Nasıl Yapılır?

Eski Saksılarınıza Yeni Bir Soluk Kazandırmanın 3 Yolu

Evdeki veya bahçedeki saksılarına yeni bir soluk kazandırmak isteyenler parmak kaldırsın! Bu yazımızda, saksılarınızı 3 farklı yöntemle nasıl canlandırabileceğinizi paylaşacağız.

Çiçeklerin renkli evreninde saksıların neden solgun kalması gerekiyor, değil mi? Saksılarınızı renklendirerek hem evinizin dekorasyonuna renk katabilir hem de çiçeklerinizi kişisel zevkinize göre sergileyebilirsiniz. Üstelik yalnızca birkaç basit işlemle saksılarınızın görünümünü değiştirmek hiç de zor değil.

Saksılar, hayal gücünüzü kullanabileceğiniz boş bir tuval gibidir; dilediğiniz renkte boyayabilir, desenler bile çizebilirsiniz. Boyama, dekupaj yapma, üzerine bir şeyler yapıştırma gibi çeşitli alternatifler mevcut. Eğer farklı saksı modellerinin fiyatları size fazla geliyorsa ya da el yapımı ilginç tasarımlar arıyorsanız, bu makale tam sizin için hazırlandı!

Saksılarınızı plastik veya sprey boya ile renklendirebilir, farklı desenler oluşturabilir veya resim bile çizebilirsiniz. O yıl hangi renklerin trend olduğuna ya da ev eşyalarınızla uyumlu olan renkleri göz önünde bulundurarak saksılarınızı renklendirmeye başlayabilirsiniz. Ancak saksı boyama işlemi, sanıldığı kadar basit değildir. Boyama sonrası fırça izleri ya da su ile temas durumlarında bozulmalar yaşanabilir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için size iki altın değerinde ipucu sunuyoruz.

  1. Boyadıktan sonra saksının iç yüzeyini yağ bazlı poliüretan ile koruyun. Bu sayede boyalarınız su ile temas etmez. Eğer saksınızı bahçede ya da dışarıda kullanmayı düşünüyorsanız, aldığınız boyanın suya, hava değişimlerine ve dış hava koşullarına karşı dayanıklı olduğundan emin olun. Bu, aynı zamanda boyanızı temizlemenin de daha kolay olacağı anlamına geliyor çünkü bu boya, sudan etkilenmeyen türden hazırlanmıştır.
  2. Saksınızı boyarken sünger kullanmayı tercih edin, böylece fırça izleri oluşmaz. Eğer saksınızı tek renk boyamak istemiyorsanız, boya bantlarıyla farklı bölümleri farklı renklerde boyayabilirsiniz; böylece çizgili bir saksıya sahip olabilirsiniz. Desen yapacaksanız, öncelikle bütün saksıyı düz bir renkle boyayın, ardından desenlerinizi oluşturun.

Harf veya şekil yapmak için şablonlardan yararlanabilirsiniz. Şablonlar sayesinde saksılarınıza etiket de oluşturabilirsiniz. Dilerseniz mutfak süngerinizi belli bir biçimde keserek patates baskı tekniği ile şekiller yapabilirsiniz. Ne yapacağınız tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Şimdi birkaç örnekle ilham verelim 🙂

baskı saksı
Görsel: joann

Burada gövde kısmı beyaza boyanmış, ardından sticker benzeri bir kağıtla kaplanmış ve sprey boya ile desen oluşturulmuş bir saksı modeli görüyoruz. Bu desenleri ince bir fırça kullanarak kendiniz de çizebilirsiniz.

saksı boyama teknikleri
Görsel: moonfrye

Bu vazo boyama tekniği, rengarenk ve doğal saksılar elde etmenize olanak tanıyacak. Dilediğiniz renkleri saksınızı ters çevirerek uygulayabilir, kuruduktan sonra kullanıma alabilirsiniz.

eğlenceli saksılar
Görsel: hellowonderful

Dergilerden, gazetelerden veya büyük görselli kitaplardan beğendiğiniz görselleri kesip bunları saksılarınıza dekupaj yapmak için kullanabilirsiniz. Örneğin sadece harfler veya rastgele görseller… Şimdi teknikler ve önerilere geçelim.

  • Öncelikle kullanacağınız malzemeleri saksınızın üzerinde tutarak kafanızda nasıl bir şeyler planladığınızı netleştirin. Yapıştırıcı kullanacağımız için sonradan değişiklik yapmak zorlayıcı olacaktır.
  • Çeşitli materyalleri saksınızın üst kısmında kullanabilirsiniz. Kağıt mendil, dekupaj yapmak için mükemmel bir araçtır. Kağıt mendili elinizde kırıştırıp parçalara ayırın. Dekupaj tutkalını saksınıza sürün ve bu yırtık ve renkli peçeteleri gelişigüzel bir şekilde yapıştırın.
  • Saksıyı dışarıda, açık havada kullanacaksanız dekupajın üzerine UV dayanıklı akrilik bir cila sürmeyi unutmayın.
dekupajla saksı süsleme
Görsel: debbie-debbiedoos

Düz düğmeler, saksılarınızı süslemek ve renklendirmek için ideal malzemelerden biridir. Küçük bez bebekler, ip ile dizilmiş boncuklar, dekoratif etiketler ve el işi kağıtları da güzel seçenekler olabilir. Eğer biraz daha parıltılı bir görünüm istiyorsanız sim de kullanabilirsiniz. Süsleme, bu işin en eğlenceli yanlarından biridir çünkü elinizde olan malzemenin sınırı yoktur.

taşla süslenmiş saksı yapımı
Görsel: centsationalgirl

Tamamen kabul edelim ki bu süsleme işlemi çok da kolay değil. İhtiyacınız olan şey, sağlam bir saksının yanı sıra harç ve karo taşları. Ancak ortaya çıkan şıklığa bakarsanız, emeklerinizin karşılığını fazlasıyla bulduğunuzu göreceksiniz.

hasır kaplı saksılar
Görsel: Housebyhoff blogspot

Biraz yapıştırıcı, biraz boya ve hasır ip! Oldukça kolay bir işlem. Tek yapmanız gereken, saksı etrafına dolayacağınız hasır ipleri dilediğiniz noktadan itibaren dilediğiniz renge boyamak. İsterseniz boyama işlemi yapmadan da kullanabilir, renk sayısını artırabilirsiniz.

ağaç dallarından saksı süsleme
Görsel: homesthetics

Şimdi dağ evlerine çok yakışacak bir saksı tasarımıyla devam ediyoruz. Budanan veya kuruyan ağaç dallarını, farklı boyutlarda kesip tutkal ile ardışık olarak saksınıza yapıştırabilirsiniz.

CD ile saksı süsleme
Görsel: Pinterest

Her dönemin trendi farklılık gösterir. Kasetlerin yerini alan CD’ler zamanla USB belleklerin etkisiyle neredeyse ortadan kalktı. 5 yıl öncesine ait ve bir türlü dinlemediğiniz karmaşık CD’nizi küçük parçalar halinde kesip saksınızın üzerine yapıştırabilir, isterseniz siyah boya ile aralarına doldurma yapabilirsiniz.

saksı süsleme
Görsel: founterior

Budanan ve kuruyan ağaç dalları ile yapılmış bir başka saksı tasarımını daha tanıtıyoruz. Üstelik bir önceki ağaç dalları ile yapılan tasarımla birlikte harika görünecekler. Önce dalları birbirine hasır ip ile sabitleyip ardından saksınızın etrafına kaplayabilirsiniz. Küçük bir ipucu; dilerseniz kuru dalları bir kavanoz etrafında döndürerek de şık bir vazo oluşturabilirsiniz.

Evde deneyebileceğiniz 10 farklı saksı ve vazo tasarımının detaylı anlatımını buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.