Canlı Çiçeklerle Çanta Nasıl Yapılır?
Tamamen doğal boya ile desenlenmiş bir çiçek çantası yapmaya ne dersiniz? Bu çantayı kendiniz yapma fikri ilginizi çekiyorsa, hemen başlayalım! Gerekli malzemeleri ve adımları not almanız için kalemler hazırsa, anons etmeye başlıyoruz!
Sentetik boyaların sağlığımıza olan zararları sıkça gündeme geliyor. Doğal malzemelerden üretilen kıyafetler ve çantalar genellikle el yapımı olduğu için yüksek fiyatlarla satılıyor. Eğer kendi doğal, sağlıklı ve el yapımı çantanızı yapmak istiyorsanız, birazdan tüm detayları öğreneceksiniz.
Öncelikle çanta için gerekli malzemeleri sıralayalım, ardından nasıl yapacağınızı en ince ayrıntısına kadar açıklayacağız, her zamanki gibi.

Malzeme Listesi;

- Taze, renkli ve canlı çiçekler
- Şap
- Tokmak (Kauçuk tokmaklar tercih edilebilir)
- Kağıt havlu
- Kağıt bant
- Havlu
- Beyaz pamuklu bez çanta veya düz kumaş
- Ütü
- İğne, iplik, makas, toplu iğne
Püf Noktaları
Malzemelerinizi hazırlamadan çantanızın yapımına başlamanızı tavsiye etmiyoruz. Bir malzeme eksik olduğunu fark ettiğinizde, bu hem sizi zaman kaybettirir hem de tasarımın istediğiniz gibi olmasını engelleyebilir.
İlk olarak, kumaşınızı kesmekle başlayın. Eğer hazır bir bez çanta kullanmıyorsanız, istediğiniz boyutlarda iki parça kumaş kesin. Bunlardan biri dış yüzey, diğeri ise arka yüzey olacak ve çiçek baskısını yalnızca ön yüzey için uygulayacağız. İçte kalan kısmın kıyafetlerinizi boyamasını istemeyiz 🙂

Çanta için kullanacağınız çiçekleri özenle seçmek de oldukça önemli. Mümkünse canlı renkli, taze çiçekler tercih etmelisiniz.
Yıldız çiçeği, ebegümeci, hezaren gibi bitkiler, bitkisel boya yapımında kullanılır. Bitkisel boyaların yapılmasında kullanılan bitkilerin tam listesini İstanbul Üniversitesi’nin ilgili yayınından bulabilirsiniz. Bitkilerinizi seçtikten sonra, nazik bir şekilde yıkayıp yapraklarına zarar vermeden kurulamak gerekecek.
Yapılışı

Çiçeklerin yapraklarını ayırdıktan sonra, çiçeklerin arkasındaki sapları nazik bir şekilde çıkarmanız gerekiyor. Aksi takdirde, çiçeklerin taç yaprakları dağılabilir ve tasarımınızı olumsuz etkileyebilir.
Kullanmadığınız bir parça kumaş üzerinde çiçekleri deneme yapabilirsiniz, böylelikle tasarımı kalıcı yerleştirmeden önce kumaş üzerinde bir taslak hazırlamış olursunuz.
Kendin Yap: Kurutulmuş Çiçeklerden Telefon Kabı Yapımı
Çiçekleri aşağıdaki fotoğraftaki gibi kumaş üzerine istediğiniz şekilde yerleştirip, son halini verin. Eğer deneme kumaşına çıkan renkten memnun kalmazsanız, çiçek renklerinizi veya deseninizi değiştirebilirsiniz. Her zaman alternatifin olması faydalıdır.
Eğer taç yapraklarınız birbirinden ayrıldıysa, hepsini bir bütünmüş gibi kumaşın üzerine yerleştirin.

Aynı zamanda bir litre sıcak suya 3 yemek kaşığı şap ölçüsünde sıvı karışımı hazırlayın ve pamuklu kumaşınızı bu su içinde bekletin. Su soğuyana kadar bu şekilde beklemeye devam edin. Ardından kumaşın kurumasını bekleyin, kurutucu makineniz varsa onu kullanabilirsiniz, sorun olmayacaktır. Bu işlem, bitki boyalarının rengini daha iyi tutmasını sağlar.
Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra çiçeklerinizi kumaşın üstüne yerleştirip, kağıt bantlarla aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi sabitleyin.

Ardından kağıt havluyu kumaşınızın tamamen kaplayacak şekilde yerleştirip, tokmak ile önce nazik hamlelerle, ardından şiddeti artırarak vurmaya başlayın. Her çiçeğin istekleri farklılık gösterebilir. Vuruşlardan sonra peçeteyi kaldırarak doğru noktalara vurduğunuzdan emin olun. Eğer havlu peçete kullanmadan direkt tokmakla vurursanız kumaşta istenmeyen lekeler ortaya çıkabilir ve çiçekler gereğinden fazla ezilebilir. Bu nedenle havlu peçete kullanmanız önemlidir.
Gerekli kadar tokmakla vurma işlemi tamamlandıktan sonra peçeteyi kaldırın, bantları çıkarın ve yassılaşmış çiçeklerinizi alın. Sonrasında kumaşınızı tekrar kuruması için bırakın. Kuruyan kumaşı dikerek çanta haline getirme zamanı. Eğer kuruduktan sonra çantanız düşündüğünüzden daha soluk görünüyorsa, boyamayla müdahale edebilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize bağlıdır.
Dikim Aşaması
Şimdi dikim aşamasına geldi sıra. Kumaşınız tamamen kuruduktan sonra artık çanta olmaya hazır. Eğer baskının tam ortada değilse, kumaşın kenarlarını biraz kesip küçültebilirsiniz, bu konuda tercih sizin.
Daha sonra kumaşınızı ters çevirin ve arka yüz için ikinci kumaşı aşağıda gösterildiği gibi toplu iğne ile sabitleyin.

Bir parmak pay bırakarak iğnelediğiniz kumaşları, kısa kenardan biri boşta kalacak şekilde dikin. Çanta, 3 köşesi kapalı bir kılıf biçiminde olmalı. Kapalı olmayan kısmı da bir parmak kalınlığında içe dikiş yapmalı ki daha düzgün görünüm elde edebilelim. Eğer dikiş makineniz varsa bu işlemi makine ile yapmak, daha kaliteli sonuç almanızı sağlar. Yok eğer yoksa el ile de dikebilirsiniz, önemli olan dikişin sağlam olması ki çantanız gerçekten kullanılabilir olsun.
Kayışlar
Son olarak çanta kayışları aşamasındayız. Çanta kayışlarının istediğiniz ölçüsünü belirledikten sonra, 2 adet uzun, 4 parmak kalınlığında dikdörtgen kumaş parçası kesin. Uzun kumaş parçalarını enlemesine ikiye katlayın ve her iki kenarını yukarıda gösterildiği gibi birbirine dikin. Yaklaşık birer cm içe katlanmış köşelerin düzgün bir şekilde dikilmesi zor olabilir, ama başarırsınız 🙂

Sadece kayışları çantanıza dikmek kaldı. Bu da tam ölçü almakla başlar, aksi halde çantanız yamuk durabilir. Yukarıda görseldeki gibi sabitleyip, makine ile içten dikebilirsiniz. İşte, bez çantanız hazır! Dilediğiniz gibi kullanabilir veya sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Ancak bu çantayı kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, onu kirletmemek. Kirlenirse leke temizlemeye çalışmanız ve çamaşır makinesine atmamanızı öneririz. Aksi takdirde çiçekleriniz solabilir veya boyası açılabilir.

Çantanızı okulda, evde, işte, sporda yani kısacası her yerde kullanabilirsiniz. Aynı fikri izleyerek baskılı tişörtler, gömlekler, perdeler veya masa örtüleri de yapabilirsiniz. Tasarımlarınızda, olabildiğince açık renkli ve pamuklu kumaşlar kullanırsanız daha tatmin edici sonuçlar elde edersiniz.

Yaptığınız baskılı çiçek çantası ile görüşlerinizi bizimle yorum olarak paylaşmayı unutmayın!
El becerilerinizi kullanarak daha yeni tasarımlar oluşturmak istiyorsanız, daha fazla yazıyı Kendin Yap kategorimizden inceleyebilirsiniz. İlginizi çekebilecek diğer çiçeklerle yapılan tasarımlar için;
Kuru Çiçeklerden Dekoratif Mum Nasıl Yapılır?
DIY: Canlı Çiçeklerle Kalp Çiçek Aranjmanı Yapımı
Kendin Yap: Çiçeklerle Süslenmiş Düğün Pastası Yapımı
Çiçeklerden Taç Yapımı (Nasıl Yapılır?)
Çiçeklerle Dondurma Yapılır mı? (Çiçekli Dondurma Tarifi)
Canlı Çiçeklerle Avize Yapımı
Yapımı Kolay Çiçekli Ürün Tasarımları
Kendi Çiçek Filtrenizi Kendiniz Oluşturun
Çiçekli Tarak Toka Nasıl Yapılır? (Çiçekli Toka Yapımı)
Evde Scrub Krem Yapımı (Resimli Pratik Tarif)
Kendin Yap: Teraryum Kolye Yapımı
Harf Şeklinde Çiçek Aranjmanı Yapımı (Malzemeler & Nasıl Yapılır?)