Küresel Şirketlerin Borçlanmaları 2024’te Rekor Seviyeye Ulaştı
2024 yılında küresel kurumsal borçlanma %30’un üzerinde bir artışla 8 trilyon dolara ulaştı. Şirketler, yatırımcı talebindeki büyük artıştan faydalanarak tahvil ihraçlarını öne aldı. AbbVie, Home Depot ve Bristol Myers Squibb gibi büyük isimler, borçlanma maliyetlerinin düşük olduğu bu fırsatı değerlendirdi.
ABD seçimleri ve yatırımcı talebi, şirketlerin borçlanma stratejilerini etkiledi. Özellikle Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından faiz farklarının daralması, birçok şirketin 2025 yılına ait borçlanma planlarını erkene almalarına yol açtı.
Bankacılar, ucuz fonlama maliyetlerinin, özellikle güvenli devlet tahvilleriyle kıyaslandığında, şirketleri ABD seçimleri öncesindeki muhtemel piyasa dalgalanmalarından kaçınmak için borçlanma işlemlerini hızlandırmaya teşvik ettiğini belirtti. Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından faiz oranlarının daha da daralmasıyla bazı şirketler, 2025 yılına yönelik borçlanma ihtiyaçlarını karşılamaya karar verdi.
AbbVie, Şubat ayında ImmunoGen ve Cerevel Therapeutics satın alımlarını finanse etmek için yatırım yapılabilir seviyede tahvil satarak 15 milyar dolar topladı. Cisco Systems, Bristol Myers Squibb, Boeing ve Home Depot gibi diğer büyük şirketler de yıl içerisinde önemli borçlanma yapan isimler arasında yer aldı.
Bankacılar, 2024’teki bu büyük borçlanma dalgasına rağmen, şirketlerin pandemi döneminde elde ettikleri düşük maliyetli borçları yeniden finanse etmeleri gerektiği için önümüzdeki yıl da istikrarlı bir borçlanma akışı bekliyor.
JPMorgan’ın yatırım yapılabilir finans eş başkanı Marc Baigneres, faaliyetlerin istikrarlı kalacağını öngörürken, borçla finanse edilen büyük çaplı birleşme ve satın alma işlemlerinin potansiyel bir belirsizlik oluşturabileceğini vurguladı.
Wells Fargo yüksek kaliteli borç tahvil sendikası başkanı Maureen O’Connor, piyasanın şu anda neredeyse hiç aşağı yönlü risk fiyatlamadığını belirterek, “Spesifik riskler artmaya başlıyor” ifadesini kullandı.
EPFR verilerine göre, yatırımcılar 2024’te kurumsal tahvil fonlarına 170 milyar dolar yatırdı. Ancak toplam borçlanma maliyetleri, Hazine tahvili getirilerinin yüksekliği nedeniyle geçmiş yıllara kıyasla hâlâ yüksek seviyelerde.
Uzmanlar, borçlanmanın 2025’te istikrarlı bir şekilde devam edeceğini öngörürken, borçla finanse edilecek büyük birleşme ve satın alma işlemlerinin piyasa koşullarını etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Bu haber yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberdeki görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı alınması uygun sonuçlar doğurmayabilir.