Evlerinizi Canlandıracak: Sukulent Çerçevesi (Kendin Yap)
Hepimiz çerçeveleri çok seviyoruz. Fotoğraflar, yapraklar, kuru çiçekler ve daha birçok görsel unsuru ekleyerek ev ve işyeri duvarlarımızı süslemek için kullanıyoruz. Peki, duvarlarınızda canlı sukulentler olmasını ister misiniz?
Önceki projelerimizde çeşitli çerçeveler yaptık. Bu çerçevelere farklı malzemelerle süslemeler ekledik. Bu yazımızda ise maliyeti düşük, şık bir ürünün yapımını anlatacağız. Öncelikle kurumuş çiçeklerle çerçeve yapımı hakkında yazdığımız makaleyi buradan okuyabilirsiniz. Ayrıca çerçevelerinize yönelik farklı dekorasyon önerileri için de buraya tıklayabilirsiniz.
Sukulent çerçevemize gelecek olursak, Kendin Yap kanalı olan Ashley & Whitney, düşük maliyetli ve kullanışlı ürünler tasarlıyorlar. Geçtiğimiz aylarda bir sukulent çerçevesi yaptılar. Biz de onların shanty-2-chic sayfasından bu ürünü sizler için inceledik ve yapımını paylaşmaya karar verdik. O halde başlayalım!
Gerekli malzemeler;
- 15 inç ve 8 inç uzunluğunda kesilmiş 1x3x6 oranlı 2’şer tahta blok
- 3 reçel kavanozu
- Testere
- Matkap
- Zımba ve çivi tabancası
- Ahşap boyası
- Kalın ip
- Tutkal
- Zımpara
Öncelikle çerçevenizi hangi renk yapacağınıza karar verin. Gri, ahşap rengi ve beyaz tonları çok güzel duruyor, ama evinize uygun başka bir renk de seçebilirsiniz.
İlk önce tahta bloklarımızı hazırlamalıyız. Toplamda 4 blok olacak. İkisi 15 inç (yaklaşık 28 cm), diğer ikisi ise 8 inç (yaklaşık 20 cm) olacak. Önemli olan, büyük parçanın küçük parçanın neredeyse iki katı uzunlukta olmasıdır. Ancak kullanacağınız kavanozların boyutuna göre ayarlama yapmalısınız. Kullanacağınız kavanozdan en az 10 – 15 cm daha uzun olan küçük bloklar edinmelisiniz. Aksi halde kavanozlar alt yüzeye değecek ve istediğimiz sade görüntüye engel olacaktır.
Bu blokların boyutlarını ayarlarken evde testereniz varsa kendiniz kesebilirsiniz ama bu işte yeniyseniz, bir marangozdan yardım almanızı öneririm. Evdeki kullanılmayan bir çekmeceden parça kestirerek veya doğrudan satın alarak elde edebilirsiniz. Pürüzsüz bir yüzey olması işinizi kolaylaştıracaktır.
Sonraki adım, büyük bloğun bir tanesine sukulentlerimizi asmak için delikler açmak. Bu delikleri açarken dikkat etmemiz gereken noktalar var. Öncelikle bloğun tam ortasına bir delik açıyoruz. Ardından bu deliğin sağ ve sol tarafına, 4’er inç (yaklaşık 10 cm) kadar uzaklıkta birer delik daha açıyoruz.
Sonrasında bu noktaları matkap ile deliyoruz. Bu işlem tamamlandığında, 4 köşeyi bir araya getirerek her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol ediyoruz. Parçalar birbirine eksiksiz oturmalı ve pürüzlü noktalar zımparalanmalıdır.
Ölçü alırken, küçük blokların büyük blokların içerisine girmesi gerektiğini varsayıyoruz; fakat estetik açıdan ters görünüyorsa o şekilde de tercih edebilirsiniz.
Eğer gözünüzde küçük parçaların yanlarda, büyük parçaların da üst ve alt taraflarda olacağını canlandırıyorsanız her şey yolunda demektir. (Yukarıdaki görseli referans alabilirsiniz)
Şimdi yapıştırma aşamasına gelelim. Küçük parçaların büyük parçaların içine geçeceğini düşünürsek, üst ve alt taraflara ahşap yapıştırıcısı sürebilirsiniz. Kaliteli bir yapıştırıcı seçmek oldukça önemlidir. Aksi takdirde sukulentleriniz ağır yük altında kalabilir ve düşebilir. Hızlı kuruyan bir tutkal modeli tercih etmek ise işlerinizi hızlandıracaktır.
Yukarıdaki fotoğraftaki görselliği elde ettiyseniz her şey yolunda demektir. Çerçevemizin taslağı şu an hazır. Birleşim yerlerinden zımba makinesi ile çivileyerek daha sağlam hale getirebilirsiniz. Bu makinenin çivileri veya zımbaları küçük olduğu için görselliği bozmayacaktır. Yapıştırıcınız ne kadar sağlam olsa da bu hamle gerekli. Kavanozlarınızın ağırlığıyla hareket eden bir çerçeve hiç güvenilir olmayacaktır.
Sağlamlaştırdığımız çerçeveyi tüm bu işlemler sonrasında sprey boya ile boyuyoruz. Çerçevenin iç ve dışını, tahta rengi görünmeyecek şekilde boyuyoruz ki bütünlük sağlansın. Birkaç farklı renk kullanmak elbette sizin tercihiniz, ancak görsellik açısından çok hoş durmayabilir.
Boyama sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, boya yapacağımız yüzeye 20 – 25 cm uzaktan iyice çalkaladığımız sprey boyayı püskürtmek.
Boyama işlemi tamamlandıktan sonra tamamen kurumasını bekleyeceğiz. Tek kat boya uygulanması yeterli olacaktır. Çünkü derin bir renk görünümü veya pürüzsüz bir yüzey hedeflemiyoruz. Boyanın yeterince iyi kuruduğundan emin olana kadar beklemekte fayda var. Çerçevemiz komple kuruduktan sonra elimize bir zımpara alıp köşeleri, üstü ve yanları zımparalayacağız. Burada dikkatli olunmalıdır; çünkü tam kurumamış bir boya zımparaya ihtiyaç duymaz.
Normal şartlar altında bir sprey boyanın tam olarak kuruması için 24 saat bekletilmesi önerilir, ancak 15 dakika içinde dokunulacak kadar kuruyabilir. İnce bir kat sürerseniz bekleme sürenizi de kısaltabilirsiniz. Ancak 15 dakika sonra direkt zımparalamaya hemen başlamamalısınız. En az birkaç saat beklemek yine de faydalı olacaktır.
Artık zımparalama işlemine geçiyoruz. Çerçevenin biraz eskitme havası kazanması hedefleniyor. Zımparalama işlemi, aynı zamanda kalan fazla boya kalıntılarını da alacaktır. Dilerseniz fırça boyalarını da kullanabilirsiniz; ancak sprey boya kullanımının daha pratik ve hızlı kuruması avantajı bulunuyor.
Artık çerçeveniz tamamen hazır. Bunu bir kenara bırakıp çiçeklerimizle ilgilenebiliriz. Bu işlemi çerçevenizi kurumaya bıraktığınızda yapabilirsiniz. Kavanozların ağzına kalın ipler bağlamaya başlıyoruz. Eğer yeterince kalın bir sicim bulamadıysanız, mevcut iplerinizi örebilir ve kalınlaştırabilirsiniz. Örgü ipler de çok şık bir görünüm katacaktır.
Kavanozları sabitlerken bu iplerin çok işlevi olacak; bu nedenle kısa bırakmamaya dikkat edin. Fazla kalan kısmı daha sonra kesebilirsiniz, yeter ki eksik kalmasın. İlk olarak kavanozun ağzına, üstteki fotoğrafta olduğu gibi ipi bağlıyoruz ve düğüm atıyoruz. Aynı işlemi bir kez daha yaparak karşısına ikinci düğümü atıyoruz.
Üç kavanoz için de aynı işlemi gerçekleştirdikten sonra içerilerine sukulent çeşitlerini yerleştiriyoruz. Kavanoz içerisine fazladan toprak eklemenize gerek yok; dilerseniz bir miktar da toprak ekleyebilirsiniz.
Her bir kavanozun ipleri 4 uçlu olacak ve bunları aynı delikten geçireceğiz. Bunu tüm iplik uçlarını geçirerek bitireceğiniz için biraz zorlayıcı olabilir; ama en sonunda deliklerden yukarı 4 ip ucunun çıkması gerekecektir. Bu 4 ipi birleştirip kalın bir düğüm atıyoruz. Bu düğüm, sağlam olmalı ve sukulent dolu kavanozlarımızın çerçevenin altına değmemesi gerekiyor.
Ve işte karşınızda! Dilediğiniz alana yerleştirip keyifle kullanabileceğiniz sukulent çerçeveniz hazır! Yukarıdaki düğüm noktasında fazla kalan ipleri kestikten sonra muhteşem çerçevenizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz farklı çiçeklerle de bu çerçeveyi kullanabilir veya boş kavanozlarla canlı çiçeklerinizi su üzerinde sergileyebilirsiniz. Tercih sizin!
Bir sonraki kendin yap yazımızda bunu denemeyi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!