Ekonomi Haberleri

TCMB’nin Dezenflasyon İçin Göz Ardı Ettiği İki Hata

Karadeniz Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Küçükkale, TCMB’nin enflasyonu kontrol altına almak amacıyla yaptığı hataları açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Mart’ta planlanmamış bir toplantı gerçekleştirerek gecelik borç verme faiz oranını yüzde 46’ya yükseltmeye, bir hafta vadeli repo oranını ise sabit tutmaya karar vermiştir.

TCMB, son bir ayda iç siyasetteki gelişmelerin yarattığı dalgalanmaları azaltmak amacıyla döviz piyasasına yaklaşık 50 milyar dolarlık müdahalede bulunmuştur.

Prof. Dr. Hakan Kara: Ülke tarihinin en büyük döviz müdahalesi gerçekleştirildi
TCMB’nin yarın açıklanacak faiz kararı öncesinde olasılıkları değerlendiren Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, son bir ayda döviz piyasasına ülke tarihinin en büyük müdahalesinin yapıldığını belirtti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Küçükkale ise sosyal medya üzerinden Merkez Bankası’nın son eylemlerini değerlendirdi.

Küçükkale’nin konuya ilişkin analizi şu şekilde oldu:

“HMB’den (Hazine ve Maliye Bakanlığı) umudu çoktan kesmiştim ama TCMB’yi sık sık övüyordum. Ancak son iki günde yaptığım analizler, aslında TCMB’nin çok kritik hatalar yaptığını gösteriyor.

Nedir bu hatalar?:

• Faiz koridorunun üst bandını %46’ya çekip, haftalık fonlama yerine gecelik fonlamaya geçmesi. Eğer politika faizini %46 yapıp haftalık fonlamaya devam etseydi, maliyet bu kadar yüksek (50 milyar dolar) olmazdı,

• Doları 38 TL’de tutup patikanın bu seviyeye ulaşmasını beklemek yerine, yeni bir patika oluşturulmuş olsaydı, toplam maliyet yine bu seviyelere ulaşmazdı…

Peki neden böyle bir yol izlediler?

Alternatif senaryoları bilmiyor olabilirler mi, masada bu konular konuşulmadı mı? Muhtemelen tartışılmıştır. O zaman neden hayata geçirmediler? Çünkü önceliği “dezenflasyon programı”na verdiler.

Bu programı devam ettirebilmek için bu yolu seçtiler. Toplam maliyeti umursamadılar.

Süreç boyunca canlı yayınlarda “Hocam, program çöp mü oldu?” sorusuna iki kez maruz kaldım. Bu soruya: “Hayır, tamamen çöp olduğu söyleyemem. Ama büyük hasar gördü” yanıtını vermiştim…

Şimdi diyorum ki: “Evet, çöp oldu! Enflasyon birkaç puan artmasın diye 50 milyar dolar yakan bir program, benim gözümde artık çöptür”…

Zaten gerçek enflasyon %38 değil, çok daha yüksek. Enflasyonu %38’de tutmak için 50 milyar dolar harcanır mı? Üstelik döviz artışları ile enflasyon zaten yükselecek. %40 olmasın da %45 olsun.”

Merkez Bankası tarihin en büyük ikinci zararını açıkladı
Merkez Bankası, 93’üncü Hesap Dönemi’nde toplam 700 milyar 354 milyon TL zarar ettiğini bildirdi.