Sahte altını anlayabilmenin püf noktaları nelerdir?
Altın fiyatları hızla yükseliyor. Parası olan vatandaşlar ise, paralarının değerini korumak amacıyla yatırımlarını altına yönlendiriyor. Ancak bazı kötü niyetli kişiler, altın almak isteyen vatandaşları dolandırmaya çalışıyor. Peki, sahte altın nasıl ayırt edilir? Gerçek altını sahte altından ayırmak mümkün mü? İşte bu konudaki tüm detaylar…
Sahte altın nasıl ayırt edilir? Püf noktalarıyla sahte altını ayırt etmek için yapılması gerekenler!
Dolandırıcılar her yerdeler! Sahte euro ve dolarlardan sonra şimdi de altın dolandırıcılığı yaygınlaştı. Peki, sahte altını nasıl tespit edebilirsiniz? Öncelikle, her kuyumcudan altın almanızı tavsiye etmiyoruz. Bu nedenle, daha önce alışveriş yaptığınız güvenli bir kuyumcudan ya da bu işte kurumsal olan kuyumculardan altın alım yapmalısınız. Özellikle gram, çeyrek ve işlenmemiş altın alımları için bu hususa dikkat edilmesi önemlidir.
Peki, satın aldığınız bir altını nasıl test edebilirsiniz? İlk olarak herkesin aklına filmlerdeki ısırma testi gelebilir. Bu test kısmen işe yarar ancak genellikle düşük kaliteli sahte altınları ayırt etmekte etkilidir. Kaliteli bir sahte altın için daha fazla test yöntemi mevcuttur. Şüpheli altını bir cam yüzeye atın ve ardından gerçek olduğundan emin olduğunuz bir altını atarak seslerini karşılaştırın. Sahte altının sesi daha tok çıkacaktır.
İkinci olarak, porselen testi yapabilirsiniz. Evdeki sert bir porselen yüzeyine altını sürtün; gerçek altın, porselen üzerinde sarı ve ince bir çizgi bırakırken, sahte altın bir alaşım olduğundan iz bırakmak yerine porseleni çizecek ya da yüzeyini bozacaktır.
Ayrıca, mıknatıs testi de uygulayabileceğiniz seçenekler arasında yer alır. Altın manyetik olmadığı için mıknatısa yapışmamalıdır. Ancak bu test kesin bir sonuç vermeyecektir. Şüpheli altının yanına, gerçekliğinden emin olduğunuz bir altın koyarak farklı ışık şartlarında test edin. Gerçek altında ışık altında renk değişikliği görülmezken, sahte altında değişim olacaktır. Son olarak, altın üzerinde bulunan üretici ve 18-24 ayar damgalarını dikkatlice inceleyin.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın…