Nasıl Yapılır?

Evdeki Rutubet Kokusundan Nasıl Kurtulunur?

Evlerimizde ortaya çıkan rutubet ve küf kokuları bazen nedenleriyle belirgin olurken, bazen de belirli bir sebep olmaksızın kendini belli edebilir. Ancak her halükarda, rutubet kokusundan bir an önce kurtulmak gerekmektedir. Peki, evdeki rutubet kokusu nasıl yok edilir ve yeniden oluşmasını önlemek için neler yapılabilir? Bu sorulara birlikte göz atalım.

Uzun süre kullanılmayan yaşam alanlarında ya da bazı temizlik adımlarının atlandığı durumlarda rutubet ve küf sorunları baş gösterebilir. Havalandırılmamış alanlar, bodrumlar, bozulmuş gıda bulunan bölgeler, çamaşır odaları ve duş kabinleri gibi yerlerde rutubet oluşumu oldukça yaygındır. Rutubet temizliği öncesinde ise bazı unsurlar değerlendirilmeli, ardından duruma uygun bir şekilde müdahalede bulunulmalıdır. Çünkü yalnızca rutubetli alanı temizlemek sorunu çözmek için yeterli olmayabilir; ana kaynağın belirlenmesi ve doğru yöntemlerin uygulanması da gereklidir.

Rutubet Neden Oluşur?

Rutubet neden oluşur?
Rutubet, küf sporlarının birikmesi ve artış göstermesi nedeniyle oluşan bir problemdir.

Küf sporlarının oluşabilmesi için yüksek nem oranına ihtiyaç vardır. Oluşum başladıktan sonra sporlar çoğalarak rahatsız edici bir gaz yaymaya başlar. Bu sorunun yaşanmaması için düzenli temizlik yapılmalı ve ortamın havalandırılması sağlanmalıdır. Ancak, çoğu insan büyük bir küf kolonisi meydana gelmeden bu durumu fark edemez. Hızla çoğalan küf sporları, etki alanını hızlı bir şekilde genişletir ve bir süre sonra tüm alanı kaplar. Bu nedenle yaşam alanlarında düzenli aralıklarla küf ve rutubet kontrolü yapılmasını öneririz.

Duvarlardaki Rutubet ve Nem Kokusu Nasıl Yok Edilir?

Rutubet ve küf kokusundan kurtulmak için farklı yüzeylerde değişik yöntemler deneyebilirsiniz. Genellikle duvarlarda oluşan nemli ve küf kokusu için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • İlk yöntem, bir yemek kaşığı hardal ile bir yemek kaşığı kahve telvesini karıştırarak bir kür hazırlamaktır. Bu karışımı rutubetli bölgede uygulayıp lekelerin üzerinden ovalayın. Ovalama işleminin ardından alanı temiz bir bezle silip kurutma makinesiyle kurutun. Alanın nemli kalmaması oldukça önemlidir.
  • Diğer bir yöntem, çamaşır suyu ve cam sil karışımıdır. İki ürünü ılık suyla karıştırıp sprey kutusuna doldurun. Daha sonra bu karışımı alana püskürtüp hafifçe ovalayın. Bu işlemi düzenli olarak her gün yaparsanız rutubetin azaldığını ve kokunun yok olduğunu gözlemleyeceksiniz.
  • Son yöntem olarak, kedi kumu da kullanabilirsiniz. Yüksek nem çekme kapasitesine sahip olan kedi kumu, gözden uzak alanlarda küf ve rutubetle mücadele etmek için idealdir. Nemli alana serptiğiniz kedi kumunu düzenli olarak temizleyin ve rutubet kalmayana kadar bu işlemi tekrar edin.

Kıyafetlerdeki Rutubet Kokusu Nasıl Yok Edilir?

Kıyafetlerdeki rutubet kokusu nasıl gider?
Kıyafetlerdeki rutubet ve küf kokusu bazen defalarca yıkansa bile çıkmaz. Bu sorundan kurtulmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Gardırobunuzda rutubet kokusu mevcutsa, önce alanı tamamen boşaltın ve her yeri iyi bir şekilde temizleyin. Temizleme için bir bardak su ile sirke karışımı ya da sirke ile deterjan karışımını kullanabilirsiniz. Alanı temizledikten sonra asla nemli bırakmayın ve iyice kurulayın. Bir süre havalandırmayı da unutmayın.
  • Dolaptan çıkardığınız kıyafetleri deterjan bölümüne bir bardak sulandırılmış sirke ekleyerek yıkamanız faydalı olacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken özel ve hassas kumaşlı giysilerinizi ayrı yıkamayı unutmayın. Bu yöntemi yatak örtüleri, perdeler ve diğer küf barındıran tüm ürünler için de kullanabilirsiniz.
  • Sirke alternatifi olarak karbonat da kullanabilirsiniz. Belirli miktar su ile karıştırdığınız karbonatı rutubetli olan dolap, masa altları gibi yerlere uygulayıp silin. Alanı kurutup iyi bir şekilde havalandırın. Sonrasında alanı kontrol ederek rutubet oluşumunu önlemek için bu işlemi düzenli aralıklarla tekrar edin.
  • Kıyafetlerinizde karbonat uygulamak için derin bir kaba ılık ya da orta sıcaklıkta su koyun. Üzerine karbonat ekleyip karıştırın. Sonrasında kıyafetlerinizi bu karışıma atıp 30 dakika kadar bekletin. Kıyafetleri çıkarıp durulamadan asmadan kurutun.

Rutubet Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir?

Yaşam alanı
Yaşam alanlarında farklı nedenlerden dolayı rutubet oluşabilir. Bu durumu engellemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • İlk olarak, rutubet kokusunun kaynağını belirlemelisiniz. Görünen yerleri temizlemek yeterli olmayabilir; kaynağı bulup kurutmadığınız sürece sorun devam edecektir. Duş perdesi, duş kabini, küvet, tuvalet çevresi, mutfak gibi nemli alanlarda sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
  • Evde bulunan su ısıtıcıları, havalandırma delikleri ve çamaşır makineleri etrafında herhangi bir kaçak olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca çamaşır sepetinin bulunduğu alanı da incelemeniz faydalı olacaktır.
  • Eğer sızıntı tespit ederseniz, o alandaki sızıntıyı onarmanız gerektiğini unutmayın. Sızıntı devam ederse, nem oranı yüksek kalacağı için rutubet oluşumu kaçınılmazdır. Nem oranını azaltmak için nem giderici cihazlar ya da tabletler kullanabilirsiniz.
  • Yaşam alanlarını düzenli bir şekilde havalandırmak ve hava sirkülasyonu sağlamak oldukça önemlidir. Pencereleri açarak temiz hava akışı oluşturarak alanı rahatlatın. Dar alanlarda hava sirkülasyonunu artırmak için vantilatör gibi cihazlar da kullanabilirsiniz.
  • Son olarak, çamaşırlarınızı ev içinde kurutmayın. Islak ve nemli çamaşırların kapalı alanlarda kurutulması, ekstra nemin oluşmasına yol açar. Bu durum çamaşırların kötü kokmasına ve ortamın rutubetlenmesine neden olur. Çamaşır kurutma makineniz yoksa, balkon veya açık alanlarda çamaşırlarınızı kurutmak daha doğru bir tercih olacaktır.