
Sıfırdan Sermayesiz Zengin Olmanın Yolları
6- Finansal eğitiminizi ön planda tutun.

Akıllı yatırım stratejileri geliştirmek için finansal bilgi birikiminizi artırmalısınız. Örneğin, borsa işleyişini, ekonominin dinamiklerini, faiz ve enflasyon ilişkilerini anlamak gibi konularda bilgi sahibi olmalısınız.
7- Tasarruf yapın.

Zengin olma yolunda en yaygın hatalardan biri, yatırımlara büyük birikimlerle başlamanın gerektiğini düşünmektir. Bu yaklaşım, yeterince kaynağa sahip olamayacakları düşüncesiyle harekete geçmekten alıkoymaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta, büyük orduların bireysel askerlerden oluştuğudur; servet de benzer bir yapı ile elde edilir.
Örneğin, sıradan bir bulaşıkçı olan bir kadından bahsedelim. Bu kadın, boş deterjan şişeleriyle çantalar yapıyor ve eline geçen her kuruşu biriktiriyordu. Şu anda büyük bir birikime sahip ve bunu küçük tasarrufları sayesinde başardı. Size bu kadar tutumlu olmanızı tavsiye etmiyorum ama küçük başlangıçların önemini göz ardı etmeyin.
8- Harcamalardaki bilinçliliği artırın.

Finansal planlamanızı yaparken bütçenizi oluşturun ve harcamalarınızı bilinçli bir şekilde gerçekleştirin. Bu, günlük kahve alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Aksine, bütçeniz sayesinde maddi durumunuzu daha iyi kontrol edersiniz.
Harcamalarınızı azaltmak için ciddi bir niyetiniz var mı? Bilin ki daha az harcamak birçok avantaj sağlayabilir.
İhtiyacınız olmayan şeyleri alırsanız, çok geçmeden ihtiyaç duyduğunuz şeyleri satmak zorunda kalabilirsiniz. – Warren Buffett
9- Daha fazla kazanma yolları arayın.

Tasarruf edebileceğiniz miktar kısıtlıyken, kazanabileceğiniz miktar sınırsızdır.
Daha fazla kazanmak kritik bir adımdır. Eğer bir maaşlı işi yürütüyorsanız, önce maaş pazarlığı ile başlayabilirsiniz. Sadece birkaç dakika süren bir müzakere bile gelecekteki kazançlarınızı oldukça artırabilir. Araştırmalar, maaş pazarlığı yapan çalışanların, yapmayanlara kıyasla ömürleri boyunca milyonlarca lira daha fazla kazandığını göstermektedir.
10- Kendi işinizi kurmayı düşünün.

Girişimcilik, yaşamı on yıllar boyunca kimsenin cesaret edemediği bir şekilde yaşamaktır. Bu sayede geri kalan zamanınızı kimsenin deneyimleyemeyeceği bir şekilde yaşayabilirsiniz.
Zengin birçok kişi girişimcidir. Riskli bir yol olsa da, bu aslında varlıklı olmanın mantıklı yollarından birisidir.
Eğer disiplinli ve kararlıysanız, içinizdeki potansiyeli çıkarın ve başkası için çalışmaktansa kendi işinize odaklanın. Bir işletmenin nasıl kurulacağı, yönetileceği ve büyütüleceği hakkında kendinizi geliştirin.
Günümüzde bir iş kurmak için büyük bir sermaye veya fiziksel bir mağazaya ihtiyacınız yoktur. İnternet aracılığıyla bir işletme kurarak da kazanç sağlayabilirsiniz; bunun için yalnızca bir bilgisayar ve internet bağlantısı gereklidir.
11- Pasif gelir yolları oluşturun.

Uyurken para kazanmanın bir yolunu bulmazsanız, ömür boyu para kazanmak için çalışmaya mahkum kalırsınız!
Zaman ve hayat sınırlıdır. Bu yüzden hayatınızı para kazanmak arayışıyla harcamak istemezsiniz. Bunun yerine, uyurken de gelir elde etmenizi sağlayacak kaynaklar oluşturmalısınız. Böylece gerçek zenginlik, yani zamanı istediğiniz gibi değerlendirme özgürlüğünü elde edersiniz.
12- Otomasyon sistemlerini kullanın.

Finansal başarıya ulaşmada en büyük engel yine kendiniz olabilirsiniz. Neden mi? Gerekli adımları atmayı ertelemeniz veya gereksiz harcamalar yapmanız nedeniyle. Zengin olamamanın tanımı budur.
Kendinizi korumanın en etkili yolu tasarruflarınızı otomatik hale getirmektir. Bu, maaş hesabınızdan tasarruf ve yatırım hesaplarınıza düzenli transferler gerçekleştirmek anlamına gelir. Böylece kötü harcama alışkanlıklarından uzaklaşır ve yavaş yavaş harcayabileceğiniz miktarı kontrol altında tutarsınız. Hala başlamadınız mı? O halde hemen bir otomatik ödeme talimatı vermek için 15 dakikanızı ayırın. Bugün olmasa bile bunun gelecekte size büyük getirisi olacaktır.
13- Zengin ama mütevazı bir yaşam sürün.

Hiç varlığının farkında olmadan alçakgönüllü bir yaşam süren biriyle tanıştınız mı? Ben tanıştım. Bir müşteri, yıllar önce çok sıradan bir görünümdeydi, çirkin bir takım elbiseyle ve yıpranmış bir araba kullanıyordu. Ancak zamanla öğrendim ki, kendisi başarılı bir girişimciydi ve büyük bir servete sahipti – bu mütevazi yaklaşımı, onu daha da zenginleştirdi.
Milyonerler, pek çok yerde varlar, ama çoğu, düşündüğünüz gibi görünmeyebilir. Çünkü bu kişiler, olanaklarının çok altında yaşayıp, paralarını sergilemek yerine biriktirmeyi tercih ederler. Eğer banka hesabınızda yeterince para varsa, düşük yaşam standardında yaşamak kolaydır. Ancak daha az kaynağa sahip olsanız bile, az harcama alışkanlığı edinebilirsiniz. Gelecekte ne olursa olsun, “azı karar, çoğu zarar” bakış açısını benimsemek önemlidir.
14- Dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin.

Bolluk içinde yaşama arzusu, sosyal medya, televizyon ve çevrenizdeki kişilerle birlikte sıkça karşınıza çıkar. Harcama yapma baskısından kaçınmak oldukça zordur ve ciddi bir çaba gerektirir. Bu aşırı harcamalar, çoğu zaman borç yüküne veya uzun vadeli mali sorunlara yol açar.
Bu nedenle olumsuz etkilerden kaçınmak için kendinizi zorlamalısınız. Özellikle alışveriş merkezlerinden uzak durmak ve gereksiz harcamalara “hayır” demeyi öğrenmek önemli. Bu tür davranışları terk ettikten sonra, sizi motive eden işlerle ilgilenmek daha sağlıklı olacaktır.
15- Hedeflerinize odaklanın.

Hedefler, hem ilham kaynağınız hem de motivasyonunuz olmalıdır. Çoğumuzun; borçlarımızı ödemek, ev sahibi olmak ve emeklilik gibi evrensel hedefleri vardır. Bazılarımız ise kendi işini kurmak veya ikinci bir ev edinmek gibi alternatif hedeflere sahiptir. Ne yazık ki, günlük stres bu hedefleri unutturabilir ve dikkatimizi dağıtabilir. Eğer hedefleriz zihninizden uzaklaşırsa, kötü harcama alışkanlıkları edinmeniz kaçınılmaz olur.
Bu rüyayı gerçeğe dönüştürmek için; hedeflerinizi belirleyip önceliklendirin ve her birine belirli bir bütçe ayırın. Bu şekilde hedeflerinizi aklınızda tutabilir ve harcamalarınızı kontrol etmek konusunda daha sorumlu olabilirsiniz.
16- Başarı için uzun vadeli düşünün, sihirli bir çözüme güvenmeyin!

Eğer yaptıklarınızı 3 yıllık bir çerçeve içinde düşünüyorsanız, birçok kişiyle yarışıyorsunuz demektir. – Jeff Bezos
Bu makaleden önce muhtemelen zengin olmanın sihirli bir çözümü olduğunu düşünüyordunuz. Maalesef böyle bir şey mevcut değil! Temel yapı oldukça basit; harcamalarınızı gelirinizden az tutmalısınız veya diğer bir deyişle, harcadığınızdan daha fazlasını kazanmaya odaklanmalısınız. Ardından biriken paranızı akıllı yatırımlara yönlendirmelisiniz. Özetle; daha fazla kazanın, daha az harcayın ve akıllıca yatırımlar yapın.
17- Temel motivasyon kaynağınız para olmasın.

Temel motivasyonunuz para olduğunda, sürekli olarak sadece kazancınıza odaklanabilirsiniz ve asıl önemli konuları gözden kaçırabilirsiniz. Uzun dönemli çaba gösterdiğinizde, karşılığının hemen gelmemesi de onları hızla unutmanıza yol açar.
Tüm milyarderler arasında yapılan incelemeler, hiç birinin temel motivasyonunun para kazanmak olmadığını ortaya koymaktadır. Onlar, topluma katkıda bulunmayı ve dünyayı daha iyi hale getirmeyi amaçlamaktadırlar.
Biz daha fazla kazanmak için video çekmiyoruz. Daha fazla video çekebilmek için daha çok kazanıyoruz. – Walt Disney
18- Yaptığınız işte en iyisi olmaya çalışın.

Her zaman işinizde vasat kalmanın ötesinde, yüksek standartları hedefleyin. Sektördeki ortalamanın altında kalanlar, genellikle zor günler geçirirken, ortalamanın üstünde olanlar işlerini ödüllendirici bulur. İşinize tutkuyla sarılın, onun amacı için yaşayın, ancak bu çaba sizi öne çıkartır.
Sektörlerdeki en iyi %20’lik kesim, genellikle %80’lik pastanın payını alır. Hiçbirimiz bu kurala uyan ve sektörde en iyi olmasına rağmen başarısız bir aktör tanımıyoruz.
Mesele, mükemmel değilseniz ortalama sayılmanızdır; ve zenginler daima ortalamanın üzerindedir.