Nasıl Yapılır?

SGK Gelir Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan gelir testi, birçok kullanıcı tarafından büyük bir merakla karşılanmaktadır. Bu konuda sizler için “SGK Gelir Testi nedir? SGK Gelir Testi nasıl yapılır?” sorularına yanıt veren bir rehber hazırladık. İşte konuyla ilgili ayrıntılar…

SGK’nın talep ettiği Gelir Testi, çalışan veya çalışmayan her birey için uygulanması gereken bir prosedürdür. Bu süreç sayesinde, gelirleri olan ve olmayan bireyler, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilme imkanına sahip olmaktadır.

Sigortası olmayan veya Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmeyen vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri amacıyla çıkarılan yönetmelik, yapılacak gelir testi sonucuna göre kişilerin sigorta kapsamına girip girmeyeceğini belirlemektedir.

Kişiler öncelikle Sosyal Sigortalar Kurumu’na gerekli başvuruyu yapmalıdır. Başvuru esnasında, T.C. Kimlik Kartı veya onun yerine geçebilecek bir belge bulundurulması zorunludur. Başvurunun ardından, kişinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına girip girmediğini belirlemek amacıyla gelir testi gerçekleştirilir.

SGK Gelir Testi uygulamasında dikkate alınacak unsurlar şunlardır:

  • Aynı hane içinde yaşayan bireylerin ortak gelirleri (anne, baba, eş, kardeş, çocuk),
  • Hane kendi evinde oturuyorsa veya kira ödemeden başka bir evde kalıyorsa, evin rayiç bedelinin 240’ta biri,
  • Hane halkının başka bir taşınmazı varsa, bu taşınmazların rayiç bedelinin 240’ta biri, eğer kirada ise kira bedeli,
  • Binek otomobil veya ticari amaçlı binek aracın rayiç bedelinin 120’de biri,
  • Eğer varsa, hane halkının bankada bulunan mevduat hesaplarının aylık faiz geliri iki katı,
  • Sürekli alınan burs veya yardım gibi ödemelerin aylık ortalaması,
  • Eğer sahip olunuyorsa, büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların ve bunların il veya ilçe Tarım Müdürlükleri tarafından belirlenen aylık gelirleri,
  • Tüm bunların dışında mevcut diğer gelir kaynaklarının toplamı.

Peki, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın. Daha fazla içerik için ShiftDelete.Net YouTube kanalına abone olabilir ve sosyal medya hesaplarımıza göz atabilirsiniz.