Nasıl Yapılır?

Uzun Süre Açık Kalan Bilgisayarda RAM Neden Dolar?

Bilgisayarlar, birçok parçadan oluşan karmaşık cihazlardır. Tüm bileşenlerin birbirleriyle uyumu, bilgisayarın genel performansını da etkileyecektir. Bununla birlikte, bilgisayarın kullanım şekli de performans açısından oldukça kritik bir faktördür.

Sonuçta, bilgisayarlar sadece donanım unsurlarından ibaret olsalar da, bu donanımların çalışmasını sağlayanRAM neden dolar?” sorusunu inceleyeceğiz. Bilgisayarınızda ihtiyacınız kadar belleğin bulunması, sistemin genel performansını kayda değer derecede etkileyebilir.

RAM’in çalışma prensibini kavrayarak başlayalım. Random Access Memory olarak bilinen bellekler, sistemin istediği alanı rastgele sağladığı için bu ismi taşımaktadır. Bilgisayarınızda her bir oyun veya program çalıştırıldığında, bellekten bir alan talep edilmektedir.

İşletim sistemi, belirli ayarlamalar yaparak bu bellekteki alanı ihtiyaç duyan program veya oyunlara rastgele tahsis eder. Bellekteki bu ayrılan alanlara blok adı verilir. Her blok, parçalardan oluşur ve her parçanın bir adres numarası vardır. Veriler, bu parçaların içinde saklanır, fakat ulaşabilmek için adres bilgilere ihtiyaç duyulur.

Bunu daha iyi anlayabilmek için yukarıdaki görsele göz atabiliriz. Bellekteki ayrılan bloklara “site” denebilir. Blok içindeki parçaları ise, site içerisindeki “evlere” benzetebiliriz. Blok adresleri de bu durumda evlerin kapıları olacaktır.

Belleğin çalışma sürecinde, gerekli alanın belirli bir programa tahsis edilmesinin ardından, program ve kullanıcı veriye ulaşmak ister. Bu nedenle, işletim sisteminin parçaların adreslerini bilmesi gerekir. Adresi bilinmeyen verilere işletim sistemi asla erişemez.

RAM dolma sorunu

RAM neden dolar sorusunun cevabı burada ortaya çıkıyor. Gerçekten sorun bizler kadar basit değil. İşimiz bittiğinde kapattığımız oyun veya programdan çıkmalıyız, aksi takdirde normalde bellekte ayrılan alanın boşa çıkması gerekir.

Fakat uygun şekilde derlenmemiş bazı oyun veya programlar, kapatıldığında bu ayrılan alanı boşaltmayı unutur ve parçaların içindeki adres bilgilerini kaybeder. Adresler kaybolsa da, içerisindeki veri kaybolmaz. Dolayısıyla, bellek bu alana erişemez ve başka bir program için bu alanı ayıramaz. Ancak açık kalan bu parçalar, halen bellekte yer kaplamaya devam edecektir.

Bu tür durumların normal şartlar altında oluşması pek olası değildir. Fakat bilgisayar uzun süre açık kaldığında ve birçok program çalıştırıldığında, bu durumun yaşanma ihtimali de artmaktadır. Hatta bazen program çalıştırılmadığında bile, belleğin dolu olmasının sebepleri arasında bu durum sayılabilir. Bu sorunun çözümü ise, bilgisayarınızı yeniden başlatmaktan geçiyor. Böylelikle belleği temizleyebilirisiniz.

Bilgisayarınızda ne kadar fazla RAM varsa, programlar için o kadar geniş bir alan ayırabilirsiniz. Bu nedenle belleklerdeki alanlar oldukça önemlidir.