10 Eşsiz Marka Hikayesi Örneği
Marka Hikayesi Nedir?
Marka hikayesini anlamak isteyen pek çok kişi, bu kavramı genellikle bir şirketin tarihine dayandırır. Bu görüş doğru sayılabilir çünkü marka hikayesinin bir bileşeni, markanın geçmişidir. Marka hikayesi, markanızın ya da işletmenizin yarattığı gerçekler ve hayaller doğrultusunda biçimlendirilmiş bir anlatıdır.
Ürün veya hizmetleriniz, fiyat politikalarınız, şirketinizin tarihi, pazarlama stratejileriniz, müşterilere sunduğunuz deneyim, misyonunuz, değerleriniz, mağaza lokasyonunuz ve en önemlisi, insanların sizinle ilgili söyledikleri, marka hikayenizi şekillendiren unsurlardandır.
Marka hikayesi, değerli bir pazarlama aracı olarak markaların temel ilkelerini oluşturmasına yardımcı olur.
Sizler için kim olduklarını bilen ve kuruluş hikayelerini sahiplenen 10 markayı derledik. Bu markaların kuruluş hikayelerini incelediğimizde, aralarında yedi ortak özellik tespit ettik.
7 Adımda Marka Hikayesi Nasıl Oluşturulur?
1. Sorunlara Çözüm Sunun.
Bu markaların çoğu, kuruluş süreçlerinde pazarın ihtiyaçlarını belirleyip, sorunları çözme yoluna gitmişlerdir. Sonuç olarak, ilgi çekici marka hikayeleri ortaya çıkmıştır.
“İnsanların size duyduğu sempatinin artması ve yakınlık hissetmesi için güçlü bir hikayeniz olmalıdır.” “Yeni markalar ortaya çıktığında, bu hikaye, markanın iyi bir sebeple yaratıldığına dair inancı pekiştirir (bir soruna çözüm bulmak, özel bir ihtiyacı karşılamak veya yenilik sunmak gibi).”
2. Zayıfı Koruyun.
Bu markalar çoğunlukla, kararlılıkla sektördeki büyük firmalarla rekabet etmeye çalışan, güçsüzlerin yanında duran markalardır. Bozguncu olarak adlandırılan bu markalar, etkileyici hikayelere sahiptir.
3. Yeni Bir Deneyim Sunun.
İyi bir marka hikayesinin başka bir faydası, sektördeki yenilikler vasıtasıyla müşterilere yeni deneyimler sunmasıdır.
4. Sadık Hayran Topluluklarına Kucak Açın.
Başarılı bir geçmişe sahip ve iyi amaçlara hizmet eden markalar, daha anlamlı işler yapabilme kapasitesine sahiptir. Böylece sadık hayranlar edinebilirler. Marka, sadece bir ürün değildir; aynı zamanda bir şeyleri temsil eder. Yani, bu marka sizi hedeflenen bir yaşam tarzına bağlar.
5. Göz Önünde Olun.
Bu tür markalarda tutku ön plandadır. En büyük hayranları genellikle ayın çalışanı seçilen bireylerdir. Kurucular, yalnızca işin yönetimiyle ilgilenip kenarda durmak yerine, markanın başlangıcından itibaren aktif rol oynayarak, her zaman baş konuşmacı olarak sahnededirler.
6. Kim Olduğunuzu ve Ne Amaçladığınızı Bilin.
Web siteleri, bu hikayelerini uzun uzadıya anlatır; ancak okuyucuların dikkatini çekmek adına çoğunlukla kısaltmak zorunda kalabilirler.
7. İyi Şeylere İmza Atın.
Bu markaların çoğu, hikayelerine sosyal bir fayda unsuru ekler. Bu çevreyi koruma çalışmaları ya da yoksul gruplar için yardım kampanyaları şekline dönüşebilir. Böyle yüksek amaçlar, güçlü hikayeler yaratır.
Şimdi, farklı hikayelere sahip olan bu markalar hangileridir? İşte bazı örnek marka hikayeleri:
En İyi Marka Hikayesi Örnekleri:
1- Toms Shoes
Marka Hikayesi: Kurucusu Blake Mycoskie, 2006 yılında Arjantin’e yaptığı bir seyahat esnasında, ayakkabısız büyüyen çocukların karşılaştığı zorlukları gözlemlemiştir. Onlara yardım etme isteğiyle Toms Shoes markasını kurmuştur. Her satın alınan ayakkabıyla birlikte bir çift ayakkabının ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı söylenmektedir.
Özetle: Her satışla bir çocuğa yardım.
Başarı Ölçüsü: Toms, bugüne kadar 50 milyondan fazla yoksul çocuğa ayakkabı ulaştırmıştır. 360 binden fazla insanın ayaklarını güzelleştirirken, altı ülkeye 250 bin haftadan fazla sürede temiz su göndermiştir. Ayrıca, 2015 yılında çıkardığı çanta koleksiyonuyla birlikte, her alınan çantayla yoksul anne adaylarına güvenli doğum imkanı sunulmaktadır.
Başarısının Sırrı: Sosyal medya sayesinde markalar artık yalnızca bir ürün grubunu temsil etmekle kalmayıp, aynı zamanda insanlar için bir kişilik ve değerler yansıtmaktadır. Tüketiciler artık yalnızca iyi ürün almakla kalmıyor; aynı zamanda markanın etik değerlerine de dikkat ediyorlar. Örneğin, Toms benzer fiyat, kalite ve modeller sunan rakiplerinin arasındaki rekabette başarılı olmasını, güçlü bir marka hikayesine borçludur. Müşteriler ürünlerini aldıklarında, iyi bir amaca katkıda bulunduklarını hissetmektedirler.
2- Warby Parker
Marka Hikayesi: Gözlük markası Warby Parker, gözlüklerin yüksek maliyetine bir çözüm getirme arzusu ile kurulmuştur. Kurucularından biri, seyahat sırasında gözlüklerini kaybettiği için yeni bir çift almak için yeterli parası olmadığını düşünerek bu markayı yaratmaya karar vermiştir.
Ayrıca, Warby Parker hayırsever bir marka olarak bilinir; VisionSpring adındaki kar amacı gütmeyen bir kuruluşla iş birliği yaparak ihtiyaç sahiplerine gözlük dağıtmaktadır.
Özetle: Kaliteli gözlük, iyi bir amaç.
Başarı Ölçüsü: VisionSpring iş birliğiyle bir milyondan fazla gözlük dağıtılmış ve 18 binin üzerinde insanın göz muayenesi yapılarak gözlük temin edilmiştir.
Başarısının Sırrı: Warby Parker bir soruna çözüm sunarken, aynı zamanda kararlı bir şekilde iyi amaçlara imza atmaktadır.
3- GoPro
Marka Hikayesi: GoPro’nun kurucusu Nicholas Woodman, markasını tanıtırken şöyle diyor: “GoPro, insanların en anlamlı anlarını kaydedip sevdikleriyle paylaşmalarına olanak tanır. Yaşadığımız deneyimleri başkalarıyla paylaşmak, hayatı daha değerli kılar.”
Markanın ayrıca etkileyici bir videolu marka hikayesi de bulunmaktadır.
Özetle: Düşün, hisset, harekete geç.
Başarı Ölçüsü: GoPro, ürünlerine bir periskop ekleyerek HERO4 kameralarıyla kullanıcıların canlı yayın yapmasına olanak tanımaktadır. Ayrıca birçok kurumla iş birlikleri yapmaktadır. Şirket, 2017’de 2 milyar dolarlık gelir elde etmeyi hedefliyor.
Başarısının Sırrı: Sırrı, topluluk oluşturma ve paylaşma temaları etrafında şekillenmektedir. Markayı ilk olarak sporcular için geliştirmiş olan GoPro, daha sonra insanların yaşadıkları maceraları aktarabilecekleri bir platforma dönüştü.
4- SoulCycle
Marka Hikayesi: Fitness markası, müşterilerine sıkıcı fitness rutininin alternatifi olarak, ilham verici ve meditasyon temalı bir egzersiz deneyimi sunduklarını ifade ediyor. “Müşteriler spor yaparken arkadaşlarıyla sohbet etme fırsatını da yakalayabiliyorlar.”
Özetle: Ruhunuzu besleyin.
Başarı Ölçüsü: Firma, Eylül ayında ABD genelindeki 48 stüdyoda 383 binden fazla müşteriye ulaştığını duyurdu.
Başarısının Sırrı: Egzersiz deneyimini yenileyerek, içtenlikle hayran kitlelerini kucaklamasıyla bağlantılıdır.
5- Chipotle
Marka Hikayesi: Chipotle yöneticileri, işlerinin kaliteli yemek sunmak olduğunu belirtiyor. Taze malzemeler, geleneksel pişirme yöntemleri ve benzersiz atmosferleriyle hızlı ve lezzetli yemek servisi yapıyorlar. Hayvanlara, çiftçilere ve çevreye duydukları saygıyla daha iyi bir dünya için çalışıyorlar.
Özetle: Dürüst bir satıcı.
Başarı Ölçüsü: 1900’den fazla restoran sahip marka, 8 Şubat’ta ulusal düzeyde büyük bir personel toplantısı gerçekleştirdi. Bu nedenle o gün mağazalar 4 saat kapalı kaldı. Kurucu Steve Ells, uyguladıkları gıda güvenliği planıyla sektörün lideri olmayı amaçladıklarını açıkladı.
Başarısının Sırrı: Chipotle, hem tüketime hem de çiftçilere sağladığı saygı ile fast food sektörünün genel prensiplerine aykırı bir yaklaşım benimseyerek büyük bir müşteri kitlesi oluşturmuştur.
6- Uber
Marka Hikayesi: Uber, dünyayı dönüştürdüğünü savunuyor. Uygulaması sayesinde seyahat edecek olanlara uygun araç bulma konusunda yardımcı oluyor.
Marka yöneticileri, “Biz, insanların kolay bir şekilde bir yerden bir yere ulaşmalarına katkı sağlıyoruz.” ifadesini kullanıyorlar.
Özetle: İstediğiniz an, istediğiniz yere ulaşın.
Başarı Ölçüsü: Uber uygulaması ile bir milyarla yolculuk başarıyla gerçekleştirildi. Business Insider’a göre şirketin piyasa değeri 62,5 milyar dolar.
Başarısının Sırrı: Uber, insanların tercih edebileceği ekonomik seyahat alternatifleri sunarak ulaşımı daha erişilebilir hale getiriyor.
7- Airbnb
Marka Hikayesi: Airbnb, eşsiz konaklama deneyimleri sunan çevrimiçi bir rezervasyon platformudur. Müşterilerine unutulmaz seyahat deneyimleri yaşatmayı hedefliyor.
Özetle: Evine hoş geldin.
Başarı Ölçüsü: Marka, 2015 yılında bir milyondan fazla kişinin hizmetlerinden yararlandığını açıkladı. 190 ülkede ve 34 binden fazla şehirde konaklama seçenekleri sunmaktadır.
Başarısının Sırrı: Airbnb, otelcilik sektörüne alternatif bir yaklaşım getirerek, müşterilerine yeni ve özgün bir deneyim sunmaktadır.
8- Under Armour
Marka Hikayesi: Markanın yöneticileri, spor giyimde öncü olduklarını ve sporcuları kuru ve serin tutacak hafif giyimler tasarladıklarını belirtiyor. Amaçları, teri vücuttan uzaklaştırarak performansı artıran giysiler oluşturmaktır. Markanın genel hedefi, tutku, tasarım ve yeniliği bir araya getirerek sporculara daha kaliteli ürünler sunmaktır.
Özetle: Vücut sağlığınız bizim için önemlidir.
Başarı Ölçüsü: Marka, aktör ve güreşçi Dwayne Johnson ile birlikte çalışmaya başladı ve CES fuarında akıllı fitness ürünlerini tanıttı. Ürünler, UA Record adlı sağlık ve fitness platformuna bağlanmaktadır. Şirket, Ekim’de üçüncü çeyrekte elde ettiği gelirin 1,2 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Başarısının Sırrı: Şirket, halka hitap eden stratejisiyle önemli bir sorun için çözüm üretiyor ve hayran kitlesine nasıl ulaşacağını iyi biliyor.
9- Beats
Marka Hikayesi: Beats, müzik dinleme deneyimlerini duygu, enerji ve heyecan ile doldurduğunu savunuyor. Premium ses kalitesine sahip ürünleri ile kendine sağlam bir yer edindi.
Özetle: Kulaklarınızın pası silinsin.
Başarı Ölçüsü: Apple, 2014 yılında Bu markayı 3 milyar dolara satın aldı.
Başarısının Sırrı: Dr. Dre’nin görünür oluşu, sıradan kulaklıklarla dinlenilen sıradan ses kalitesi sorununu çözerek insanların müzik dinleme deneyimlerine yeni bir boyut kazandırmasını sağlamıştır. Bu sayede büyük bir ünlü müşteri kitlesine ulaşarak pazarda etkileyici bir alan oluşturmuştur.
10 – Virgin America
Marka Hikayesi: Virgin America, yeni uçaklar, uygun fiyatlar, birinci sınıf hizmet ve sosyal olanaklar sunarak yurt içi seyahat deneyimlerine yenilik katmaktadır.
“Virgin America, yolcularına diğer havayollarından farklı bir deneyim vaat ediyor. Marka yöneticileri, uçaklarındaki imkanları; lüks kabinler, Wi-Fi, tasarlanmış deri koltuklar, elektrik prizleri, her koltuğun arkasında bulunan dokunmatik ekranlar ve eğlence seçenekleri olarak sıralıyorlar.
Özetle: Uçmayı keyifli bir hale getiriyoruz.
Başarı Ölçüsü: 2015 yılında Google Street View ile bir entegrasyon çalışması başlatarak kullanıcıların uçağa binmeden kabinleri gezme imkanı sunmuştur. Ayrıca Netflix ile ortaklık yaparak yolcuların uçuş esnasında video akışı gerçekleştirmesine olanak tanımaktadır.
Başarısının Sırrı: Sıkıcı ve zorlayıcı uçuş deneyimlerine alternatif sunarak seyahat etmeyi daha keyifli hale getirmiş ve dikkat çekici güvenlik videosuyla ilgi odağı olmuştur. Şarkılı ve danslı anlatımlar, yolculara verilen bilgileri eğlenceli bir şekilde iletmektedir.
Peki ya sizin favori marka hikayeniz hangisi?