
Oturma Odanız için Şıklık Katacak Minderler
Oturma alanlarınızı kişisel tarzınıza uygun şekilde dönüştürmeye ne dersiniz? Bu yazıda, zevkinize hitap eden her çeşit baskıyla evde kendinize özel minder ve kırlentler nasıl yapabileceğinizi göstereceğiz.
Küçük ayrıntılarla eşyalarını ve mekanlarını değiştirmeyi sevenler bilir ki, bazen bir kırlent tüm evin atmosferini değiştirebilir. Sanki eve yeni bir hava katmış gibi hissedersiniz.
Koltuklar, evimizin vazgeçilmez parçalarından biridir. Bu nedenle, bir koltuk takımı evimizde en az 10 yıl boyunca bizimle diyalog kurar. Hatta pek çoğumuzun büyüdüğü evlerdeki koltuklar 25 yılı geride bırakmıştır. Bu arada günümüzde değişim isteği ve imkanı, annelerimizin zamanına göre daha fazladır. Belki her iki veya üç yılda bir koltuğumuzu değiştirip yenileyemiyoruz, ancak koltuklarımızın düzenini, dış görünümünü ya da tamamlayıcı dekorasyon ögelerini değiştirebiliyoruz. Bu noktada bize en geniş seçeneği sunan unsur ise, elbette kırlentlerdir.
Bu yazıda, evde zevkinize uygun kırlentlerin nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde anlatacağız. Yapıma geçmeden önce gerekli malzemeleri sıralayalım;

- Dondurucu kağıt (freezer paper)
- Makas
- Kumaş boyası
- Köpük fırça
- Düz bir yastık kılıfı
- Yazıcı (Çıktı almamız gerekecek)
- Ütü ve ütü masası
Öncelikle bazı malzemelerin ne olduğuna değinelim. İlk olarak dondurucu kağıdından bahsedelim. Yurt dışında oldukça popüler olan bu kağıt, baskı çalışmaları ve sanatsal etkinlikler için kullanılan bir malzeme. Pişirme kağıdına veya yağlı kağıda benzer. Kırtasiyelerde bulmak mümkün, fakat her kırtasiyede mevcut olmayabilir. Bu projede dondurucu kağıt oldukça kritik bir öneme sahip. Bu nedenle, bulamazsanız kendiniz nasıl yapacağınızı anlatacağız.
Dondurucu kağıt, yani freezer paper, yapılırken önce kullanacağınız tasarımı hazırlamalısınız. Ardından bu tasarımın bir A4 kağıdına çıktısını alıyorsunuz. Bunun için bir plastik çöp torbası da gerekli. Şeffaf olanları tercih etmenizi ya da beyaz torbaları kullanmanızı öneririz; aksi takdirde açık alanlarda baskılarınızı lekeleyebilirsiniz.

Çöp torbasının sap kısımlarını ve en alt kısmını düzgün bir şekilde kesiyoruz. Yan tarafı da dikdörtgen bir parça elde etmek için üstten alta kadar kesiyoruz. Baskı için hazırladığımız kağıdın boyuna uygun bir parça alıyoruz bu dikdörtgenden. Ayrıca uygun boyutlu iki parça pişirme kağıdı da kesiyoruz. Düz bir yüzeye (tercihen ütü masasına) önce pişirme kağıdını, üzerine çıktı aldığımız kağıdı ve onun üzerine de bir kat daha pişirme kağıdını yerleştiriyoruz. Yani çıktı aldığımız kağıdı iki pişirme kağıdı arasına yerleştirmiş oluyoruz.
Şimdi yastığımızı hazırlama aşamasına gelelim. Eğer yukarıda bahsedildiği gibi dondurucu kağıt hazırlamadan almışsanız, yazıcıdan çıktığınız kağıdın üzerindeki deseni kesin. Yazıcıdan çıkardığımız kağıdın parlak kısmı aşağı bakacak şekilde yerleştirin ve ütü ile üzerinden geçin. Parlak kısım ütü ile temas etmemelidir, bu detayı unutmayın.
Eğer yukarıda anlatılan işlemleri uygulayarak ilerlediyseniz, sadece deseni kesmeniz yeterli olacaktır.

Şimdi yapmamız gereken bir sonraki adım ütüleme. Hazırladığımız şablonu, ütü ile yastık kılıfına sabitleyeceğiz. Ütünün buhar modunu kapattığınızdan emin olun ve dondurucu kağıt kumaşa yapışana kadar birkaç kez ütüleyin. Bu ütüleme işlemini sağdaki görselde görüldüğü üzere tersten yapmalısınız.
Önemli uyarı: İç kısımları kesip çıkarmanız gerekiyor, yani asıl istediğimiz desen için bir boşluk oluşturmalıyız.
Eğer bir yastık veya kırlent kılıfınız yoksa, onun yapımına da yazımızın sonunda yer verdik, inceleyebilirsiniz.
Son aşamamız ise boyama. Boş kısma nazikçe boya uyguluyoruz. Bu işlem için köpük fırça kullanıyoruz. Taşırmamaya dikkat ederek yastığımızın son halini almasını sağlıyoruz! Boya kuruduktan sonra, kumaşın üzerinden şablonumuzu dikkatlice çıkarıyoruz.
Bu yöntemle evinizin her mevsimi için farklı bir tema oluşturmanız mümkün. Bahar için bir tema, yeni yıl için ise başka bir dekorasyon anlayışıyla oturma alanlarınızı zenginleştirebilirsiniz. Küçük bir maliyetle evinizi yenilemiş gibi hissedebilirsiniz.
Eğer kırlent kılıfını kendiniz yapmak istiyorsanız izlenecek adımlar şöyle:
Kırlent kılıfı yapmanın birçok yolu bulunmaktadır. Bunlardan biri ile başlamak için öncelikle istediğiniz boyuta karar verin. Ben kare bir kılıf yapacağımı düşünerek anlatıma devam ediyorum, ancak dilerseniz dikdörtgen olarak da tarifi güncelleyebilirsiniz. Boyutunuza karar verdikten sonra, kare olacak şekilde iki parça kumaş kesiyoruz.
Kırlentin dış yüzeyini içe gelecek şekilde iğnelerle birbirine tutturun. Yastığın üç kenarını dikdikten sonra bir kenarına fermuar dikin. Eğer fermuardan görünmemesini istiyorsanız, kırlent kılıfınızın arka kısmında kalacak şekilde dikebilirsiniz. Ardından ütü ile düzeltiyoruz. Ancak bu işlem biraz ustalık gerektirebilir. Dikişlerin düzgün olmasını sağlamak ve fermuarın potluk yapmaması için dikkatli olunması gerekiyor.
Daha pratik bir kırlent kılıfı yapmak isterseniz, gereken adımlar şöyle;
Bu minder kılıfında fermuar ya da düğmeye ihtiyaç yok. Yalnızca ütü, kumaş parçası, makas ve dikiş makinesi gerekiyor. Hatta dilerseniz el ile de dikebilirsiniz. O halde yapıma başlayalım.

Öncelikle dikdörtgen bir kumaş parçası kesiyoruz. Kumaş parçamızın uzun kenarı, kısa kenarın iki katından 10 cm fazla olmalı ki kareye yakın bir boyutta elde edebilelim. Kumaşı dış yüzeyi aşağı gelecek şekilde çeviriyoruz. Kısa kenarlardan 1,5 – 2 cm kadar kıvırıp ütü ile üzerinden geçiyoruz.
Bu işlem bizim için oldukça önemli. Eğer acemi bir dikişçiyseniz işiniz epey zorlaşabilir. Ütü sayesinde kumaş dikime daha uygun hale gelecektir. Sonrasında dikiş işlemini gerçekleştiriyoruz. Ardından dikişler alta gelecek şekilde dikdörtgenimizi ters çeviriyoruz ve kumaşı 3’e katlıyoruz. İki tarafın üst üste gelmemesine dikkat ederek 10 cm civarında bir boşluk bırakıyoruz. Sağdan bir kenar ve soldan bir kenarı ortada birleştirip bir kısmı diğerinin 100 cm kadar üstüne getiriyoruz.
Artık sona yaklaştık. Dikişsiz uçları da dikerek kapalı bir kare elde ediyoruz. Bu dikme işlemi için illa ki dikiş makinesi kullanmanız gerekmez. İsterseniz elde de dikebilirsiniz. Dikme esnasında köşelere makas ile hafif bir kavis keserek kılıfı ters çeviriyoruz. İşte bu kadar! Dakikalar içinde fermuarsız bir kırlent kılıfınız oldu!
Tamamen el emeği göz nuru bir çalışma değil mi? Bu şekilde yapılmış sayısız yastık kılıfı örneğini internette bulabilir ve kendi desenlerinizi kullanabilirsiniz. Daha fazla kendin yap yazısı için bloğumuzu takip etmeyi unutmayın.
Birbirinden farklı minder modellerine ÇiçekSepeti’nden ulaşabilirsiniz.
Belki ilginizi çekebilecek bazı D.I.Y blog yazıları: