Nasıl Yapılır?

En Etkili Koltuk Yastığı Temizleme Yöntemleri

Evlerin en çok tercih edilen alanları arasında yer alan salon ve oturma odaları, rahat koltuklarla tamamlanır. Koltukların vazgeçilmez unsurlarından biri olan kırlentler ise sık kullanımdan dolayı düzenli temizlik gerektirir. Peki, kırlent temizliği nasıl yapılmalıdır? Bu sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

Koltuk kırlentleri sadece dekoratif bir öğe değil, aynı zamanda fonksiyonel parçalardır. Alanın görünümünü değiştirmek istediğinizde, kılıf değişikliği yaparak hemen bir farklılık yaratabilirsiniz. Otururken veya dinlenirken de kullandığınız için kırlentlerin temizliği oldukça önemlidir.

Kırlent temizliği nasıl yapılmalıdır?
Kırlent temizliği için öncelikle hangi yöntemi seçeceğinizi belirlemeniz gerekmektedir.

Temizlik yöntemini belirledikten sonra, uygulamaya geçmeden önce kırlentleri süpürerek tozlarının alınması, temizlik işleminin daha etkili olmasını sağlayacaktır.

1-) Makinede Kırlent Yıkama

Fermuarlı ve yastıktan ayrılabilen kırlent kılıflarınızı çıkararak, uygun bir şekilde yıkama işlemi uygulayabilirsiniz. Baskılı veya işlemeli modellerde, kılıfları ters çevirerek yıkamanız önemli, aksi takdirde baskıda bozulmalar olabilir. Saten ya da ipek dokuda olan hassas kumaşlar için elde yıkama veya hassas yıkama programı ile 30 derecede yıkama yapılması önerilir. Ek olarak, zor lekeler için leke çıkarıcı kullanarak lekeli bölgeye bir miktar döküp sonra yıkama yapmalısınız. Böylece inatçı lekeleri çıkarmak mümkün olacaktır.

2-) Elde Kırlent Yıkama

Makinede yıkamaya uygun olmayan hassas kumaşlı kırlentleri elde yıkayabilirsiniz. Kılıfı ayrılmayan kırlentler için de bu yöntem uygundur. Nemli bir bezle deterjanla silip, ardından ılık suda tercihen vegan deterjan ile temizlik yapabilirsiniz. Yıkama sonrası, kırlentleri havadar bir alanda bekletmek, kuruma süresini kısaltacaktır.

3-) Kuru Temizleme

Kırlent temizliği hakkında bilgiler
Kırlent temizliğinde kuru temizleme etkili bir yöntemdir.

Kuru temizleme, koltuk kırlentleri için etkili bir yöntemdir. Ancak her kırlent kuru temizleme için uygun olmayabilir. Bu nedenle, kırlent üzerindeki kullanma etiketindeki simgeleri kontrol etmelisiniz. Kuru temizleme yapılmaz simgesi, bir yuvarlağın üzerindeki çarpı ile gösterilmektedir. Eğer bu simge mevcutsa, kırlentleriniz kuru temizleme için uygun değildir; aksi takdirde işlemi uygulayabilirsiniz.

4-) Kadife Kırlent Kılıfı Temizliği

Kadife kumaşla üretilen kırlentler hem şık görünümlüdür hem de hassastır. Bu nedenle, dokumasına zarar vermeyecek bir temizlik yöntemi seçmek önemli. Eğer ürün üzerindeki talimatlar ıslak yıkamaya uygun olduğunu belirtirse, düşük devirde ve düşük ısıda yıkama yapabilirsiniz. Elde yıkama içinse deterjan veya beyaz sabun ve su karışımını kullanabilirsiniz.

5-) Doğal Temizlik Tavsiyeleri

Koltuk yastığı çeşitleri
Koltuk kırlentlerini yıkamak yerine düzenli temizlik ile hijyenik tutabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki yöntemleri düzenli olarak uygulayabilirsiniz.

Sirkeli su: Sirke, birçok alanda etkili olarak kullanılan doğal bir temizlik maddesidir. Bakterileri ve mikropları temizlemedeki başarısının yanı sıra doğaldır. Koltuklar ve kırlentlerin haftalık veya aylık temizliğinde rahatlıkla kullanılabilir. Bunun için ılık suya sirkeyi ekleyip karıştırarak, bir bezle kırlentleri silerek temizlik yapabilirsiniz. Eğer sirke kokusu rahatsız ediyorsa, karışım içerisine birkaç damla uçucu yağ ekleyerek hoş bir koku elde edebilirsiniz.

Beyaz sabun: Koltuk kırlentlerinin temizliğinde beyaz sabun oldukça etkili bir üründür. Beyaz sabunu bir bez veya süngerle direkt lekelerin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca, ılık su ve beyaz sabun karışımı ile de uygulama yapmanız mümkündür. İlk denemenizde istediğiniz sonuçları alamıyorsanız, kuruduktan sonra 2. ve 3. denemeleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu denemeler ayrıca parlaklık ve hoş bir koku da sağlayacaktır.