
Kış aylarında cildin kuruması nasıl engellenir?
Cilt problemleri arasında en yaygın olanlarından biri olan cilt kuruluğu, özellikle kış aylarında daha da belirgin hale geliyor. Bunun nedeni, soğuk havanın cildin nemini azaltmasıdır. Kış mevsiminde cildin açık alanlarında kızarıklık ve pullanma sıklıkla görülebilirken, kuruluk aynı zamanda kaşıntıyı da artırır.
Cildimizin doğal nemi, deri sağlığını koruyan en önemli unsurlardan biridir. Ciltteki doğal nemlendiriciler arasında hiyalüronik asit ve seramidler gibi deride bulunan maddeler yer alır. Yaşlandıkça cildin bu maddeleri üretme kapasitesi azalır. Elbette ki doğal nem faktörü, hücrelerin ihtiyaç duyduğu üretim miktarına bağlı olarak değişir. Kuru iklimlerde ve kış aylarında ortam nemi düştüğünde bu faktörlerin üretimi artar.
Dr. Figen Akın ve Dr. Mehmet Coşkun Acay, bu konudaki merak edilenleri ve yapılması gerekenleri ayrıntılı bir şekilde açıkladı.
Soğuk hava cildimizi her zamankinden daha fazla kurutabilir. Ancak alınacak önlemlerle kış mevsiminin olumsuz etkilerini minimize etmek mümkündür,” diyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Kuruluk en yaygın olarak kol ve bacaklarda görülse de, gövdemizde de kuruluk yaratabilir. Kış aylarında bu durumun ciltte başka sorunları beraberinde getirebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.” dedi.
Kuruluğa yol açan veya etkisini artıran başka faktörler de vardır. Yaş ilerledikçe derinin su tutma kapasitesi azaldığından, kuruluk yakınmaları daha sık görülebilir. Ayrıca çevresel nemin düşmesi, aşırı güneşe maruz kalma, sık sık banyo yapma, uzun süreli su temasına maruz kalma ve soğuk hava cildin nem kaybına yol açarak kuruluğa sebep olabilir. Bu sorun en çok kol ve bacaklarda görülse de, gövdemizin her yerinde meydana gelebilir. Kış aylarında şiddetinin artması, ciltte başka problemlerin de ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin, aşırı kuruluk balık pulu görünümüne yol açabilir ve başka cilt hastalıklarını düşündürebilir.
Cilt nemlendirmek için kullanılan nemlendiriciler iki farklı mekanizma ile etkili olur. Bazı nemlendiriciler cildin yüzeyinde bir bariyer oluşturarak cildin doğal neminin buharlaşmasını engeller. Bu gruptaki ürünler arasında vazelin ve lanolin gibi yağlar bulunur; etkili olmalarına rağmen sürülmesi zor olabilir. Diğer bir grup nemlendiriciler ise havadaki nemi ya da cildin alt katmanlarındaki nemi çekerek cildin nemlenmesini sağlar. Bu ürünlere örnek olarak gliserin ve bitkisel yağlar gösterilebilir. Cilt bakımında pahalı ürünlerin her zaman daha iyi olduğu söylenemez. Ürün seçerken pH değerinin cilt pH’ına yakın olmasına, renksiz ve kokusuz olmasına (parfümsüz) ve kolay sürülebilir olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, katkı maddeleri (paraben, parfüm gibi) içermemesine özen gösterilmelidir. Kuru ciltlerde kremler, yağlı ciltlerde ise su bazlı losyonlar tercih edilmelidir. Alerjik cilde sahip olanların mutlaka doktor önerisi ile ürün seçmeleri gerekir.
Kaşıntı: Kuru cildin en belirgin özelliğidir.
Deri kalınlaşması: Cilt kaşındıkça kalınlaşır ve renk değişiklikleri görülebilir.
Kızarıklıklar ve sulantılar: Derinin kuruması ve kaşınması, egzamalar gibi sorunları beraberinde getirebilir.
Mikrobik enfeksiyonlar: Cilt kuruluğu ve kaşıntı, derinin koruyucu işlevini yerine getirememesine ve derinin bütünlüğünün bozulmasına neden olabilir. Bu durum, bakteriyel ve viral etkenlerin hastalık oluşturmasını kolaylaştırır.
Cilt kuruluğunu nasıl önleyebiliriz?
Soğuk havalarda cilt bakım rutininizde bazı değişiklikler yapmalı ve cilt kuruluğunu önlemek için aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:
- Sıcak su, cilt kuruluğuna neden olan en önemli faktörlerden biridir. Sıcak su ile yıkanmayı tercih etmeyin.
- Yıkanırken cildi kurutmayan sabunlar ve yağ içeren şampuanlar kullanmaya özen gösterin.
- Her banyo sonrası özellikle cildiniz çok kurumadan etkili vücut nemlendiricileri sürün.
- El ve yüz temizliğinizi ılık su ile yapmayı tercih edin.
- Her el yıkamasından sonra mutlaka bariyer özellikli nemlendiriciler kullanın.
- Cilt temizliğinde pH değeri cilt pH’ına yakın ürünler seçin.
- Yaşadığınız ortamlarda nem oranını artıracak önlemler alın.
- Biotin, çinko, folik asit ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir beslenme düzenine geçin.
- Güneşe çıkmadan önce güneş koruyucularını uygulamayı unutmayın. Aşırı güneşte kalmanız durumunda uygun nemlendiricileri kullanın.
- Soğuk havalarda dışarı çıkarken eldiven giymeye dikkat edin.
- Giysilerinizde yün veya sentetik ürünler yerine pamuklu olanları tercih edin.
- Bol su içmeyi ihmal etmeyin.
Cilt için en önemli vitaminler ve en çok hangi besinlerde bulunurlar?
A vitamini: Ispanak, pazı, mercimek, pırasa, brokoli, havuç
C vitamini: Kivi, portakal, greyfurt, karnabahar, brokoli
E vitamini: Ispanak, fındık, badem, yeşil zeytin, kekik, kuru kayısı, brokoli