ellerindeki hisse senetlerini satması nedeniyle, finansal krizler sırasında birçok spekülatif duruma sahne olmuştur. Ekonomik gerilemelerde birçok şirket yeteneklerini artırmaya devam etmiş ve daha olumlu projeksiyonlarla krizlerden çıkmayı başarmıştır.
Yani, şirketlerin hisse senedi fiyatları, altta yatan gerçek iş değerinden geçici olarak ayrı tutulabilir.
“2008’in sonlarında finans dünyasında yaşanan panik atmosferinde, açıkça kötü bir durum olduğunu bilmeme rağmen çiftliğimi ya da New York’taki mülkümü satma fikrim olmadı. %100’üne sahip olduğum ve uzun vadede başarı sağlayabileceğimi düşündüğüm bir işim olsaydı, neden o işi bırakmayı düşüneyim? O yüzden neden mükemmel sektörlerdeki hisse senetlerimi satmayı düşünmeliyim?” – Warren Buffett
Uzun dönem yatırımcıları olarak, Buffett’ın düşük fiyatlara yüksek kaliteli işler almaya dair verdiği yatırım tavsiyelerini dikkate almak önemlidir.
“Fiyat, ne ödediğinizdir; değer ise ne kazandığınızdır.” – Warren Buffett
Hisse senedi fiyatları, yatırımcı duyguları ile değişir; ancak bu durum, bir şirketin gelecekteki nakit akışının değişeceği anlamına gelmez. Şirketlerin gelecekteki kazançları genellikle tartışmalı olsa da, bu tartışmalar hisse fiyatlarının değişkenliği kadar yoğun değildir. Yatırımcıların fiyat ve değer arasındaki farkı kavraması ve dikkatlerini en makul fiyatlarla alım yapabilecekleri yüksek kaliteli şirketlere yoğunlaştırmaları şarttır.
8. En iyi hamleler genellikle sıkıcıdır.
Hisse senedi piyasasında yatırım yapmak hızlı zengin olmanın garantisi değildir. Tam aksine, borsa mevcut sermayenizi uzun dönemlerde kısmi bir şekilde büyütebileceğiniz bir yatırım aracıdır.
Yatırım, heyecan verici olmak zorunda değildir; tam tersine temettü hissesi yatırımcılığı klasik bir stratejidir. Yeni gelişen bir sektördeki büyük kazançları aramak yerine, değerini ispatlamış şirketlere yatırım yapmak çoğu zaman daha akıllıca bir tercih olacaktır.
“Programa kendini kanıtlamamış işletmelerden birkaç kazanan bulmak için sokmuyorum; bunu yapacak kadar zeki değilim ve bunu biliyorum.” – Warren Buffett
Sonuç olarak, uzun yıllar boyunca değer yaratacak nitelikli şirketleri bulmak temel hedefimiz olmalıdır. Eğer bunu başarılı şekilde gerçekleştirirsek, portföyümüz kendi başına iyi getiri elde edebilir.
Uzun ve başarılı bir kurumsal yaşam sunan pek çok şirket, atıştırmalıklar, içecekler, diş macunları, ilaçlar ya da mağazacılık gibi temel ürün ve hizmetleri tedarik eden firmalardır.
Bir kahraman olmamız veya yatırımlarımızla takdir toplamak zorunda değiliz. Beklenildiğinin aksine sıkıcı yatırımlar, iyi sonuçlar bularak başarılı olabilir.
9. Hemen hemen herkes düşük maliyetli yatırım fonlarını tercih eder.
Warren Buffett, tüm zamanların en etkili hisse senedi yatırımcılarından biri olarak bilinir. 2013 yılında hissedarlarına yazdığı bir mektupta, pasif indeksli yatırım fonlarını savunmuştur.
Vefatının ardından, Buffett’ın belirtilen vasileri için talimatları çok açık bir şekilde ifade edilmiştir:
“Vasilerime sunduğum tavsiye daha basit olamazdı. Nakit varlığın %10’unu kısa süreli devlet tahvillerine, %90’ını ise düşük maliyetli bir S&P 500 indeks fonuna yatırın (benim önerim Vanguard’tır). Bu tür bir yatırım politikası, uzun vadeli sonuçlar itibarıyla birçok yatırımcının elde edeceği sonuçlardan daha yüksek olacaktır.” – Warren Buffett
10. Yalnızca tanıdığınız ve güvendiğiniz kişilerin sözlerini dikkate alın.
Finans dünyası pek çok iyi ve kötü niyetli kişiyi barındırır. Ne yazık ki, bazı şahıslar yatırımcıların gerçekçi olmayan beklentilerine ve hızlı para kazanma isteğine müdahele edebileceklerini bilmektedirler.
Günümüzde, ilgiyi kendi faaliyetlerine çekmek için hisli konuşmalar yapan, yeni yatırımcılar toplamak için çaba gösteren ve yalnızca komisyon elde etmek amacıyla yatırımcıları hisse ticareti yapmaya zorlayan birçok finans “guru”su vardır. Bunların yararı yoktur; çünkü bu “uzmanlar” genellikle geleceği tahmin etmekte bizden daha iyi durumda değildir. Tek yaptıkları, kendi çıkarlarını korumaktır.
“Hisse senetlerine dair tahminde bulunan kişilerin katkısı, falcıların imajını olumlu hale getirmekten başka bir şey değildir.” – Warren Buffett
Aslında, “tavsiyelerde” bulunan bu “uzmanların” çoğu standart modellere dayanan ve ortalama ölçekteki kişilerdir.
“Wall Street, Rolls Royce sürenlerin metro kullananlardan tavsiye aldığı tek yerdir.” – Warren Buffett
Benim de burada amaçladığım şey, finans dünyasına sızmış bozuk seslerin ve aldatmacaların mümkün olduğu kadar önüne geçmektir.
Yatırımcıların gerçeklere odaklanmalarını, rastlantısallıklara dikkat etmelerini, gerçekçi beklentilere sahip olmalarını ve belirledikleri planlara sadık kalmalarını tavsiye ediyorum.
Warren Buffett’ın Yatırım Tavsiyelerine Dair Son Düşünceler
Zaman zaman yatırımcılığı daha karmaşık hale getirdiğimizin farkındayız. Warren Buffett ise herkes için basit ve uygulanabilir bir yöntem sunmaktadır. Kendisinin yukarıda paylaştığım yatırım tavsiyelerini, hisse senedi analisti olarak edindiğim tecrübe ile ilişkilendirmek mümkün; fakat bu durum, bu tavsiyelerin her zaman kolayca uygulanır olduğunu göstermez.
Zamanla karşılaştığımız maliyetli hataların azalması ve hedeflerimize ulaşmamız için, Warren Buffett’ın bazı tavsiyelerini benimseyerek – uzun vadeye odaklanarak, birinci sınıf hisse senetlerine bağlı kalarak ve yetkinlik alanımızda kalarak – yatırım portföyümüzü daha etkin bir şekilde yönetebiliriz.