Kurutulmuş Çiçeklerle Çerçeve Yapımı Nasıl Gerçekleştirilir?
Çiçekler kısa ömürlü değildir ve 3-5 günde solup gitmezler. İlk günkü renk ve şekillerine sadık kalarak, yıllar boyunca onları koruma ve saklama imkanı vardır.
Çiçekler, insanlara her zaman beklenenden daha fazla duygusal anlam katar. Hiçbirimiz bir kitabın arasına bir gül veya papatya koymadık mı? Sevgilinizin size ilk papatya buketini yıllar sonra bile hatırlayarak görebilmek, o güzel anılarınızı yeniden canlandırmak hakkında ne düşünürsünüz?
Hayatımızda birçok önemli çiçek bulunmaktadır. Bunlardan biri, sevdiğimiz kişiden aldığımız ilk çiçektir. Genellikle onu bir günlük sayfasında veya bir kitap arasında kuruturuz.
O günde gelen ve güzel günlerin sembolü olan isteme çiçeği saklanması da son derece önemlidir.
Bir diğer mühim çiçek ise düğünümüzde taşıdığımız gelin buketi‘dir.
Az sonra anlatacağımız yöntem ile düğün çiçeğinizi davetiyenizle birlikte çerçeveleyip, ölümsüzleştirerek saklayabilirsiniz.
O özel günden geriye saklanabilecek en güzel anılardan biri, muhtemelen bu olacaktır.
Peki, çiçeklerinizi en güzel halleriyle uzun yıllar boyunca nasıl saklayabilirsiniz? Elbette, çiçekler uygun şartlarda korunup muhafaza edilirse, bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür.
Çiçek nasıl kurutulur? Çiçek kurutma yöntemlerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Çiçeklerinizi çerçeveleyip saklamak için kullanabileceğiniz bir yöntem, çiçekleri olduğu gibi ya da yapraklarına ayırarak kurutup potpori yapmaktır. Ancak bu yöntem uzun ömürlü değildir.
Bu yöntemin yerine, şimdi bahsedeceğimiz yöntem daha nostaljik bir yaklaşım sunuyor.
Çiçekleri kalın kitapların arasında kurutarak, kurutulmuş çiçekleri çerçeveleyebilirsiniz.
Bu eğlenceli ve basit çerçeveleme işlemini çocuklarınızla da yapabilir; hem hayal güçlerini geliştirebilir hem de farklı bir aktivite gerçekleştirmiş olursunuz.
Çiçek çerçevelemek için ihtiyaç duyacağınız malzemeler:
Renkli, dağılmayan ve ince çiçekler
- Çiçeklerin yaprakları
- Makas
- Tutkal ya da su bazlı yapıştırıcı
- Yapıştırıcıyı sürmek için geniş yüzeyli bir fırça
- El yapımı ya da beyaz veya krem rengi kağıt
- Düz bir çerçeve (Daha fazla çerçeve kullanabilirsiniz)
- Bonus: Hayal gücü 🙂
Yapılışı:
Kendiniz topladığınız veya hediye gelen çiçekleri, henüz solmadan, kullanılmamış kalın bir kitabın veya eski ansiklopedilerin ortasında düzgünce yerleştirerek, kapağını nazikçe kapatıp bastırın.
Aynı kitapta birden fazla çiçek kurutabilirsiniz.
Dilerseniz bir gazete kağıdı arasına koyup sonra ansiklopedinin sayfaları arasına ekleyebilirsiniz. Bu sayede kitabı da renk değişiminden korumuş olursunuz.
Çiçekleri yerleştirirken, kat yerlerine dikkat etmelisiniz çünkü nasıl bırakırsanız öyle kuruyacaktır. Çiçekleri değil, yapraklarını da kurutmayı unutmamalısınız çünkü aranjmanınızda yapraklara da yer vereceksiniz.
Çiçeği koyduğunuz kitabın üzerine ağır bir cisim koyarak, çiçeklerin iyice preslenmesini sağlayın. Çiçeklerin kuruması birkaç hafta sürecektir. Henüz tam kurumadan kapağı açmamaya dikkat edin çünkü ıslak çiçeklerin yaprakları sayfaya yapışabilir ve kaldırırken kopabilir.
Çiçeklerin tam olarak kuruması, çiçek yapraklarının kalınlığına göre 2-4 hafta arasında bir zaman alacaktır.
Çiçekler ve yapraklar tamamen kuruduktan sonra, onları çerçeveleyeceğiniz kağıdın üzerine istediğiniz gibi yerleştirerek düzenleyin. Çerçeveleri üstüne yerleştirerek tam ölçü almaya çalışın; böylece fazla kalan dalları rahatlıkla görebilirsiniz.
Öncelikle yapıştırıcı kullanmadan bu işlemi yaparak, beğenmediğiniz ya da sığmayan yerlerde değişiklik yapma şansına sahip olun.
Kağıt üzerinde çiçeklere son şeklini verdikten sonra çerçevenin bir kenarını kaldırıp, yerlerini bozmadan tek tek fırça yardımıyla, 3 numaralı fotoğrafta gösterildiği gibi çiçek ve yapraklarını arkasına tutkal ya da su bazlı yapıştırıcı sürerek dikkatlice beyaz bir kağıt üzerine yapıştırın.
Burada beyaz kağıt yerine dilediğiniz başka bir kağıdı da kullanabilirsiniz. Çiçeklerinizin rengine uyumlu olabilecek sararmış gazete kağıtları veya el yazısı izlenimi verecek sayfalar ekleyebilirsiniz. Favori şiirinizi saman kağıda basıp, çerçevenizin içi için kullanabilirsiniz. Her şey sizin hayal gücünüze ve zevkinize bağlı.
Yapıştırıcı tamamen kuruduktan sonra, şekil vermek istediğiniz yerlerde dalları veya yaprakları sabitleyerek, makasla yavaşça kesin. Elinizle koparmaya çalışırsanız çiçek tamamen dağılabilir ve emekleriniz ziyan olur.
Ardından çiçeklerin üzerine yavaşça camı koyarak çerçeveleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Çerçevelediğiniz çiçeklerin kombinasyonu tamamen sizin hayal gücünüze bağlı; tek bir çiçek, farklı çiçekler içinde karışık bir düzen ya da sadece kurumuş yapraklardan oluşan bir aranjman yapabilirsiniz.
(Görseller; idiva.com)

Doğum günlerinizde, yıldönümlerinizde veya herhangi bir zamanda aldığınız çiçekleri kurumuş çiçek tabloları haline getirebilirsiniz.
Tamamen yaratıcılığınıza bağlı olarak, kendi özel tasarımlarınızı oluşturabilirsiniz. Sol taraftaki fotoğrafta olduğu gibi yıldönümünüzde gelen gülleri kurutup, bir fotoğrafınızla birlikte çerçeveleyebilirsiniz.
Yapacağınız adımlar, önceki çerçeve ile oldukça benzer. Ancak önce fotoğrafınızı bir hasır kumaşa yapıştırdıktan sonra, üzerine koparılan gül başlarını, fotoğraf etrafına kalp şeklinde yerleştirerek yapıştırabilirsiniz.

Artık kurutulmuş gülleri nasıl değerlendirebilirim, kurumuş güller ile ne yapılır diye düşünmeden, eşsiz bir kurutulmuş güllerden tablo yaratabilir, sevdiklerinizin hediyelerini uzun yıllar saklayabilir veya sevdiklerinize el yapımı hediyeler verebilirsiniz.
Kurutulmuş çiçeklerle yapılabilecek 5 ev dekoru için “Kurutulmuş çiçekler nasıl değerlendirilir?” yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.