Güzellik

El ve ayak bakımında yaygın hatalar

Bu içerik Podolog Zehra Albayrak tarafından kaleme alınmıştır.

Uzun süre ayakkabıda kalıp terleyen ayaklar, nemli ve karanlık alanlarda gelişmeyi seven mantarlar nedeniyle tırnakta mantar enfeksiyonunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle erkekler, askerlik sonrası bu sorunla karşılaşıp uzun süre şikayetçi olmaktadırlar. Bu süreçte ortak kullanıma açık alanlar ve eşyalar, mantar enfeksiyonu bulaşında en büyük etkendir.

Kadınlarda ise kuaförlerde uygulanan pedikürlerin hijyenik koşullara uygun yapılmaması ve aletlerin yeterince sterilizat edilmeden kullanılması, tırnakta mantar enfeksiyonunun oluşmasına sebep olan diğer faktörlerdir. Ayrıca, yanlış uygulamalar sebebiyle tırnak kenarlarının proksimale kadar kesilmesi, uzayan tırnağın tekrar batmasına yol açabilmektedir.

Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için ayak yapısına uygun ve mevsime göre giysi tercih edilmeli, ayakkabılar gün aşırı değiştirilmektedir. Güneşin UV ışınları, bakteri ve mantarları yok edici bir etki sağladığı için güneş ışığından bolca faydalanılmalı ve ayakkabılar belirli süre boyunca güneşte bekletilmelidir.

Ayak sağlığı söz konusu olduğunda en sık karşılaşılan sorunlardan biri tırnak batmasıdır…

Baskı ve sürtünme ile meydana gelen genellikle dar/sivri uçlu ayakkabılar, nasır ve kallus (deri kalınlaşması) oluşturmakta, eğer bu duruma yanlış kesilmiş tırnaklar eklenirse tırnak batmasına neden olmaktadır. Ayak tırnaklarının düz ve yekpare kesilmesi, bu sorunlarla karşılaşmamak için oldukça kritik bir öneme sahiptir.

Tırnak batması, tırnak plağının lateral tırnak kıvrımlarına battığında oluşan, granülasyon dokusu ve ağrı ile iş gücü kaybına yol açan bir tırnak rahatsızlığıdır. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre daha fazladır. Genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde; yanlış tırnak kesimi, anormal tırnak yapısı, aşırı terleme, dar ayakkabı seçimi, hormonal ve genetik faktörler sık görülmektedir. Toplumda her 5 kişiden biri tırnak problemi ile karşılaşmaktadır. Problemin yaygınlığı ve iş gücü kaybına yol açması nedeniyle uygulanacak tedavilerin basit, düşük maliyetli ve hızlı bir şekilde işe geri dönüş imkanı sunması gerekmektedir. Genç yetişkinlerde tedavi süreçleri daha kısa sürerken, uzun yıllar devam eden tırnak problemlerinde düzenli takipler ile sonuca ulaşmak mümkündür. Özellikle batık tırnaklar için uygulanan ortoniksi tel sistemi, tırnak yapısını düzelterek tekrar batma probleminin önüne geçmektedir. Uygulama sonrasında sosyal hayatınız etkilenmez ve batık tırnak sorununa karşı %95 başarı sağlanmaktadır.

Üniversitelerin podoloji bölümlerinden eğitim alan podologlardan ayak yapınıza uygun ayakkabı tavsiyeleri alabilir ve cerrahi olmayan deri ve tırnak deformasyonları, tırnak mantarından batık tırnağa kadar birçok tırnak sorununun çözümü için kısa süre içerisinde çeşitli uygulamalar yaptırabilirsiniz.

  • Ayak tırnaklarımızın oval ve köşelerinin yuvarlak kesilmesi, tırnak batmalarına yol açabilir.

  • Tırnaklarımızda uzun süre oje kalması, tırnakların sararmasına neden olabilir.

  • Tırnak kenarındaki derilerin kesilmesi, olası enfeksiyon riskini artırır.

  • Banyo ve duşta ponza taşı kullanmak, derinin daha fazla sertleşmesine yol açabilir.

  • Krem sürdükten hemen sonra çorap giymek, tırnakların ve parmak aralarının ıslak kalmasına ve mantar ile macerasyona neden olur.

  • Çorap ile uyumak, ayaklarımızın uzun süre havasız kalmasının sebebiyle bakteri ve mantar üremesine yol açabilir.

  • Ayak tırnaklarımızı düz ve cildimizle paralel şekilde kesmeliyiz.

  • Tırnak yüzeyini uzun süre kapatacak uygulamalardan kaçınılmalıdır.

  • Banyo ve duş sonrası ayaklarımız temizlendikten sonra iyice kurutulmalı ve cilt yapımıza uygun kremler kullanılmalıdır.

  • Günlük ayakkabı ve çoraplarımız değiştirilmelidir.