Güzellik

Peeling ile İlgili Bilmeniz Gereken Tüm Bilgiler

Cildin üst tabakasındaki ölü deri hücrelerinden kurtulmak, pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahip olmak için hayati bir adımdır. Uygulanan bir peeling işleminden sonra, cildin bakım ürünlerini daha iyi emmesi sağlanabilir. Bu yararlı uygulamanın etkili olabilmesi için bazı önemli noktaların bilinmesi gerekmektedir. Öncelikle, her peeling türünün aynı olmadığını unutmamak gerekiyor.

Fiziksel peeling, küçük tanecikler, fırça veya benzeri pürüzlü nesnelerle ciltteki ölü deri tabakasının çıkartılması işlemidir. Temizleyici ürünlerde elinize ve yüzünüze değdikçe hissettiğiniz sert parçacıklar da aslında fiziksel peeling işlevi görmektedir; fakat her ürün bu şekilde kullanılmaya uygun değildir. Aşırı sert veya büyük parçacıklı ürünler cildinizi tazelemek yerine çizip zarar verebilir. Evde hazırlayabileceğiniz peeling tariflerinde genellikle şeker içeren karışımlar, fiziksel peeling özelliği taşımaktadır.

Kimyasal peelingler, cildin ölü tabakasını soyarak hücre yenilenmesini destekleyen kimyasallar kullanarak çalışır. Bu peeling türleri, sadece pürüzsüz bir görünüm sağlamakla kalmaz, aynı zamanda cilde parlaklık kazandırır. Yanıltıcı bir şekilde, çoğu zaman fiziksel peelinglerden daha nazik bir uygulama sundukları görülür.

Kuru ciltler için peeling yapılacaksa, en uygun seçenek, ölü hücreleri bir arada tutan yağ benzeri bileşenleri ayırarak etki eden alfa hidroksil asit, yani AHA’lar olacaktır. Bununla birlikte AHA’lar suyla çözünebilen maddeler olduğu için cildin derin katmanlarına nüfuz edemez. Bu durumda yağda çözünebilen beta hidroksil asit, yani BHA’lar devreye girebilir. Anti-inflamatuvar özellikleri sayesinde, BHA’lar akneyle mücadele eden yağlı ciltler için oldukça faydalıdır. Cildinizin ihtiyaçlarına göre bu iki asidi birleştirebilirsiniz. Hassas ciltler ise, papaya ve bromealin gibi meyve enzimlerini kullanabilir.

Referanslar:

“Everything You’ve Ever Wanted To Know About Exfoliating, Explained”. Şuradan alındı: https://intothegloss.com/2016/10/physical-exfoliation-vs-chemical-exfoliation/