Nasıl Yapılır?

Dünyaca Ünlü 10 Bilgisayar Virüsü

İlk bilgisayarın ortaya çıkmasından itibaren teknoloji olağanüstü bir gelişim gösterdi. Bu durumda, bilgisayarsız bir yaşam düşünmek artık mümkün değil. Dünya genelinde gerçekleştirilen hemen hemen her işte bilgisayarlar yer almakta ve bu bağlamda güvenlik konusu da kritik bir hale gelmektedir.

Bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte bilgisayar korsanları da kendilerini bu alanda geliştirmiştir. Şimdi, dünyaca ünlü 10 bilgisayar virüsü nedir ve gelecekte nelerle karşılaşabiliriz, birlikte inceleyelim.

Dünyaca ünlü 10 bilgisayar virüsü

Siber güvenlik söz konusu olduğunda “bilgisayar virüsü” adlı terim, yaygın olarak bilinen çok az terimden biridir. Ancak bu tehditlerin yaygınlığına ve etkilerine rağmen, birçok kullanıcı virüslerin temel yapısını pek bilmemektedir. Makalenin devamında bilgisayar virüslerinin kısa tarihine ve bu yaygın siber tehdit konusunda gelecekte beklenenlere değineceğiz.

Creeper

İlk kabul edilen bilgisayar virüsü “Creeper”, 16 Mart 1971’de Bob Thomas tarafından BBN için yazılan deneysel bir bilgisayar solucanıydı. Verilere herhangi bir zarar vermediğinden, tehditkar bir yazılım sayılmayan Creeper’ın tek etkisi, internetin öncüsü ARPANET’i (Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağı) kullanarak TENEX işletim sistemi ile çalışan PDP-10 bilgisayarlar arasında dolaşması ve ekranlara “I’m the creeper, catch me if you can!” mesajını göndermesiydi. Bir yıl sonra, 1972’de Ray Tomlinson, ARPANET üzerinden Creeper’ı silmek için benzer bir program olan “Reaper”ı geliştirmiştir.

Kontrol dışı olarak geliştirilen ilk virüs “Elk Cloner”, 1982 yılında 15 yaşındaki Rich Skrenta tarafından Apple DOS 3.3 işletim sistemine sahip bilgisayarlar için şaka amacıyla yazılmıştır ve bulaştığı bilgisayarların her 50. açılışında ekrana kısa bir şiir göndermiştir.