Güzellik

Cilt tipine göre beslenme nasıl düzenlenmeli?

New York Nutrition Group’un CEO’su ve Seeds of Change ortağı Lisa Moskovitz, “Cilt ve cildin yüzeyi söz konusu olduğunda, insanlar genellikle durumu topikal merhemlerle tedavi etmeleri gerektiğini düşünürler.” diyor. “Dışarıda gördüğümüz pek çok şey, içeride olup bitenlerin bir sonucudur. Beslenme de bunun bir parçadır.” New York merkezli kozmetik dermatologu Michele Green, Moskovitz ile aynı görüşte.

Nasıl besleneceğinizi belirlemeden önce ilk olarak cilt tipinizi bilmelisiniz. Yüzünüzü güzelce arındırıp cilt temizleme ürününüzle temizledikten sonra birkaç saat boyunca cildinize bir şey sürmediğinizde cilt tipinizi ayırt etmek kolay hale gelecektir. Genel olarak dört ana cilt tipi vardır. Bunlar:

Bu cilt tiplerinin yanı sıra, sivilce, pullanma veya matlık gibi cildiniz için belirgin özellikler de yer alabilir.

Green’e göre, birkaç saatlik beklemenin ardından;

  • Cildiniz parlak görünüyorsa yağlı,
  • Pulsu, kızarık ve tahriş olmuş görünüyorsa kuru,
  • Bazı bölgeleri yağlı, bazı bölgeleri kuru görünüyorsa karma cilt tipiniz vardır.

Eğer cildiniz kuruysa, neme ve bol suya ihtiyacı var demektir. Günde 2 L su içmek, cilt sağlığınız için oldukça faydalıdır. Ayrıca bol su içeren meyvelerden olan karpuz da cildinizi nemlendirmek için önemli bir besindir.

Green’e göre, cildinizi yağ asitleri içeren besinlerle de nemlendirebilirsiniz. Bu besinler:

  • Avokado
  • Zeytinyağı
  • Somon

Öte yandan, kuru bir cildiniz varsa, cildinizi kurutucu etkisi olan yiyecek ve içecekleri mümkün olduğunca azaltmalısınız. Örneğin, fazla kahve veya alkol tüketimi cilt sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Herkesin tolerans düzeyi farklı olabilir. Ancak, Green kafeini günde 400 miligramla (yaklaşık iki ila üç 8 onsluk kahve) sınırlamanızın faydalı olabileceğini vurguluyor.

Green, A ve C vitaminlerindeki eksikliklerin kuru ciltlere neden olabileceğini ifade ediyor. Aşağıdaki besinlerin alımını artırmanız öneriliyor:

  • Ispanak
  • Brokoli
  • Tatlı patates

Anti-inflamatuar yağ içeren bazı yiyecekler şunlardır:

  • Avokado
  • Zeytin
  • Balık
  • Keten tohumu

Ancak Moskovitz, müşterilerine patates kızartması gibi yağlı ve aşırı işlenmiş yiyecekleri sınırlamalarını öneriyor. Ayrıca, ilave şeker alımını minimumda tutmanız gerektiğini, bunun günde %10’un altında olması gerektiğini ifade ediyor.

Green, birkaç basit değişikliğin yağlı cildin kontrol edilmesinde büyük bir fark yaratabileceğini belirtiyor: “Aşırı sebum üretimini önleyip tıkanmış gözeneklerle mücadele etmenin etkili bir yolu, rafine karbonhidratlar yerine tam buğday kullanmak olabilir.” “Kırmızı et yerine tavuk veya balık tercih etmek,” diyor Green. İşlenmiş şekerli gıdalar yerine, meyvelerden elde edilebilecek doğal şekerlerin daha faydalı olduğunu belirtiyor.

Karma cilt tipi, kuru ve yağlı cilt tiplerinin birleşimi olduğundan; Moskovitz, her iki cilt tipinin diyet programını birleştirmenin iyi bir başlangıç noktası olabileceğine dikkat çekiyor. Karma cilde sahip kişilerin karbonhidrat tüketimini tamamen bırakmasına gerek yok. Ancak Green, ne tür tahılla buğday tükettiğinize dikkat etmenizin önemli olduğunu belirtiyor. “Karbonhidratlar iltihaplanmaya neden olabilir ve karma cilde sahip birinin hassas dengesini bozabilir,” diyor. “Karbonhidrat seçerken kahverengi pirinç veya kinoa gibi protein açısından zengin ve düşük glisemik gıdaları tercih edin.” diyor.

Sivilce genellikle ergenlik dönemi sorunu olarak düşünülse de, aslında böyle değildir. Amerikan Dermatoloji Akademisi, “yetişkinlerde başlayan sivilceyi” bireylerin ilk kez yetişkin olduklarında karşılaştığı sivilce olarak tanımlıyor. Moskovitz, akneli bireylere sivilceyi değil, mikro besinlere odaklanmalarını öneriyor. Bunun için yağlı cilde sahip kişilerin uyguladığı diyet programlarını takip etmenin faydalı olabileceğini belirtiyor.

Green, bazı hastaların süt ürünleri ile şekeri ve yağlı gıdaları azaltmalarının ciltleri için yararlı olduğunu ifade ediyor. Üretilen sebumun miktarındaki artış, ciltteki yağ bezelerinin tıkanmasına ve dolayısıyla sivilcelenmelerin başlamasına neden olabileceğini yapılan araştırmalar göstermektedir. Ancak, süt ve süt ürünlerini azaltmadan önce doktora danışmanız faydalı olacaktır. Moskovitz, probiyotikli gıdaların sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı olabileceğini de ekliyor.

Dermatologlar, bronzlaşmanın bir tür güneş hasarı olduğunu vurguluyorlar, bu nedenle doğal olarak parlak bir cilt elde etmenin güvenli bir yolu yoktur. Ancak diyetinize bazı yiyecekleri eklemek, yılın herhangi bir zamanında “güneşten ısılmış” bir görünüm sağlamanıza yardımcı olabilir.

Moskovitz, donuk cildin genellikle hava kirliliği ve pestisitlere maruz kalma gibi oksidatif etkilerden kaynaklandığını söylüyor. “Vücudumuzu oksidatif etkilerden korumak için elimizden geleni yapmalıyız; bunu yapmanın en iyi yolu antioksidanlar yoluyla mümkündür,” diyor ve gökkuşağı renklerinde beslenmenin önemine işaret ediyor.

Antioksidanlar konusunda, kozmetik dermatolog ve “The Pro-Aging Playbook”un yazarı Paul Jarrod Frank, mikro besin likopenine özel bir dikkat gösterilmesini öneriyor. Birçok kırmızı veya pembe sebze ve meyve likopen içerir. İşte o besinlerden bazıları:

  • Domates
  • Guava
  • Papaya
  • Kırmızı biber

Moskovitz, “Kakao doğal bir antioksidan kaynağıdır,” diyor. %75 ve üzeri kakao içeren bitter çikolatanın tüketilmesini öneriyor. Aksi takdirde, kakao yerine daha fazla şeker almanız olasıdır.

Kabul edelim ki, herkesin cildi zamanla yıpranır ve yaşlanma belirtileri gösterir. Ancak Moskovitz, kolajen açısından zengin besinlerle beslenmenin bu süreci biraz daha yavaşlatabileceğini belirtiyor. “Kolajen, vücudumuzda doğal olarak bulunan bir proteindir,” diyor. “Vücudumuzu adeta birbirine bağlayan bir yapıştırıcı gibidir. Ancak kolajeni ne yazık ki 20’li yaşlarımızdan itibaren kaybetmeye başlarız.”

Kolajeni artırmak için aşağıdaki protein açısından zengin besinler tüketebilirsiniz:

  • Yumurta
  • Balık
  • Yağsız etler

Ayrıca, yaban mersini ve turunçgillerde bulunan C vitamininin kolajen emilimine yardımcı olabileceğini belirtiyor. Green, tuzlu yiyeceklerin (patates kızartması ve cips gibi) susuz kalmalarına neden olabileceğine dikkat çekerek, bunları sınırlamanız gerektiğini vurguluyor. “Yaşlanma belirtileri gösteren ciltler susuz kaldığında, ince çizgiler ve kırışıklıklar daha belirgin hale gelebilir,” diyor. “Bazı yiyecekler, cildin nemini alarak kurumasına ve ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünün artmasına neden olabilir.”

Ancak yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri, yeterince yemek yememektir. “Cilt, dolgun kalması ve kasları desteklemesi için protein ve yağa ihtiyaç duyar,” diyor Frank.

Sonuç olarak, cilt sağlığına bütünsel bir yaklaşım benimsenirse, beslenme planınızın cilt bakımınız açısından büyük bir önemi vardır. Cildiniz için en iyi yiyecekler, cilt tipinize göre seçilmelidir. Cilt tipinizi belirledikten sonra, size en uygun yiyecekleri seçmek daha doğru olacaktır. Herhangi bir şeyi yemek programınızdan çıkarmadan veya azaltmadan önce doktorunuzla konuşun. Genel olarak, ideal cilt sağlığı için kızarmış ve şekerli gıdaları ölçülü bir şekilde tüketmek ve alkol alımını sınırlamak en iyi yöntemdir.

Referans: Jerlyn Jones & Beth Ann Mayer. “The Ultimate Diet for Your Unique Skin Type”. Şuradan alındı: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/the-best-diet-for-your-skin-type. (19 Temmuz 2021).