Nasıl Yapılır?

Slayt Nasıl Yapılır? En İyi Slayt Programları

Slayt yapma yeteneklerinizi geliştirerek elinizdeki bilgileri daha etkili bir şekilde bir topluluğa veya kuruma aktarabilirsiniz. Slayt yapımında hangi adımlar izlenmeli? Hangi slayt uygulamaları mevcut? 2020 yılı için en iyi slayt programı hangisi? Gibi merak ettiğiniz tüm bu soruların yanıtları için Slayt Hazırlama Rehberi ile karşınızdayız.

Sunum hazırlamanın en önemli gerekliliklerinden biri araştırma tekniklerinizi geliştirmektir. DuckduckGo, Yandex ve Google gibi arama motorlarından faydalanarak slayt içeriğinizi oluşturabilirsiniz. Ardından Microsoft PowerPoint kullanacaksanız şu adımları izleyin.

Programı açtıktan sonra siyah kutucuk içerisindeki Dosya sekmesine tıklayın. Ardından kullanmak istediğiniz temayı seçmek için yeşil kutucuğun içindeki alanı kullanın.

Seçtiğiniz temayı belirlendikten sonra Slayt yapma sürecinin ilk aşamasını tamamlamış olursunuz. Mavi kutucukta bulunan Ekle sekmesine tıklayarak fotoğraf, video, müzik, infografik, tablo gibi birçok araca hızlıca ulaşabilirsiniz.

Slayt yapımının aşamaları

Yeni bir sayfa eklemek için soldaki sayfaya sağ tıklayarak Yeni Slayt seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Yeni sayfa eklendikten sonra dilerseniz Tasarım sekmesi üzerinden tercih ettiğiniz şablonun dışında bir sayfa tasarımı seçebilirsiniz.

Yeni Slayt seçeneğinin altında bulunan Düzen seçeneği ile sayfanızın yerleşimini hızlı bir şekilde değiştirebilirsiniz. Bu sayede kullanacağınız materyalleri daha düzenli bir şekilde yerleştirip, açıklama satırlarınızı daha pratik bir şekilde özelleştirebilirsiniz.

Slayt yapma iş akışı

Temel işlemlerin dışında, sunumda kullanmak istediğiniz materyallere bağlı olarak sayfa sayısını ve düzenini belirledikten sonra içeriğinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. PowerPoint dışında Google Slides ile de hızlı bir şekilde slayt hazırlayabilirsiniz. Böylece Slayt yapma süreci hakkında bilgi verdik.

Slayt yapma dendiğinde herkesin aklına Microsoft PowerPoint gelir, ancak çeşitli alternatifler de mevcut. Herhangi bir yazılım yüklemeden tamamen çevrimiçi olarak slayt hazırlama imkanı sunan Google Slides son dönemde oldukça rağbet görmektedir.

Ek olarak Google Slides, Apple Keynote, Slidedog ve Visme gibi yazılımlarla slayt hazırlama aşamalarını hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Ayrıca Prezi, Zoho ve Clideo gibi web sitelerinden faydalanabilirsiniz.

En iyi slayt programı hangisi? sorusunun cevabı genellikle yıllardır PowerPoint olarak verilmektedir. Ancak Google Slides ve Mac kullanıcıları için Apple Keynote yenilikçi özellikleri ile öne çıkmaktadır.

En iyi slayt programı

Microsoft Office lisansınız yoksa alternatif olarak Google Slides’ı tercih etmek size çok sayıda avantaj sağlayacaktır. Google Slides, ücretsiz olarak sunulmakta ve geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır, dolayısıyla Office ürünlerine göre daha fazla avantaja sahiptir.

Slayt hazırlarken dikkate almanız gereken en önemli şey görselliği ön planda tutmaktır. Araştırdığınız konudaki infografik, grafik ve çeşitli fotoğrafları, izleyiciyi sıkmadan slayta eklemeniz önemlidir.

Slayt hazırlamanın ipuçları

Sunum için kesin bir zaman diliminiz yoksa, araştırdığınız konuya bağlı olarak slayt sayısını belirlemeli ve her bir slayt için kendinize belirli bir süre ayırmalısınız. Ayrıca sunum konusuna ilişkin slayt temanızı da belirlemek, dinleyicilerin slayta daha iyi odaklanmasını sağlayacaktır.

PowerPoint veya benzeri bir slayt yapma yazılımı kullanıyorsanız, sunum yapacağınız bilgisayardaki sürümün ne olduğunu kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Aksi halde slayt ile ilgili sorunlar yaşama ihtimaliniz vardır. Bu nedenle, her yerden erişilebilir olan slayt hazırlama web sitelerini kullanmanızı öneririz. Slayt süresi, konuya göre değişiklik gösterse de genellikle 20 dakikalık bir süre, hem dinleyiciler hem de sizler için uygun bir zaman dilimi olacaktır.