Nasıl Yapılır?

Yosun Grafiti: Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Kimi bu sanatı Kimi Eko Grafiti, kimi ise Yeşil Grafiti olarak adlandırıyor. Aslında orijinal ismi Yosun Grafiti! Peki, nedir bu yosun grafiti ve nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, merak ettiğiniz tüm soruların cevabı ve en güzel örnekler bu yazıda sizlerle!

Grafiti, ustaların ellerinde şahane bir sanat eserine dönüşebiliyor. Özellikle bu eserler doğaya dokunduğunda, güzelliğine hayran kalmamak elde değil. Eğer ‘Bu çiçek fotoğrafları mı?’ diye sormak istediyseniz, sizi daha fazla meraklandırmadan anlatalım: Bu grafitiler, yosunlardan yapılıyor!

moss grafity
Görsel Kaynak: deny designs

Doğaya yönelmeyi sevenler için, kimyasal boyaların zararlarından tamamen kaçınarak çevre dostu grafitiler yapmanın yollarını keşfediyor. Yosun grafitilerinin yapımına gelince, hemen anlatalım!

Gerekli Malzemeler:

  • Blender
  • Tebeşir
  • Yağlı süt
  • Boya fırçaları
  • Ilık su
  • Toz şeker
  • Yosun ve yapraklar
  • Sprey şişesi
  • İsteğe bağlı ölçü kapları.

Püf Noktalar

Malzemeler ve uygulama üzerinde birkaç bilgi verelim. Öncelikle, en önemli malzeme olan yosunları ağaçlardan toplayabilir veya temin edebilirsiniz. Ancak aldığınız veya topladığınız yosunların topraklarından ayrılıp güzelce yıkanmasını ihmal etmeyin.

yosunlarla sanat
Görsel Kaynak: georgian journal

Bir diğer nokta ise yüzey seçimi. Gölgeli ve nemli bir duvar seçmek sizin için faydalı olacaktır. Bu tür çalışmalar için en uygun olan mevsimler, baharın dengeli havasıdır. Yani, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yosunlarınız daha kolay büyüyebilir. Ayrıca her gün sulamak zorunda kalmazsınız. Eğer bu tasarımı evinizde uygulayacaksanız, yapay ışık alabileceği bir alan da hazırlarınız. Nem de alabilmeli. Yosunlar, ağaçların nemli ve gölgeli bölgelerinde yetişir; bu nedenle yosununuza uygun bir ortam sağlamanız lazım.

Seçtiğiniz yüzeyin çok pürüzsüz olmaması, mümkünse taşlı olması tercih edilir. Aksi halde yosunlar gelişmeyecektir. Şimdi yapım aşamasına geçelim…

Yapılışı

Her zaman önerdiğimiz gibi, çalışmaya başlamadan önce bütün malzemelerinizi önünüzde hazır hale getirin. Böylelikle yapım aşaması daha sistematik, kolay ve eğlenceli olacaktır. İlk olarak, yosun boyası diyebileceğimiz bir karışım elde edeceğiz.

moss grtafiti için harç
Görsel Kaynak: instructables

Bu karışımın hafif katı ve fırçayla rahat sürülebilir bir kıvamda olması gerekiyor. Eğer karışımınız fazla sıvı kalmışsa, yosun miktarını artırabilirsiniz. 5-6 avuçluk bir yaprak yosun karışımı bu oran için yeterli olacaktır.

İşte karşınızda, yosunlarla hazırladığınız organik ve mis gibi bir grafiti boyası! Şimdi uygulayacağınız yüzeyi hazırlayın! Tebeşirle dilediğiniz şekli çizdiğiniz yüzeye fırça yardımıyla karışımınızı sürün ve sanatınızı icra etmeye başlayın!

İstediğiniz şekil, yazı veya resmi kullanabilirsiniz. Bu konuda hiçbir sınırlama yok. Dilerseniz boyanızı bir sprey kutusuna koyup sokak sanatçısı gibi püskürtebilirsiniz. Ancak bu yöntemin fırçadan daha az boya püskürteceğini unutmamalısınız. Daha az etki yaratabilir ve 3-4 kat püskürtme gerektirebilir.

Dilerseniz daha az malzeme ile bu karışımı elde edebilirsiniz. Bunun için bir avuç yosun, birkaç damla su ile tasarruf sağlayan jel, su ve süt tercih edebilirsiniz.

Eğer yosun katmanınızın daha kalın olmasını istiyorsanız, fazla katman ekleyebilirsiniz. Yosunlarınızı ara sıra sulamayı unutmayın; iklime göre büyüme süresi değişebilir. Eğer uyguladığınız yüzey çok güneş alıyorsa, kuruma da gerçekleşebilir.

moss graffity
Görsel Kaynak: Pinterest

Yosun Grafiti İçin Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Noktalar

Yosun grafitimizi hazır hale getirdik veya hazırlamaya karar verdik. Bizi en çok uğraştıracak noktalar nelerdir ve en hayati detaylar hangileridir? Öncelikle, tüm detayları en ince ayrıntısına kadar hazırlasanız da, grafitinizde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Yosunlar büyümeyebilir, yer yer çürümeler ya da dökülmeler oluşabilir. Bunun birkaç nedeni vardır ve en önemli sebepleri aşağıda sıralanmıştır.

Moss Graffiti sanatı
Görsel Kaynak: Incredipedia

Güneş faktörü

Yosun grafitisi için hem fazla güneş hem de eksik güneş zararlıdır. Ancak fazla güneş, daha büyük bir sorun teşkil eder. Çünkü yapay ışıklandırmalarla güneş eksikliği telafi edilebilir; fakat fazla güneşin telafisi yoktur. Fazla güneş alan yosunlar büyümez. Bu durumu yaşamamak için mümkün olan en mantıklı adım, güneşlenmenin fazla olmadığı bir duvar seçmektir.

duvarda yosun sanatı
Görsel Kaynak: TripAdvisor

Pürüzsüz yüzey

Yosun grafitisi için yüzey seçiminin öneminden bahsettik. Eğer yüzeyiniz seramik veya cam gibi pürüzsüz bir yapıdaysa, yosunlar yetişmeyecektir. Yosunların büyüyebilmesi için tutunma ihtiyaçları vardır. Yapıştırıcı kullanmadığımızı düşünürsek, dik yüzeylere tutunabilen yosunların pürüzlü yüzeylere ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, aşırı alkalin bir yüzey de yosunların seveceği bir yapı değil. Harçla kaplı ve yeni beton yüzeyler, bu nedenle yosun yetiştirmek için uygun değildir.

duvardaki yosunları sulama
Görsel Kaynak: Misiunea Casa

Nem eksikliği

Nem, yosunun büyümesi için en önemli faktörlerden biridir. Eğer nemli bir ortamda yosun yetiştiriyorsanız, işiniz oldukça kolay olacaktır. Eğer yosunlarınız büyümüyor veya sararıyorsa, muhtemelen nem konusunda bir eksiklik yaşıyorsunuzdur. Bunun üstesinden gelmek için grafitinizi yaz dönemlerinde her gün, diğer zamanlarda ise haftada 2 kez sulamanız gerekir. Böylece nem eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.

Tüm bu önemli detaylara dikkat ediyor ancak yine de grafitinizin yetişmesini göremiyorsanız, sorun muhtemelen yosunlarınızın yanlış seçilmiş olmasıdır.

Grafitiyi duvardan nasıl çıkarabilirim?

Eğer grafitiniz duvarınızda istemediğiniz bir duruma geldiyse ya da değiştirmek istiyorsanız, kullanabileceğiniz birkaç yöntem var. İlk olarak, basınçlı su ile başlayabilirsiniz. Öncesinde yosunlarınızı kazıyıp, tel bir fırça yardımı ile duvardan ayırmanız gerekiyor. Ardından, basınçlı su kullanarak duvardaki kalıntıları temizleyebilirsiniz. Birkaç hafta boyunca duvarı gözlemlemeyi de unutmayın, böylece yeniden yeşerecek kısımlar olduğunda hemen müdahale edersiniz.

Bir diğer etkili yöntem ise limon kullanmaktır. Bir miktar suya sıkılmış limonu çıkarmak istediğiniz alanların üzerine sıkın ve 1 gün bekletin. Sararmaya başlayan yosunları tel bir fırça ile duvardan kazıyıp, su ile temizleyin. Bunun dışında kimyasal temizleyiciler de kullanabilirsiniz; ancak biz bunları önermiyoruz. Zira bu sanatın amacı doğayı kendi sanat anlayışımızla harmanlamak, kimyasal temizleyiciler bu felsefeye aykırıdır.

Yosun grafiti hakkında bu kadar bilgi edindikten sonra en güzel örneklerinin göz atmak gerek!

hayvan figürlü grafiti
Görsel Kaynak: home valley

Doğanın tahribinin arttığı günümüzde, yosun grafiti de bu konuya daha fazla eğilim gösteriyor. Çalışmalar çok çeşitli olabiliyor; hayvan figürleri ve çeşitli mesajlar sıklıkla kullanılıyor.

yeşil grafiti
Görsel Kaynak: carlyschmitt wordpress

Küçükten büyüğe pek çok yüzey için uygun bir yosun grafitisi bulmak mümkün.

yosun grafiti
Görsel Kaynak: Graffiti Inspiration

İnsan figürleri de bir o kadar popüler. Bu figürlerin bazıları el çizimi, bazıları ise kalıplar çıkarılarak yapılıyor ve kalıpların içleri renklendiriliyor.

moss grafiti
Görsel Kaynak: Decomagia Hobby Show

Yosun grafitisi her yere ve her köşe başına ayrı bir hava katıyor.

yosundan grafiti
Görsel Kaynak: Amino Apps

Kalıplar sayesinde detaylı çalışmalara ulaşmak oldukça kolay.

Görsel Kaynak: Armorbelle

İster büyük tablolarda ister küçük şekillerde, bu canlı ve kolay tasarım, sizin zevkinize ve alanınızın boyutuna göre şekillenmektedir.

yosundan sanat
Görsel Kaynak: Milleunadonna

Bazı sanatçılar, hayran bırakıcı eserleri ile bu alanda ün kazanmaya başladılar bile.

moss-graffiti-face
Görsel Kaynak: ultra kulture

Fotoğraflarla Ev Dekorasyonu için Kişiye Özel Tablolar

Sonbahar Esintisini Evlere Taşıyacak 7 Dekorasyon Ürünü

Evlere Bahar Havası Katacak Dekorasyon Önerileri