Nasıl Yapılır?

Terrarium Nedir ve Nasıl Yapılır? (Adım Adım Rehber)

Kendi minyatür bahçenizi ya da ormanınızı evinizde görmek ve bunu masanızda sergilemek istemez misiniz? İşte tam da bu nedenle teraryum, aradığınız şey! Bu yazıda “Teraryum nasıl yapılır?” sorusuna yanıt verecek ve teraryum bakımı konusunda ayrıntılı bilgiler sunacağız.

Teraryum, kara ortamında bir akvaryum olarak tanımlanabilir. Şeffaf ve sağlam kaplar içinde canlılık sunan bu minyatür yaşam alanları, 1830’larda botanik tutkunu Dr. Nathaniel Ward’ın Londra’nın kirli hava koşullarında bitkilerin yetişmesi konusunda yaptığı gözlemlerle ortaya çıkmıştır.

tumblr_mpoh2sPNeQ1qib6buo1_1280

O dönemden itibaren, iç mekanlarda zor yetişebilen bitkileri koruma altına alarak, eşsiz bir doğal alan oluşturulmaya başlandı. Son bir yıldır ülkemizde oldukça popüler hale gelen botanik akımda, bitkiler ve bazı böcekler, değişik formlardaki akvaryumlarda ya da fanuslarda yetiştirilmekte ve bu çiçek toplulukları teraryum adıyla anılmaktadır. Peki, teraryum nasıl yapılır? Bakımı nasıldır ve fiyatları nedir? Bu soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.

Teraryum Nasıl Yapılır?

Evde teraryum yapmak hiç de zor değil. Kolayca temin edebileceğiniz malzemelerle kendi küçük ekosistem ortamınızı oluşturabilirsiniz.

Malzemeler

Evde teraryum yapma süreci kolaydır. İşte, temin etmeniz gereken malzemeler:

  • Cam bir kap, fanus, büyük bir ampul vb.
  • Çakıl taşları ya da küçük taşlar
  • Aktif kömür, mangal kömürü
  • Torf toprak
  • Teraryuma uygun bitkiler
  • Süsleme malzemeleri

Terrarium Yapımı

How-To-Terrarium (1)

1. Adım

Teraryumunuzu kendiniz yapabilir ya da hazır alabilirsiniz. Öncelikle, bir fanus, kavanoz veya herhangi bir kap edinmeniz gerekiyor. Büyük boy kavanozlar veya cam demlik teraryum için uygun olacaktır.

Seçtiğiniz kabın yeterli derinlikte ve genişlikte olması önemlidir. Kabın boyutu çok önemli değil, küçük teraryumlar da oldukça etkileyici görünebilir.

Küçük kaseler, eski çay fincanları ya da yeşil bir görünüm sağlamak istediğiniz her türlü kap da kullanılabilir. Temizlenmiş kabımız artık mini bahçemiz için hazır!

How-To-Terrarium (3)

2. Adım

İlk adımı tamamladıysanız, ikinci adımda kabın altına çakıl taşları veya küçük taşlar ekleyin. Bu, sadece estetik açıdan değil, ekosistemimizin temel taşını oluşturan önemli bir ayrıntıdır.

Alt kısımda yer alan taşlar, kabın zemininde biriken suyu buharlaştırarak bitkinizin köklerinin çürümesini engeller.

Ayrıca, köklerin çürümesini engelleyerek drenaj sağlar.

How-To-Terrarium (4)


3. Adım

Çakıl taşlarından daha ince olan aktif kömürü, taşların üzerine serpiştirin. Bu, toprağın tazeliğini korumaya yardımcı olur.

Kömür teraryumda neden önemli bir rol oynar? Çünkü, içerisinde ve toprağında oluşabilecek bakterileri engelleyerek, küf oluşumunu önler.

How-To-Terrarium (5)

4. Adım

Kömürlerin üzerine torf koyup elinizle bastırın. Torf, tamamen organik ve toprak düzenleyici bir üründür. Her türlü bitkinin yetiştirilmesinde kullanılabilen ve ideal bir büyüme ortamı sunar.

Sonrasında, minik çukurlar açarak bitkilerinizi kabin içine yerleştirebilirsiniz. Bu noktada tamamen sizin hayal gücünüz ve zevkiniz önemlidir.

How-To-Terrarium (2)

Artık teraryumunuz hazır! İçerisine dilerseniz farklı bitkiler ve figürler ekleyerek hayalinizdeki minyatür bahçenizi oluşturabilirsiniz. Şimdi, nasıl isterseniz o şekilde hayal gücünüzü serbest bırakın!

DIY-Terrarium

 *Görseller lingeringdaydreams’den alınmıştır.

Son olarak, çeşitli etkileyici teraryum örneklerine göz atmak ve “Butik Çiçekçilerin Hazırladığı 10 Tasarım Harikası Teraryum” yazısını okumak için tıklayın.

Terrarium Bitkileri

Kendi teraryumunuzu yapmayı düşünüyorsanız, “Teraryumda hangi bitkileri kullanabilirim” sorusu aklınızda olabilir. Seçtiğiniz bitkilerin yoğun nemli ortamları sevmesi, rüzgardan ve doğrudan güneş ışığından uzak durması gerektiğini unutmayın.

Caladium bicolor, Japon Şemsiyesi olarak bilinen Cyperus alternifolius, Dracaena sanderiana, Acanthaceae, Arapsaçı, Ficus pumila, küçük eğrelti otları, Etebur bitkilerinin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gibi suyu seven ancak suda yaşamayan bitkiler teraryum için oldukça uygundur.

Terrarium Bakımı

Teraryumun bakımı dikkat gerektirir ama çok zor değildir. Bazı temel unsurlara özen gösterildiği sürece bitkileriniz uzun yıllar boyunca göz alıcı kalmaya devam edecektir.

teraryum bakımı
*İnfografik için kullanılan görseller wikihow sitesinden alınmıştır.
  • Teraryumda en önemli nokta bitkilerinizi iyi tanımaktır. Nemi seven ama aşırı su alarak çürüme riski taşıyan bitkiler için sulama yaparken dikkatli olun. Doğrudan sulamak yerine, fısfıslı bir sulama aleti kullanmak daha uygun olur.
  • Teraryum, oldukça az su ile idare etmektedir. İçindeki düzenek, sürekli nemli kalması için tasarlanmıştır. Bu nedenle fazla su verirseniz bitkiniz zarar görecektir.
  • Sulama zamanının ne kadar doğru olduğunu anlamak için çakıl taşlarınıza bakabilirsiniz. Aşırı sulama sonucunda teraryum içinde çürüyen bölgeler ortaya çıkabilir.
  • Her bitkide olduğu gibi teraryum bitkilerinde de çürüyen bölgeler görüldüğünde, bu kısımlar temiz bir kesici alet ile kesilmelidir. Böylelikle bitkiler tüm enerjisini sağlıklı kısımlarına yönlendirebilir.
  • Bir başka önemli husus ise teraryumunuzun doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasıdır. Ancak, bu bitkinizin karanlıkta tutulması gerektiği anlamına gelmez. Aydınlık, fakat ısı kaynaklarına uzak bir ortam sağlanmalıdır. Bitkiler temiz havaya ihtiyaç duyar, bu nedenle kapalı bir tıpası varsa, sık sık açarak temiz hava geçişini sağlamalısınız.
  • Bitkinizin toprağının besin değerini yüksek tutmak istiyorsanız, 2-3 ayda bir üstteki torf kısımlarını tazeleyebilirsiniz; ancak kesinlikle gübreleme yapmamalısınız.

Terrarium Fiyatları

Her şey çok güzel, evimde minyatür bir doğa istemek oldukça keyifli, ancak kendi başıma yapamam diyorsanız, satın alabileceğiniz teraryumlar farklı fiyat aralıklarında mevcuttur.

Genel olarak, fiyatlar 100 liradan başlamaktadır ve işçilik ile bitkilerine göre değişerek 2.000 liraya kadar çıkabilmektedir.

çiçek sepeti teraryum çeşitleri
Sıkça Sorulan Sorular;

Teraryumumun camı buharlandı, bu ne anlama geliyor?

  • Muhtemelen fazla su vermişsinizdir, teraryumun kapağını birkaç saat açık bırakarak nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Teraryumumun camında yosun belirdi, ne yapmalıyım?

  • Doğrudan güneş ışığı teraryum için uygun değildir. Bitkinize zarar vermeden camı temizledikten sonra daha gölgeli bir alana taşımalısınız.
cam teraryum
Lodos Teraryum

Fanus içerisinde, bakımı kolay özel tasarım teraryum.

İçeriğindeki bitkiler;

Crassula Hobbit: 1 adet
Sedum Burutti: 1 adet
Hovartia Zebrina: 1 adet

Fiyat Bilgisi için TIKLAYINIZ

armut teraryum
Poyraz Terrarium

Armut şekilli cam kap içerisinde hazırlanmış özel tasarım teraryum.

(Not: Teraryum doğrudan güneş almamalı, ancak aydınlık bir ortamda muhafaza edilmelidir.)

İçeriğindeki bitkiler;

Pachypadium Sundersii: 1 adet

Sinocrasula Crassimus: 1 adet

Crassula Rubetris: 1 adet

Fiyat Bilgisi için TIKLAYINIZ

doğum günü çiçeği
Teraryum Doğum Günü Partisi

Şık saksıda oluşturulmuş, bakımı kolay sukulent ve kaktüslerle hazırlanmış bir teraryum.

İçeriğindeki bitkiler;

Kuru bitkiler

Maket evler

Değişen bitki türleri

Fiyat Bilgisi için TIKLAYINIZ