Terasium Masası Yapımı: Sukulentlerle Şıklık Katıyoruz!
Kendi ellerinizle evinizin en pratik ve şık sehpasını yapmaya ne dersiniz? Kalem ve kağıdınızı hazır edin, not almaya başlayın. İşte karşınızda teraryum sehpa yapımı!
Succulent (sukulent) merakı ve teraryum trendi hız kesmeden devam ediyor. Bu sefer teraryumlar, sukulentlerle birleşerek evinizin en dikkat çekici eşyanız olmayı hedefliyor! Eğer salonunuzun ortasında el emeğinizle yapacağınız bir sehpa ve bu sehpanın içinde canlı çiçekler olmasını istiyorsanız, adım adım size rehberlik edeceğiz!
Teraryum sehpa yapmanın iki ayrı yöntemi var. Birinci yöntem, sehpanızı kendiniz tasarlamak; ikinci yöntem ise, mevcut sehpanızı bulundurduğunuz konsepte uygun şekilde değiştirmek. Evinizde kullanmak istemediğiniz bir sehpa olup olmadığını bilemediğimiz için, bu yazımızda sıfırdan bir sehpa yapma adımlarını paylaşacağız. Öncelikle gerekli malzemeleri sıralayalım.
Gerekli Malzemeler:
1 adet 75 x 40 cm (yaklaşık 29.75 x 15.75 inç)
2 adet 75 x 9 cm (yaklaşık 29,75 x 3,5 inç) kontrplak
2 adet 37 x 9 cm (yaklaşık 14.75 x 3.5 inç) kontrplak
(Bu ölçüler ihtiyacınıza göre değişebilir.)
- 4 adet galvanizli köşe bağlantı parçası
- 6 adet galvanizli 10 cm çelik braket
- 34 x 20 inç boyutunda temperli cam
- Camu sabitlemek için büyük şeffaf lastik tamponlar
- Zımba tabancası, matkap, tornavida
- Muşamba, makas
- Teraryum malzemeleri
2-2,5 cm boyutunda çakıl taşları, aktif kömür, saksı toprağı, torf, ve fısfıs şişesinde su
Yapım aşamasına geçelim. Başlamadan önce malzemelerinizi mutlaka kontrol edin. Eksik malzeme fark ederseniz, bu süreçte zorlanabilirsiniz. Malzemelerinizi temizleyin ve kullanım için hazırlayın. Şaheserinizi yapmaya artık hazırsınız!
Daha sonra bu köşeleri matkap ile vidalayarak sabitliyoruz. Tüm köşeleri iyice sabitledikten sonra kutunun alt kısmını oluşturmaya geçebiliriz.
Kutunun altını sıkıca sabitlediğinizden emin olun. Bu işlem için bir yapıştırıcı da kullanabilirsiniz. Köşeleri yapıştırdıktan sonra kutunun alt kısmını kolayca sabitleyebilirsiniz.
Kutunun altını sabitledikten sonra çelik braketleri vidalamaya başlayabilirsiniz. Uzun kenarlara eşit aralıklarla 2’şer, kısa kenarlara ise birer tane parantez sabitleyeceksiniz, yukarıdaki fotoğraftaki gibi.
Sonrasında kutunun iç kısmını muşamba ile kaplamalısınız. Seçtiğiniz muşamba ince olmamalıdır. Ağır hizmet tipi bir muşamba kullanmalısınız; aksi halde zarara uğrayabilir ve zeminine su ya da toprak sızabilir.
Muşambayı kutunun içine düzgün bir şekilde yerleştirip büyük zımba ile kutunun dışına doğru zımbalayın. Ardından fazla kalan parçaları bir makasla keserek düzeltin.
Şimdi ise sehpaya sabitleme işlemine geçiyoruz. Bunun için öncelikle sehpanızı düz çevirerek üzerindeki camı sabitleyen tüm vidaları çıkarın. Camı düzgünce kaldırın ve kullanmayı düşünüyorsanız temizleyip kuruması için bırakın.
Ardından hazırladığınız muşamba kaplı kutuyu sehpa içine yerleştirip sabitleyin.
Şimdi teraryum üretim aşamasına geçelim. Kutunun içine önce çakıl taşlarını yayın. İnce bir katman halinde her tarafı kapladığından emin olun. Çakıl taşı katmanınız 2,5 – 3 cm derinliğinde olmalıdır.
Sonra orkideler için kullanılan torflardan ince bir katmanı üstüne dökün ve elinizle eşit şekilde dağıtın.
Üstüne biraz kömür parçaları da eklemeyi unutmayın. Bahçecilikte kullanılan kömürleri tercih etmeyi ihmal etmeyin. Torf ile kömür parçalarını hafifçe birleştirerek iç içe geçiriniz. Ancak tüm karışımı karıştırarak çakıl taşlarını yukarı taşımamalısınız.
İçindeki karışımın üzerine 2 – 3 cm kalınlığında saksı toprağını dökerek çiçekler için uygun bir zemin oluşturun.
Sonrasında saksılarından çıkardığınız sukulentlerinizi arzu ettiğiniz yerlerde bu toprağa ekleyin. Floral tasarımınızı tamamladıktan sonra farklı figürler, taşlar veya aksesuarlar ekleyerek süslemeyi unutmayın.
Sukulentlerinizi nasıl yetiştireceğinizi ve çoğaltacağınızı öğrenmek için Sukulent Rehberi İçin Tıklayın!
Her şey tamamlandıktan sonra bitkilerinizin üzerine sık sık su püskürtün. İşte neredeyse hazır!
Son adımda camı sehpanın üzerine yerleştiriyoruz. Bu işlem dikkatlice yapılmalıdır. Temperlenmiş cam levhayı sehpa üzerine sabitlemek ve çiçeklerin biraz üstünde tutmak için sehpa kenarlarına büyük şeffaf lastik tamponlar yerleştirin.
İşte, her görenin hayran kalacağı mükemmel bir sehpa yaptınız. Kendinizle gurur duyabilir, bakıp bakıp mutlu olabilirsiniz. Elbette, bu kadar emeklerinizi boşa gitmemesi ve sehpanızın uzun yıllar boyunca güzel kalması için sukulentlerinize iyi bakmalısınız. Teraryum bakımı oldukça basittir. Teraryum bakımını anlattığımız yazımızı dikkatlice okumanız ve her 32 haftada bir sehpanızın camını kaldırarak fısfıs ile çiçeklerinizi sulamanız yeterli olacaktır.
Fotoğraflar Martha Stewart Living ™ Koleksiyonundan alınmıştır.
Teraryum Sehpa Örnekleri
Sehpanızı yaptıktan sonra onunla böyle bir zafer pozu paylaşmadan olmaz, değil mi? Sonuçta bu, emek şartı, bir yorgunluk kahvesi hak etti!
Beyaz renkli ve metal tasarımlara olanlar için dökümlü sukulent çeşitleri ile yapılandırılmış sehpalar mükemmel bir tercih olabilir. Spor ve şık bir dekorasyona sahip olmak isteyenler için uygun olup, ferah kış bahçeleri için de harika bir parça olabilir.
Çalışma masalarına canlılık katmak isteyenler için, çekmecesinde teraryum olan bir masa önerisi. Masanın üst kısmı kesilerek camdan bir platform oluşturulmuş. Gerçekten muhteşem bir stil!
Günlük kullanım için uygun ve şık bir sehpa tasarımı. Farklı renk ve türde en az 10 çeşit sukulent var!
Önceki sehpalarla farklı olarak, bu tasarım küçük tepe olarak konumlandırılan sukulentlerle tamamlanmış. Farklı ve sade bir görünüm için koyu renkli ahşap üzerine hafifçe yerleştirilmiş dik formlu sukulentler kullanabilirsiniz.
Sukulent sehpalarınızı dilediğiniz şekilde tasarlayabilirsiniz. Düz konumda veya arka planda sukulentleri tercih edebilirsiniz. Ancak sarkan sukulentlerin zamanla yapraklarını dökebileceğini ve daha fazla tozlanabileceğini unutmayın.
Taşlarla oluşturup üstüne oturttuğunuz sukulentlerinizi süslemeyi ihmal etmeyin. Unutmayın ki teraryum sadece bitkilerden oluşmaz; figür ve aksesuarlar ekleyerek tasarımınızı zenginleştirebilirsiniz.
Dilerseniz, tüm yanları camla kaplanmış bir teraryum sehpa da yapabilirsiniz. Bitkilerin hava alabilmesi için birkaç delik açmayı ve zaman zaman havalandırmayı unutmayın.
Sukulent sehpaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Evinizin bir köşesinde kendi el emeğinizle yaptığınız bir sehpa bulunsun ister misiniz, yoksa hazırını mı tercih edersiniz?
Ofis veya evdeki masalarınızı süsleyebileceğiniz farklı teraryumlar için ÇiçekSepeti‘nin teraryum kategorisine göz atabilirsiniz.
Dikkatinizi çekebilecek daha fazla el yapımı sukulent ürünü: