Nasıl Yapılır?

Eco Print Nedir? Nasıl Uygulanır ve Faydaları Nelerdir?

Eco print, ya da doğal baskı, bitkilerin, yaprakların ve çiçeklerin biçimlerini, renklerini ve izlerini kumaş üzerinde bıraktığı bir tekniktir. Kumaşın içerisine yerleştirilen çiçek, bitki veya yaprak, kendi doğasında bulduğu renk ve şekli kumaşa aktarır. Bu ortaya çıkan baskı eko-baskı veya doğal-baskı olarak adlandırılır. Eco print nedir, nasıl yapılır gibi sorularınıza yanıt arıyorsanız, makalemizin detaylarına göz atabilirsiniz!

Ecoprint ile üretilen her ürün benzersizdir. Çünkü doğadaki bitkilerin, yaprakların ve çiçeklerin her birinin kendine has bir görünümü ve dokusu bulunur. Bitkilerin renklerini ve şekillerini kumaşa aktaran bu teknik sayesinde, doğanın en güzel detaylarını taşıyabilirsiniz!

Eco Print Nedir?

Eco Print, gömleklerinize, pantolonlarınıza, elbiselerinize, eşarplarınıza, masa örtülerinize ve daha birçok şeye uygulayabileceğiniz harika bir tekniktir. Doğa dostu bir baskı yöntemi olan ecoprint, ayrıca kendi ellerinizle uygulayabileceğiniz özel bir süreçtir. Böylece yeni bir hobi edinirken, sadece size ait desenler oluşturabilirsiniz. Eşsiz bir tasarım elde etmek için ecoprint tekniğini daha yakından tanıyabilirsiniz.

Bu teknik aslında oldukça basittir. Tek yapmanız gereken, istediğiniz çiçekleri, bitkileri veya yaprakları tercih ettiğiniz kumaşlarla birleştirmektir! Kumaşı geniş bir şekilde yere serip üzerine elinizle ya da cımbızla çiçekleri ve bitkileri yerleştirebilirsiniz. Ardından, bitki materyalleriyle dolu kumaşı bir çubuğa ya da boruya sıkıca sararak, sıcak su dolu bir kapta ya da tencerede bitkilerin desenlerinin kumaşa geçmesini sağlayabilirsiniz.

Mevsim değiştikçe renkler değişir, bitkiler ve şekilleri farklılaşır. Böylece her seferinde yeni kombinasyonlar ortaya çıkar. Bu nedenle, baskı yapacağınız dönemi iyi seçmeniz önemlidir. Şimdi, birlikte eco print yapalım!

Doğal Boyama Yaparken Gerekli Malzemeler

Bitkilerin renklerini kumaşlara aktarma sanatı olarak bilinen ecoprint ile harikalar yaratmanız mümkün. Yapraklar, çiçekler, kökler, ağaç kabukları… Doğada birçok unsuru ecoprint için kullanabilirsiniz. Doğal boyama yaparken ihtiyacınız olan bazı malzemeler şunlardır: Plastik eldiven, sicim, kapaklı kavanoz, sopa veya boru, önlük, baskı yapmak için seçeceğiniz çiçekler ve yapraklar.

Görsel Kaynağı: Pinterest

Doğru kumaşı seçin.

Unutmayın, mordan yapmak zorunludur!

Mor, bitkilerin renklerini kumaşa transfer edebilmek için gereklidir. Mord, bitkisel boyaların liflere bağlanmasına yardımcı olan metal tuzlarıdır. Boyama sürecinde renk sabitleyici olarak önemli bir rol oynar. Boyaların solmadan kumaşa işlemesi için mordan kullanmanız gerekmektedir. Kumaş öncelikle mordan çözelti içeren bir suya daldırılır. Bitkisel boyacılıkta tezek külü, yoğurt duyu, demir sülfat, tuz, sirke gibi maddeler de mordanlama işlemi için sıkça kullanılır.

Ecoprint nasıl yapılır
Kendinize Özgü Desenler ile Tasarım Yapın! Görsel Kaynağı: Pinterest

Yaprakları ve çiçekleri dikkatle seçin.

Doğal boyama işlemine başlamadan önce ilk adım, arzuladığınız çiçekleri ve bitkileri toplamaktır. Doğada yürüyüş yaparak bulabileceğiniz unsurları keşfedebilirsiniz. İhtiyacınız olan parçaları doğadan koparmak yerine yere düşmüş yapraklardan, çiçeklerden ve ağaç gövdelerinden faydalanabilirsiniz. Seçimlerinizi yaptıktan sonra onları düzgün bir şekilde paketlerseniz, mükemmel baskılar elde edebilirsiniz.

Bu aşamalardan sonra kumaşı pişirmek veya sıcak suya koymak gibi iki farklı yöntemi deneyebilirsiniz. Her bitkinin renk vermesi için gereken süre farklılık gösterir, genelde 1-6 saat beklemeniz yeterlidir. Kumaşa renkler yavaşça gelmeye başladığında, ürününüzün hazır olduğunu anlayabilirsiniz.

Eco Print Uygulaması

Ecoprint
Ecoprint Nasıl Yapılır? Doğal Yöntemlerle Kumaş Boyama, Görsel Kaynağı: Pinterest

Kendinize ait desenler oluşturmak için ilk olarak kumaşı ip ile sarın. Kumaşı bir kavanozda paslı suda bekletin ya da mordanlama işlemini gerçekleştirin. Daha sonra kumaşı çıkarıp açın ve kuruması için bekleyin. Dilediğiniz çiçekleri, yaprakları ve diğer malzemeleri kuruduğu kumaşın üzerine dikkatlice yerleştirin. Kumaşı ahşap bir sopa veya boru yardımıyla sıkıca sarın. Dilerseniz bu aşamada kumaşı kaynatabilir veya sıcak suda bekletebilirsiniz. Kumaşı pişirdikten ya da güneşte beklettikten sonra hazır olduğuna karar verdiğinizde, kumaşı çıkarıp poşet veya çanta içine koyun. Kuruma sırasında daha iyi ve kalıcı bir baskı oluşması sağlanır. Yaklaşık 1 hafta sonra kumaşı poşetten çıkarıp, pH değeri nötr bir sabun ile baskılarınız bozulmadan yıkayabilirsiniz. Size özgü desenlerden oluşan, kendi el yapımı tasarımınız hazır!

Evde Eğlenceli Vakit Geçirmenizi Sağlayacak Hobiler ve Hobi Ürünleri