Ekonomi Haberleri

Çin’in Teşvikleri Devalüasyon Olarak Nitelendiriliyor

Uzmanlar, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) ekonomiyi desteklemek amacıyla açıkladığı teşvikleri devalüasyon olarak yorumlarken, bu teşviklerin süreceğini öngörüyor.

Dünya genelinde ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifeleri nedeniyle oluşan riskler öngörülebilirliği azaltırken, her iki tarafın müzakere planları bu risklerin kısmen azalmasına yol açtı. Çin, artan ticaret gerilimlerine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak amacıyla para politikası tedbirleri açıkladı.

Bu çerçevede, PBoC, 8 Mayıs itibarıyla geçerli 7 gün vadeli ters repo faiz oranını yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e düşürdü. Ayrıca, bankaların zorunlu karşılık oranını 15 Mayıs’tan itibaren 50 baz puan azaltacağını duyurdu. Bu indirimin finansal sisteme yaklaşık 1 trilyon yuan (yaklaşık 139 milyar dolar) likidite sağlayacağı belirtiliyor.

“Küresel piyasalarda olumlu bir etki yaratacak bir adım”

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, bu konuda AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Çin Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranı ve kısa vadeli faizleri düşürmesi bir devalüasyon hamlesi olarak değerlendirilebilir.” dedi.

Çin’in bu adımının para birimini zayıflatacağı için sabit kur sistemi çerçevesinde devalüasyon sayılabileceğine dikkat çeken Eryılmaz, indirilen faizlerin Çin yuanını zayıflatacağını vurguladı.

Çin’in geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren büyümeyi yüzde 5 seviyesinde tutma hedefiyle piyasaları desteklediğini belirten Eryılmaz, mevcut durumun Çin’in ekonomik teşvik mekanizmasını farklı bir biçimde değiştirdiğine işaret etti.

Eryılmaz, geçmişteki teşviklerin amacı doğrultusunda Çin’in iç talebi desteklemek yerine genellikle sorunlu gayrimenkul piyasası ve belediyelerin güçlendirilmesine yönelik adımlar attığını hatırlatarak, bu dönemlerde ülke içindeki tüketimi destekleme gerekliliği yönünde eleştiriler yapıldığını ifade etti.

Gelişen süreçte Çin yönetiminin, büyümeyi sağlamlaştırmak amacıyla iç tüketimi artırmaya yönelik stratejik bir değişim yaşadığını belirten Eryılmaz, “Bu değişikliği maliye politikası yerine para politikası ile gerçekleştirmeye başladı. Yaklaşık bir yıl öncesine kadar para politikasını pek değiştirmiyordu. Faizleri indirdiğinde yuan değer kaybediyor, bu da potansiyel sermaye kaçışından korkmasına neden oluyordu. Ama artık buna zorunlu kaldı. Çünkü iç talebi desteklemesi gerekiyor, bunun için krediye erişimi kolaylaştırması ve likiditeyi artırması şart.” ifadelerini kullandı.

Eryılmaz, yapılanların zorunlu olsa da, küresel ticaret savaşlarının etkilerini azaltmak amacıyla atıldığını vurguladı. “Çin, ticaret savaşlarından dolayı ihracatının azalacağını ve büyümesinin yavaşlayacağını öngördüğü için büyümede ana motoru tüketime kaydırdı. Bu nedenle faizleri düşürdü. Bankalar daha kolay kredi verecek, likidite artacak. Faiz indirimleri ve teşviklerle 1 trilyon yuan (139 milyar dolar) kadar bir likidite sağlanacak.” dedi.

Söz konusu teşviklerin piyasalardaki yansımalarına dair görüşlerini paylaşan Eryılmaz, bu durumun son derece olumlu bir gelişme olduğunu ve risk iştahını artırıcı bir unsur teşkil ettiğini belirtti.

Eryılmaz, özellikle Çin ve Asya borsalarının bu durumdan olumlu etkileneceğini vurgulayarak, “Küresel piyasalarda olumlu bir atmosfer yaratacak bir adım olarak görülebilir. Piyasalar, Çin’in teşvik adımlarına devam edeceği konusunda umutlu.” değerlendirmesinde bulundu.

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü
Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla artan ticaret gerilimlerine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak için para politikası tedbirleri açıkladı.

“Çin, olumsuzlukları telafi etmek için destek mekanizmaları artırıyor”

ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen de “Beklendiği gibi, Çinli yetkililer, ABD ile artan ticaret anlaşmazlığının yarattığı olumsuzlukları telafi etmek amacıyla desteklerini artırıyor.” dedi.

Bu önlemlerin beklenen şeklide gerçekleştiğini dile getiren Dijkhuizen, diğer faiz oranlarında da indirimler beklediklerini ekledi.

Dijkhuizen, PBoC’nin desteklerine teknoloji şirketleri tarafından ihraç edilen tahvillerin satın alınmasını teşvik etmek için ucuz kredi sağlaması amacıyla yeni bir borç risk paylaşım mekanizmasının da ekleneceğini söyledi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine de değinen Dijkhuizen, “Çin’in sert davranması için birkaç gerekçesi olsa da, her iki ülkenin de ticaret savaşının ekonomilerine zarar verdiği göz önüne alındığında, gerginliğin azaltılmasından faydalanabileceğini düşünüyoruz.” dedi.