Nasıl Yapılır?

Kağıttan Sukulent Yapımı: Örneklerle Adım Adım Rehber

Çiçek tutkunlarının yeni vazgeçilmezi olan sukulentler, çiçek bakma konusunda zorlananların da favorisi haline geldi. Bakımının kolay olması ve renkli yapraklarıyla göz alıcılıkları sayesinde bu eşsiz bitkileri, farklı bir şekilde görmeye ne dersiniz? Bu yazıda, kağıttan sukulent yapımına dair bilmeniz gereken her şeyi paylaşacağız.

Evimizde, işyerlerimizde hatta düğünlerimizde, kısacası her yerde bu bitkiyle sıkça karşılaşıyoruz. Ancak, sukulentlerin masa dekoru ve gelin buketi olarak kullanılan versiyonlarına olan ilgi günden güne artıyor.

  • Sukulent (succulent) nasıl yetiştirilir?
  • Çoğaltılır mı?

gibi soruların cevaplarını (Sukulent Rehberi) yazımızda bulabilirsiniz.

“Çiçek bakma konusunda pek yetenekli değilim” diyenlerin bile kolayca yetiştirebildiği sukulentlerin yapayları da gerçekleri kadar etkileyici. Üstelik, yapımı oldukça eğlenceli. Kendiniz evde kağıttan bir sukulent yapmak isterseniz, gereken adımları sizlere açıklayacağız. Hazırsanız, başlayalım:

Malzemeler
  • Dört ayrı yaprak seti kullanmak için 3 veya 4 farklı kağıda ihtiyacımız var. Farklı tonlarda ve eğer bulabiliyorsanız baskılı ince karton,
  • Silikon tabancası,
  • Makas,
  • Toplu iğne.

Biz genellikle yeşil renkli kartonlar kullanarak 4 farklı sukulent örneği oluşturacağız. Ancak, çiçeğinizin rengi tamamen sizin zevkinize ve yaratıcılığınıza bağlı. İsterseniz, her çiçek yaprağını farklı renk ve desenlerde süsleyerek kendi tarzınıza uygun bir sukulent hazırlayabilirsiniz.

Yapay sukulentlerinizi yapmak istediğinize karar verdikten sonra, üretime başlamanız sizin için daha pratik olacaktır.

Sukulent Yapımı Adımları
Hazırlık: Kağıttan Sukulent Yapımı
sukulent
Yapay sukulent yapımı için ilk adımlar yukarıdaki görselde.

Öncelikle ilk sukulentimizi yaparak başlayalım. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, iki pervane şeklinde 18 adet farklı boyutlarda yaprak kesiyoruz. 3’lü gruplar halinde toplamda 6 farklı boyutta yaprağa ihtiyacımız var. Yaprak boyutları size kalmış, fakat her 3 yaprakta bir 1 santim küçültmenizi öneriyoruz.

kağıttan sukulent
Kağıttan sukulent yapımında 3. ve 4. adımlar.

Aynı boyutta olan yaprakları, öncelikle kendi içlerinde kesilen noktaları üst üste getirerek sonra da 3’lü olarak silikon tabancası ile yapıştırıyoruz. Yapıştırıcı olarak tutkal kullanabilirsiniz; önemli olan, renk vermeyen ve kolay kuruyabilen bir yapıştırıcı tercih etmektir.

Pervane şeklinde olan kağıtları da iç içe geçirip ortalarından yapıştırarak fotoğraftaki gibi kıvırıyoruz. Bu, çiçeğimizin orta kısmını oluşturacak parça.

succulent
Kağıttan sukulent yapımında 5. ve 6. adımlar.

Önce en büyük çiçeğimizin ortasından bir yerde toplu iğne ile deliyoruz. Ardından, 6 çiçeği iç içe geçirerek birbiriyle tutkal ile yapıştırıyoruz ama iğneyi çıkarmıyoruz. Bu iğne sayesinde sukulentimizi dilediğimiz gibi kullanabiliriz.

İlk Sukulent Hazır
succulent
sukulent yapımı
Kağıttan sukulentin ilki tamamlandı. Diğerlerinin sırası geldi.

Önemle belirtmeliyiz ki, bütün çiçekleri iç içe geçirip üstten iğneyi batırmıyoruz; yalnızca en alttaki büyük çiçek yaprağından geçiriyoruz. Daha doğal bir görünüm elde etmek için yaprakları çeviriyor ve üst üste gelen yaprak olmamasına dikkat ediyoruz. İşte bu kadar! Çiçeğimizin biri tamamlandı! Doğru yaptığınızdan emin olmak için 7 ve 8 numaralı fotoğraflardan kontrol edebilirsiniz. İç içe geçmiş 6 yaprak ve ortasında içe kapalı bir yaprak; çiçeğinizin altında da bir toplu iğne bulunmalıdır.

Sıra Farklı Renkte Kağıttan Sukulent Yapımında

Şimdi ikinci sukulentimizi yapma aşamasındayız. Bu çiçeğimiz, birinciye göre oldukça basit. Kartondan 8 köşeli çiçekler çizip, bunları kesiyoruz. Her bir çiçek için 5 yaprak kullanıyoruz.

Kestiğimiz yaprakların uçlarını yukarıdaki fotoğraftakine benzer bir şekilde kıvırıyoruz. Bunu bir kalemle veya makasın kenarıyla yapabiliriz fakat elde kıvırmakta pek önerilmez. Çünkü el ile kıvrılan kağıtların her biri farklı şekillerde olabiliyor.

En büyük yaprağa toplu iğnemizi geçiriyoruz.

succulent
kağıttan succulent
Farklı renkteli sukulent yapımının aşamaları.

Daha sonra iç içe geçirerek tutkal ile çiçek yapraklarını birbirine yapıştırıyoruz. Yine en büyük yaprak seti aşağı gelecek şekilde büyükten küçüğe doğru diziyoruz. Ve bu çiçeğimiz de hazır! Kullanılan kağıt kartonların desenleri ne kadar gerçekçiyse, çiçeklerimiz o kadar doğal görünecektir.

Sırada 3. Sukulent Var; İğne Yapraklı

Üçüncü sukulentimiz ise iğne yapraklı bir tür. Her çiçek için 3 adet küçük ve 3 adet büyük yaprak kesiyoruz. Bu çiçeği yaparken benzer renkte iki farklı karton kullanarak daha hoş bir görünüm elde edebilirsiniz. Ayrıca çiçeklerin şekillerinin uyumlu olması önemli. Bu nedenle, el çizimine bağlı kalmadan, uygun boyutlarda büyütüp küçülttüğünüz çiçek yaprağı şablonlarını kullanmanızı öneririz. Böylece daha düzenli ve profesyonel bir sonuç alabilirsiniz.

evde succulent yapmak
succulent
İğne yapraklı sukulent yapımı.

Her yaprağı makasımızın kenarı veya kalem yardımı ile ortalayarak kıvırıyoruz. Yaprak uçlarına ters S şeklinde bir kavis veriyoruz. Büyük yapraklardan birinin ucuna toplu iğnemizi geçiriyoruz ve yapıştırıyoruz. İğne etrafına 2 büyük ve 3 küçük yaprağı yapıştırarak çiçeğimizi tamamlıyoruz. İğne yardımıyla bu çiçekleri istediğiniz her yere tutturabilirsiniz.

Sırada Sonuncu Sukulent Yapımı Var

Dördüncü ve son sukulentimiz de oldukça kolay. Kartonumuza – ki biz ilk çiçeğimizle aynı kartonu kullandık- 11 adet 3 yapraklı çiçek çiziyoruz. Bunlardan en küçüğü tek olmak üzere, diğer 10 tanesi 2’li olarak aynı boyutlarda kesilmeli. Yani toplamda 6 farklı boyutta pervane şeklinde üç yapraklı çiçeğimiz olmalı.

Aynı şekilli olanları 2’li olarak birbirlerine ortadan yapıştırıp; daha sonra tüm yaprakların uçlarını içe doğru kıvırıyoruz.

Çiçeklerinizin kartonlarını seçerken damarlı veya puantiyeli desenler tercih etmeniz, daha gerçekçi ve şık bir görünüm elde etmenizi sağlar.

sukulent
4. ve son sukulent yapım aşamaları.

Daha sonra en büyük yaprak setinin ortasından toplu iğnemizi geçiriyoruz. Bu, diğer çiçeklerde de yaptığımız bir işlem. Ancak 1 numaralı çiçekte tam ortasından delmek yerine biraz yan tarafından delmiştik. Bu farkın nedeni; 1 numaralı çiçekte orta kısım yapışkanlı iken, bu çiçeğimizde orta kısım yapıştırılmadan önce tamamen bir arada oluyor.

succulent
Ve son aşama. Sukulentlerimiz hazır.

Bu çiçeğimizde de iğnemizi bütün yaprakların ortasından değil, sadece en altta bulunan, büyük yapraktan geçiriyoruz. Son olarak iğneli büyük yaprağımızın üzerine diğer yaprakları tek tek yapıştırıyoruz. İşte bu çiçeğimiz de hazır.

Böylece dört farklı sukulent yapmış olduk. Peki, şimdi bunları ne şekilde kullanacağız? İğneleri sayesinde istediğiniz her alanda kullanabileceğiniz solmayan çiçekleriniz hazır.

Kağıttan Sukulentler Nerelerde Kullanılabilir?
1-) Dekoratif Saksı
succulent
Kağıttan sukulentler dekoratif olarak oldukça hoş bir görüntü sunar.

Kağıt sukulentlerinizi dekoratif saksılara iğneleri ile kolayca saplayarak evlerinizde süs olarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde sevdiklerinize hediye olarak verebileceğiniz çiçek aranjmanları tasarlayabilir, kendi çiçeklerinizi yapmış olursunuz.

Köpük strafor ve yapay çim ile hazırladığınız saksınıza iğneli kağıt sukulentinizi saplayarak aranjmanınızı tamamlayabilirsiniz.

2-) Kapı Süsü
sukulent kapıttan yapılır mı
Sukulentlerinizi kapı süsü olarak kullanabilirsiniz.

Dekoratif kapı süsleri yapabilir, aynalarınızın ve çerçevelerinizin kenarlarını süsleyebilirsiniz. Yuvarlak şekilde kesilmiş köpük strafora yapıştırdığınız çiçeklerle çerçevelerinizi kolayca hazırlayabilirsiniz. Alternatif olarak, iğnesiz çiçekler hazırlayıp çerçeve kenarına yapıştırarak farklı bir görünüm elde edebilirsiniz.

3-) Nişan ve Düğün Organizasyonları
yapay sukulent
Kağıttan sukulent ile farklı bir hava yakalamak mümkün.

Düğünlerde gelin buketi olarak kullanabilir ya da masalara peçete tutacağı olarak kendi el yapımı kağıt sukulentlerinizi bırakabilirsiniz. Davetiyelerinize de yapıştırarak farklı ve şık bir konsept oluşturabilirsiniz.

Kıyafetlerinize kendi tarzınıza uygun süslemeler, küpeler ve kolyeler yapabilirsiniz. Örneğin, tokalarınıza yapıştırarak farklı bir aksesuar yaratabilirsiniz.

4-) Renkli Saksılar
yapay succulent
Renkli saksılarda kağıttan sukulent örnekleri.

Renkli saksıları, köpük strafor ve yapay çimle doldurup rengarenk sukulentlerinizi sergileyerek evinizde ayrı bir köşe oluşturabilirsiniz. Yapay çim yerine kesilmiş kağıt parçaları, iplikler veya çakıl taşları da kullanabilirsiniz.

sukulent yapımı
Camdan kasede kağıttan sukulent tasarımı.

Canlı çiçeklerinizin arasında güzel bir ambiyans oluşturabilirsiniz. Kullanmadığınız bir cam kaseyi kağıttan sukulentler ile süsleyerek şık bir aranjman tasarlayabilirsiniz.

succulent
Çay kupasında kağıttan sukulent tasarımı.

Kullanmadığınız çay kupalarınız ve kahve fincanlarını taşlarla doldurarak, kağıt sukulentlerinizi mutfağınız için benzersiz dekoratif unsurlar haline getirebilirsiniz.

Kağıttan çiçek yapımıyla ilgili daha fazla örnek, kağıt çiçek dekorları ve organizasyonlarınız için kağıttan yapılan dev çiçeklerle nasıl farklı süslemeler yapabileceğinize dair kapsamlı bilgiler almak isterseniz, “Organizasyonlarınız İçin Dev Kağıt Çiçeklerle Süslemeler Hazırlayın” başlıklı yazımızı okuyarak kendi dev çiçeklerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Kağıttan sukulent yapımı için gerekli malzemeleri ve daha fazlasını ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız: