Nasıl Yapılır?

Growth Hacking Nedir? Nasıl Uygulanır? İşte Yöntemler

Şirketler, pazarlama stratejileri ile büyümeyi amaçlar. Growth Hacking, bu hedefe ulaşmanın bir yöntemidir. Growth Hacking nedir, nasıl uygulanır? Growth Hacker kimdir? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Dijital pazarlama stratejisi olan Growth Hacking, en hızlı büyüme yöntemlerinden biri olarak tanımlanabilir. Bu yaklaşım, özellikle yeni internet girişimlerinde yaygın olarak görülmektedir. Ancak Facebook ve Twitter gibi büyük sosyal medya platformları da Growth Hacking uygulamaları gerçekleştiriyor.

Growth Hacking tanımına verilen en yaygın cevap ‘büyümeyi hacklemek’ şeklindedir. Bunun nedeni, küçük bütçelerle uygulandığında hızla sonuç vermesidir. Hem düşük maliyetle hem de hızlı büyüme sağlandığı için ‘hack’ terimi tercih edilmektedir.

Hızlı ve etkili bir büyüme hedefleyen şirketler, belirli bir model üzerinden Growth Hacking stratejisini uygular. Growth Hacking’in nasıl yapılacağı sorusuna yanıt olarak ‘AARRR’ çerçevesini verebiliriz. AARRR’nın açılımı ise şudur:

  • Acquisition (Yeni kullanıcı kazanımı)
  • Activation (Kullanıcıları aktif hale getirme)
  • Retention (Elde tutulan aktif kullanıcıları koruma)
  • Referral (Referanslarla kullanıcı kazanma)
  • Revenue (Gelir elde etme)

Yukarıda belirtilen maddeler, Growth Hacking’in rehberidir. Şirketler, bu modeli kendi ihtiyaçlarına göre tasarlar ve hayata geçirirler. Bu süreçte farklı teknikler de devreye girer.

Growth Hacking

Şirketlerin hızlı büyümesi için farklı teknikler bulunmaktadır. Ancak Growth Hacking’in gerektirdiği teknikleri genel olarak üç ana başlıkta toplamamız mümkündür: içerik pazarlaması, sosyal medya ve reklam çalışmaları ile ‘büyümeyi hackleme’ işlemleri gerçekleştirilir.

İçerik pazarlaması, kullanıcı kazanımını içerik üretimiyle hedefler. Bu bağlamda, şirketler analiz sonuçlarına göre belirledikleri kitleye hitap edecek içerikler oluşturur ve böylelikle organik trafik elde ederler.

Sosyal medya tarafında da firmalar, belirledikleri kitleye özel çalışmalar yaparak sosyal platformlar aracılığıyla yeni kullanıcı kazanımını hedefler.

Reklam çalışmaları ise bu tekniklerin en kapsamlı olanıdır. Kurumlar, dijital dünyadaki tüm imkanlardan yararlanarak hedef kitlelerini etkilemeye çalışırlar.

Growth Hacking uygulamalarının birçok örneği bulunmaktadır. ‘Bekleme listesi’ yöntemi, en popüler stratejilerden biridir. Mailbox, üye olmak isteyen kullanıcılara bir bekleme ekranı göstererek, kuyruğa girmiş binlerce kişinin varlığını sergileyerek güven sağlamış oldu. Böylece etkili bir Growth Hacking uygulaması gerçekleştirmiştir.

Growth Hacking

Şirketler için Growth Hacking stratejilerini geliştiren kişilere Growth Hacker denir. Bu uzmanlar, dijital pazarlama alanında çalışırlar. Growth Hacker’lar ayrıca SEO, veri analizi, içerik üretimi gibi konularda da uzmandırlar.

Sean Ellis, Andy Johns, Dan Martell ve Neil Patel gibi isimler, bu alandaki etkili Growth Hacker’lardır ve takip edilebilirler.