Nasıl Yapılır?

Evde Slime Yapımı: Çocuklarınızla Keyifli Zaman Geçirin (DIY)

Günümüzde çocuklarınızla keyifli zaman geçirmek için dijital olmayan aktiviteler bulmak zorlaştı. Oyunlar ve diğer etkinlikler teknolojinin etkisi altında kalmış durumda. Dolayısıyla, çocuklarınızla vakit geçirmek istediğinizde onların ilk tercihleri genellikle teknolojik aktiviteler oluyor. Ancak bu hafta sonu ya da boş bir günde tüm teknolojileri bir kenara bırakıp alternatif bir şey denemeye ne dersiniz? Örneğin; oldukça popüler ve eğlenceli bir aktivite olarak slime yapımını deneyebilirsiniz! Çeşitli yerlerde hazır paketler halinde bulabileceğiniz ve oyun hamuruna benzer bir dokuya sahip olan slime, evde de kolaylıkla yapılabilir. Şimdi gelin, birlikte evde slime yapımına dair tariflere bakalım.

Slime
Slime, oynaması oldukça eğlenceli bir maddedir.

Evde slime yapımına geçmeden önce bilmeyenler için “Slime nedir?” sorusunu kısaca yanıtlayalım. Slime, İngilizce kökenli bir kelimedir ve Türkçe karşılığı balçıktır. Günümüzde oyun hamuruna benzer yapışkan, yumuşak kıvamda bir oyuncaktır ve çocuklar tarafından oldukça sevilir. Genellikle sentetik polimer olarak tanımlanabilir ve çeşitli malzemelerle üretilir.

Evde Slime Yapımı

Evde slime yapımı
Slime; renkli, yapışkan ve oynaması oldukça keyifli bir maddedir.
Görsel kaynak: Pinterest

Evde slime yapımı için gereken malzemeler, slime türüne göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle size farklı iki tarif vereceğiz. İlk tarif, orijinal ve standart yapım için uygun; diğeri ise evde daha kolay temin edilebilen malzemelerle yapılmaktadır.

1-) Orijinal Slime

Evde slime yapımı - orijinal slime
Çocuğunuzla eğlenceli zaman geçirmek için aşağıdaki tarifi kullanarak slime yapabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

Yapım aşamasına ve malzemelere geçmeden önce “Evde borakslı slime nasıl yapılır?” veya “Yumuşak slime nasıl yapılır?” gibi soruların cevabını bu tarifte bulabilirsiniz. Verdiğimiz malzemeleri iki ya da üç katı oranlarda kullanarak daha büyük bir slime elde edebilirsiniz.

Malzemeler: ½ çay kaşığı boraks, 1 su bardağı sıcak su, ½ su bardağı tutkal, 1 su bardağı oda sıcaklığında su, isteğe bağlı olarak sim veya çeşitli gıda boyaları, geniş bir kap, spatula.

Yapılışı:

  • Öncelikle oda sıcaklığındaki suyun içerisine boraksı ekleyin ve tamamen çözülene kadar karıştırın. Başka bir geniş kapta sıcak su ve tutkali güzelce karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak, gıda boyası ve simi tutkallı karışıma ekleyin. Boraks ve tutkalın derinizle doğrudan temas etmemesine dikkat edin; bu nedenle çocuklarınızla yaparken bu aşamayı kendiniz gerçekleştirin.
  • Tutkal karışımının içine borakslı suyu yavaşça dökün ve spatula ile karıştırmaya devam edin. Karıştırma esnasında ne kadar uzun süre karıştırırsanız slime o kadar doğru kıvamı alacaktır.
  • Slime’nin kıvamında sorun yaşarsanız, karışım fazla sıvı ise biraz daha borakslı su ekleyin; eğer fazla katı olduysa biraz daha sıcak su eklemeniz yeterli olacaktır.

2-) Tıraş Köpüğü İle Slime

Evde slime yapımı - tıraş köpüğü ile slime
Slime yapmak ve eğlenceli vakit geçirmek için evdeki malzemeler fazlasıyla yeterlidir.
Görsel kaynak: Pinterest

Slime yapımında en çok sorulan sorulardan biri de “Boraks olmadan slime nasıl yapılır?” sorusudur. Bunun iki alternatifi mevcuttur. Şimdi ilk alternatifi açıklıyoruz:

Yapılışı:

  • Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz tarifteki malzeme miktarlarını artırarak daha büyük bir slime elde edebileceğinizi unutmayın. İlk adım olarak, tutkalı derin bir kabın içine alın ve biraz karıştırın.
  • Daha sonra, ne kadar kabarık bir slime istiyorsanız o kadar tıraş köpüğünü içerisine ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
  • Sonraki adımda gıda boyası ve isteğe bağlı simi ekleyip karıştırmaya devam edin. Spatula ile karıştırırken katılaştığını hissettiğiniz zaman lens solüsyonunu da ekleyin ve son bir kez daha karıştırın. İşte renkli ve yapışan hamurunuz hazır!

3-) Tutkalsız ve Borakssız Slime

Tutkalsız ve borakssız oyun hamuru
Slime yapımı oldukça eğlenceli ve rahatlatıcı bir aktivitedir.
Görsel kaynak: Pinterest

Tutkal ve boraks kimyasal içeriği nedeniyle bazı ebeveynler bu iki ürün olmadan slime yapmanın yollarını aramaktadır. İşte bu tarif ile tutkal ve boraks olmadan da slime yapmanın yöntemi:

Malzemeler: Şampuan, mısır nişastası, su, gıda boyası, cam veya plastik kap ve spatula.

Yapılışı:

  • Öncelikle derin bir kap içerisine 2 yemek kaşığı şampuan ve 2 damla gıda boyasını ekleyin. İyice karıştırın.
  • Gıda boyası şampuana rengini tam olarak vermesinin ardından 2 yemek kaşığı mısır nişastasını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Malzemeler kıvam aldığında spatulayı bırakın ve parmaklarınızla yoğurun.
  • Slime hamur kıvamına geldiğinde işlem tamamdır.

Slime Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

En çok sorulan sorular
Evde slime hazırladınız ama aklınızda hala bazı sorular mı var? En çok merak edilen soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest
  • Slime sağlığa zararlı mı?

Hazır ya da evde yapılmış slime kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kullandığınız malzemelerin içeriğidir. Hazır slime paketlerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “CE” işareti ve ithalatçı bilgileri mutlaka yer almalıdır. Ayrıca ürünün EN 71 testlerinden geçip geçmediğini kontrol etmelisiniz.

Evde slime yaparken boraks ve tutkalı kullanırken cilt ile doğrudan temasını engellemek önemlidir. Çocukların bu malzemeleri tek başına kullanmamaları ve bu maddelerin buharlarını solumamaları gerekmektedir. Ayrıca, çocuğunuzun slime yapımında kullanılan maddelere alerjisi olmadığına da dikkat etmelisiniz. Kısacası, gerekli önlemleri alırsanız slime yapmanın ve oynamanın zararı yoktur.

  • Eşya veya kıyafete bulaşan slime nasıl temizlenir?

Öncelikle slime, üzerinize ya da bir eşyanıza değdiğinde hemen müdahale edin ve lekeli bölgeyi silin. Fakat kuruduysa farklı önlemler almanız gerekebilir. Kıyafet veya eşyanıza slime bulaşırsa buz kalıpları kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Lekeli bölgenin üzerine buzu gezdirin ve ardından bir miktar sirke dökerek fırçalayın. Lekelerin hızla kaybolduğunu göreceksiniz. Eğer inatçı bir leke ile karşılaşırsanız üzerine bir miktar bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz.

Farklı bir alternatif olarak, karbonat, su ve beyaz sirke karışımını deneyebilirsiniz. Bu yöntem iz bırakan ve kuruyan lekeler için oldukça etkilidir. Karbonatı bir kaba koyup su ekleyip karıştırdıktan sonra sirke ekleyin. Karışımı macun kıvamına getirdikten sonra lekeli bölgeye sürün ve birkaç saat bekletin. Kuruduğunda, temiz bir bez ile lekeyi silin. Bu yöntemi duvar, mermer, ahşap yüzeyler ve plastik nesnelerde kullanabilirsiniz.